Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Patent Egyesület: az abortuszszigorítással egy életet sem fognak „megvédeni”, csak megalázzák a nőket

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány évek óta nyirbálja a mostanihoz hasonló, alattomos módon a nők reprodukciós jogait. „Ezt a folyamatot nevezzük lopakodó szigornak” – emlékeztet a Patent Egyesület a ma reggel napvilágot látott abortuszszigorításra reagálva.

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz – és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára.

– sorolja a nőjogi szervezet,

melynek álláspontja szerint a mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet.

Mint arról beszámoltunk, a kormány ma reggel mindenféle előzetes társadalmi egyeztetés nélkül, rendeletben tette kötelezővé az abortuszt kérő nők számára a magzat szívhangjának meghallgatását.

A jelenlegi szabályozás egyébként eddig is tett róla, hogy az abortusz egy kellemetlen, kényelmetlen, a nőket lehetőleg meghurcoló és megalázó procedúra legyen,

hiszen a nőknek a beavatkozás előtt két kötelező konzultáción kell megjelenniük a Családvédelmi Szolgálatnál, amelyből az elsőnek a törvény által előírt célja, hogy a nő mégis megtartsa a magzatot. A Patent Egyesület 2014-es kutatásának eredménye szerint ezeken a kötelező konzultációkon a nők gyakran találkoztak jogsértő, hibáztató magatartással, amik még traumatizálóbbá tették ezt az amúgy is kiszolgáltatott helyzetet.

Az egyesület szerint az újabb szigorítással egy életet sem fognak „megvédeni”, nem ettől fog csökkenni az abortuszok száma.

„Csak megalázzák és még nagyobb nyomás alá helyezik a nőket azzal, hogy a szívhang meghallgatásáról kiállított pecsétes papírt lobogtatva elégedetten mutogathatnak rájuk, mint bűnösökre, akik a „női princípium” alázatos beteljesítése helyett önálló, felelős döntést mertek hozni a saját életükről.”

A Patent Egyesület szerint itt az idő szerveződni, ezért szeptember 28-ára, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján demonstrációt tartanak. Az ezzel kapcsolatos részletekkel hamarosan jelentkeznek.

„Nem adtunk felhatalmazást arra senkinek, hogy a nők testéről döntsön a nők bevonása nélkül”

– reagált a szülészeti erőszak ellen küzdő Másállapotot a szülészetben mozgalom is a kormány lépésére.

A szervezet emlékeztet: az elmúlt évek eseményei sosem látott bizonytalanságot teremtettek és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nőtt, miközben a lehetőségeik csökkentek. Ezt a tendenciát erősítheti az abortusz szigorítása is.

„Tagadhatatlan tény, hogy az abortusz korlátozása nyomán illegális és veszélyes módszerek terjednek el, melyek nők sokaságának egészségét, életét veszélyeztetik, és női halálozáshoz vezethetnek! Tudjuk azt is, hogy a biztonságos, legális és hozzáférhető abortusz nők életét mentheti meg”
– írják.

A szervezet a prevenció fontosságát hangsúlyozza, mert az abortusz megelőzése szükséges és fontos, ennek azonban szerintük – a kormány álláspontjával szemben – a leghatékonyabb módja a mindenki számára egyenlően hozzáférhető fogamzásgátlás és a felvilágosítás.

„Mi továbbra is abban hiszünk, hogy a nők méltósága sérthetetlen, élményeik meghatározók, jogaik és szükségleteik megkérdőjelezhetetlenek. A testüket érintő kérdésekben a nők döntenek”
– fogalmaznak a jogvédők.