Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltörölte a bíróság a Néprajzi Múzeum „gyermekvédelmi kordonja” miatt akciózó diák büntetését

Eltörölte a bíróság Perlaki-Borsos Noel 80 ezer forintos büntetését, amit az Egységes Diákfront tavalyi, Néprajzi Múzeumban tartott akciója miatt szabott ki a rendőrség. A ma reggel tartott tárgyalással kapcsolatban Perlaki-Borsos a Mércének úgy fogalmazott:

„Lényegében nyertünk. A bíróság szerint a bírság túlzó, és az enyhítő körülmények bőven túlszárnyalják a súlyosbító körülményeket, de figyelmeztetésben részesítenek.”

A diákaktivista hozzátette, még mérlegelik, hogy a figyelmeztetés eltörlése érdekében a Kúriához forduljanak-e. A bíróság enyhítő körülményként értékelte hogy Perlaki-Borsos tanuló, nincs saját jövedelme, érettségire készül, és a megmozdulás békésen zajlott, valamint úgy értékelte, hogy esetében a figyelmeztetés is elegendő ahhoz, hogy a jövőben szabálykövető magatartásra sarkalja. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a rendőrséggel ellentétben közterületen való gyülekezés bejelentésének elmulasztásaként (nem pedig magánterületen való gyülekezésként) értékelte az akciót.

„Enyhítő körülmény volt az is, hogy jegyet vásároltunk, tényleg betartottuk a házirendet, másokat nem zavartunk. De ettől függetlenül a gyűlés bejelentésének elmaradása szabálysértő volt a bíróság szerint”

– mondta el lapunknak Noel. A diákot védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) érvelése szerint a magánterületen tartott gyűlésekkel kapcsolatban a gyülekezési törvény nem fogalmaz egyértelműen. Amíg a közterületen tartottakkal kapcsolatban a bejelentésre adott rendőrségi válasz elmaradása tudomásulvételként értelmezhető, addig például arról, hogy a diákok levelére nem válaszolt a Néprajzi igazgatója, nem lehet egyértelműen kijelenteni ugyanezt.

Amint arról mi is beszámoltunk, 2023. november 16-ára Perlaki-Borsos Noel több társával együtt a Néprajzi Múzeum kiállításán tartott  egy tiltakozó akciót. A diákok transzparenseket felmutatva fejezték ki tiltakozásukat a múzeum korábbi döntésével szemben, amivel „gyermekvédelmi kordont” helyeztek el a magyar származású Claudia Andujar Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításán. A kordonon olvasható felirat szerint a tárlat azon részét nem látogathatják 18 éven aluliak, amin

egy indián törzs homoszexuális tagjainak hétköznapjairól szóló fotósorozatot mutattak be.

A múzeum döntéséhez hivatkozási alapként az ún. „gyermekvédelmi törvény” rendelkezései szolgáltak, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését kiskorúak számára. A diákok a gyülekező után annak rendje és módja szerint belépőt vettek. Végigsétálva a kiállításon annak szabad, nem elkordonozott részén egy meztelen nőket ábrázoló képpel találkoztak – itt Perlaki-Borsos felhívta mindenki figyelmét a nyilvánvaló kettős mércére.

„A tiltakozás során nem hangoskodtak, zavaró magatartást nem tanúsítottak, a többi látogatót magatartásukkal nem zavarták, és a gyűlés mindvégig békés maradt. Az esemény során a teremőr szolgálat, illetve az intézmény munkatársai, sem a többi látogató nem kifogásolták az akciót”

– írja közleményében a Perlaki-Borsost képviselő TASZ. Az akciót megelőzően ugyan Perlaki-Borsos a múzeum főigazgatójának és biztonsági szolgálatának emailben jelezte, hogy másnap az intézményt meglátogatják, de erre nem kapott választ. A megmozdulás kezdetén a biztonsági őröknek a diákok jelezték, hogy a terembe együttesen fognak bemenni, és ott a fenti véleményüket fogják kifejezni. 

Mindezek ellenére figyelmfelhívó múzeumlátogatása miatt Perlaki-Borsos Noelre

a rendőrség 80 ezer forintos bírságot szabott ki.

Az indoklás szerint azért, mivel a diákok nem kértek engedélyt a rendőrségről a kiállítás meglátogatására – mondta el akkor lapunknak az aktivista, aki szerint mivel a gyermekvédelmi törvény nem tér ki a kulturális intézményekre, így a múzeumokra sem, így a Néprajzi Múzeum önszorgalomból korlátozta a diákok művelődéséhez való jogát.

Az eset közvetlen előzménye volt, hogy hogy L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum volt főigazgatóját elbocsátották állásából, miután a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Dúró Dóra felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a múzeumban helyett kapó World Press Photo kiállításon meleg emberek is láthatók voltak. A fenti ügyekről és a gyermekvédelmi törvény ismételt erőteljes bevetéséről itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Mérce / Kiss Soma Ábrahám