Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Néhány óra alatt több mint tízezren írták alá a vény nélküli esemény utáni tablettát követelő petíciót

A Patriarchátust Ellenzők Társasága (Patent Egyesület) petíciót indított azért, hogy Magyarországon is vény nélkül kapható legyen a patikákban a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, közismert nevén az esemény utáni, avagy 72 órás tabletta.

Magyarország az utolsó uniós tagállam, ahol még mindig orvosi rendelvényhez kötött ezen gyógyszerek kiváltása.

Eddig rajtunk kívül még Lengyelországban kötötték az orvos meglátogatásához a tabletta kiváltását, ez azonban náluk is meg fog változni a nemrégiben megválasztott kormány bejelentése szerint.

„Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy szeretnék recept nélkül elérhetővé tenni a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország lenne az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet”

– írja petíciójában a Patent. Az ívet itt lehet online aláírni.

A Patent petíciójában megfogalmazott követelései a következők:

„Követeljük a magyar Országgyűléstől, hogy azonnal tegyenek lépéseket ennek a méltatlan helyzetnek a felszámolásáért!

  1. Az Európai Unió összes többi tagállamához csatlakozva tegyék vény nélkül elérhetővé a biztonságosan használható 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tablettákat!
  2. Biztosítsák, hogy az egészségügyi dolgozók korszerű képzést kapjanak a női reprodukcióról!
  3. Tegyék a kerettanterv részévé a partnerek kölcsönös felelősségét, a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelést.”

Magyarországon noha a kormány nem támadja nyíltan a fogamzásgátlás gyakorlatát, számos tekintetben nehezíti meg a nők (és férfiak) helyzetét e tekintetben, kivált, ha utólagos intézkedésekről van szó. Az esemény utáni tabletta kiváltásához a nőknek hosszadalmas és sokszor megalázó procedúrákon kell átesniük, amelyek során az orvosok – nők és nőjogi szervezetek beszámolói alapján – nem egyszer megalázzák a nőket, akik segítségért fordulnak hozzájuk.

A Patent feleleveníti egy Magyarországon élő külföldi nő nemrégiben nagy port kavart, Telexen közzétett történetét, miszerint több sürgősségi kórházi osztályon is hiába próbált esemény utáni tablettát felíratni magának, ráadásul az egyik orvos azt is kifejtette neki, hogy nem támogatja az abortuszt. Ami egy részről nem egyenlő az esemény utáni tablettával, másrészről az orvosnak semmi köze ahhoz, hogy egy nő szeretne-e kihordani egy nem kívánt terhességet vagy sem.

„Ez az eset nem egyedi és elszigetelt, nap mint nap hallunk történeteket nőktől, akik egy elszakadt óvszer, vagy akár a férfi partner hazugsága, erőszakossága miatt órákat utaznak az ügyeletre, akiket rendelőről rendelőre küldözgetnek, hogy aztán megalázó megjegyzések kíséretében jussanak hozzá a gyógyszerhez”

– emlékeztet petíciójában a Patent.

A magyarországi szabályozás azért is abszurd, mert teljesen felesleges köröket futtat a krízishelyzetben lévő nőkkel. Ráadásul nemcsak a szorult helyzetben lévő nőket, de az egyébként is túlterhelt és alulfinanszírozott orvosi ellátórendszert is további nyomás alá helyezi. Ha egy nő (vagy egy pár) egyébként nem tervez gyereket, ezért a baj megtörténte után az esemény utáni tabletta használata mellett dönt, úgy nem az – adott esetben a témában teljesen járatlan – orvos dorgálása miatt fog hirtelen felindulásból a gyerekvállalás mellett dönteni, így legfeljebb traumákkal és elpazarolt idővel jár, hogy továbbra is vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

A Patent szerda délután indított petíciójához csütörtök reggelig csaknem tízezren csatlakoztak, ami azt is jelzi, hogy a kérdés foglalkoztatja a társadalmat, és komoly támogatása lehet az esemény utáni tabletta vénykötelessége eltörlésének. Kérdés ugyanakkor, hogy a kormányt mennyire hathatja meg egy ilyen, kívülről érkező nyomás. Magyarország jelenlegi vezetése ugyanis egyrészt jellemzően nem támogat olyan javaslatokat amelyeket nem maga (vagy szatellitszervezetei) tesznek, másrészt eddigi tevékenysége alapján igyekszik minél inkább kiterjeszteni a nők teste feletti ellenőrzést.

Ezt láthattuk például az abortusz-szabályozás ügyében, amit a NER 2010-es kezdete óta fokozatosan, egyre jobban szigorítottak, jelentősen megnyirbálva a nők reprodukciós jogait. Ennek jegyében 2012-ben először a műtétnél jóval kíméletesebb abortusztablettát tiltották be, majd 2022-ben – többek között Lengyelország akkori ultrakonzervatív kormányának szabályozása nyomán – olyan szabályozást hoztak, miszerint az abortuszra váró nőnek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját. 2022-ben tüntetéssel is tiltakoztak a döntés ellenzői a szívhangrendelet, valamint általánosságban a nők reproduktív jogainak csorbítása ellen. Helyszíni riportunk itt olvasható.

A fentiekhez hasonló, reproduktív jogokat súlyosan korlátozó szabályozások – jó esetben – nem járulnak hozzá a nem kívánt gyerekek megszületéséhez. Ellenben az érintett nőknek súlyos traumákat és teljesen felesleges erőfeszítéseket jelentenek, már a beavatkozás jelentette traumán felül. Összességében pedig valamennyi nőnek, tágabb értelemben véve pedig a társadalom egésze számára jelentenek szorult helyzetben bizonytalansági tényezőt és felesleges korlátokat, miközben kulturális tekintetben az élet valamennyi területén legitimálhatják a nők elnyomásának mélyen gyökerező gyakorlatát.

Ha szeretnéd, hogy az ilyen témájú cikkeinket a postaládádba is elküldjük 3 hetente, programajánlók és egy exkluzív interjú kíséretében, iratkozz fel a Mérce Lila hírlevére!

Kiemelt kép: Dián Ákos / Mérce