Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egységes Diákfront meglátogatta a Néprajzi Múzeum homofób kordonát

Az Egységes Diákfront (EDF) mára „Múzeumlátogatást” hirdetett, miután a Néprajzi Múzeum „gyermekvédelmi kordont” helyezett el Claudia Andujar Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításán. A kordonon olvasható felirat szerint a tárlat homoszexualitást ábrázoló részét nem látogathatják 18 éven aluliak. Az akció miatt szabálysértési eljárás indult Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja ellen.

Délután ötkor másfél tucat EDF-es aktivista jelent meg a kiállításon. Perlaki-Borsos Noel, a szervezet elnökségi tagja helyszíni tudósítónknak elmondta, hogy azért jöttek, hogy felelősségre vonják Dr. Kemecsei Lajos főigazgatót a történtek miatt.

Az akció vezetője kétségbe vonta, hogy a főigazgató tisztában van a művészet fogalmával, hisz az alaptörvény szerint minden állampolgárnak egyenlő joga van a művelődéshez, a homofób törvény nem vonatkozhat egy kiállításra a diákaktivista szerint. Tudósítónknak az elnökségi tag azt is elmondta, hogy mindössze két félmeztelen férfi felsőtest miatt zárhatták el a kiállítás egy részét.

Az Egységes Diákfront a Néprajzi Múzeum homofób kordona ellen tüntetett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

A diákok a gyülekező után annak rendje és módja szerint belépőt vettek. Végigsétálva a kiállításon annak szabad, nem elkordonozott részén egy meztelen nőket ábrázoló képpel találkoztak – itt Perlaki felhívta mindenki figyelmét a nyilvánvaló kettős mércére.

A kérdéses kordonhoz érve az akciózók közös fotót készítettek, majd rámutattak, hogy a kordonon túlról is látni lehet a félmeztelen férfiakat, így ha nagyon bátrak, a „gyermekvédelmi” törvénnyel packázva akár meg is nézhetik azokat a többségük így tett.

Az Egységes Diákfront a Néprajzi Múzeum homofób kordona ellen tüntetett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

„Egészen abszurd, hogy egy aktivizmussal foglalkozó kiállítást cenzúráztak” mutatott rá Perlaki a tárlat bejárása után. Ezután az elnökségi tag megpróbálta felhívni a főigazgatót, de az intézményvezető kinyomta a hívást. A főigazgató-helyettes felvette ugyan, de nem szeretett volna nyilatkozni. A múzeum kommunikációs munkatársa írásbeli választ ígért.

Az akció után Perlaki-Borsos Noel elmondta lapunknak, hogy szabálysértési eljárás indult ellene bejelentetlen gyűlés szervezése miatt. Ez sem tántorítja el az aktivistákat: az akció után a diákok a Corvinus Egyetemhez vonulnak, hogy csatlakozzanak Ádám Zoltán, a kirúgott egyetemi tanár melletti szolidaritási tüntetéshez. A tüntetést élőben közvetítjük a Mércén és cikk formájában is beszámolunk róla.

Ahogy ezt Perlaki korábbi videóüzenetében is kifejtette, a diákok akciójukkal a művészet cenzúrázása ellen álltak ki.

Az EDF-esek Dr. Kemecsi Lajosnak, a múzeum főigazgatójának szóló felhívásukban rámutattak arra, hogy

„a valóság akkor is valóság marad, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni”. A diákok szerint nem lehet eltagadni Andujar műveinek igazságát.

A diákok azt kérik a főigazgatótól, hogy

„ne legyen a Mephisto Hendrik Höfgenje,”

azaz – Klaus Mann Mephisto című regényének főszereplőjéhez hasonlóan, ne szolgálja ki a hatalom amorális akaratát.

Az EGYSÉGES DIÁKFRONT FELHÍVÁSA // EDF-Facebook

Az eset előzménye, hogy L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum volt főigazgatóját elbocsátották állásából, miután Dúró Dóra felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a múzeumban helyett kapó World Press Photo kiállításon meleg emberek is láthatók voltak. Az eset messzemenő kérdéseket vet fel a kultúrharc eszkalációjáról, a kormányzati kultúrpolitika fasizálódásáról.

Címlapkép: Mérce / Kiss Soma Ábrahám