Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

80 ezer forintra büntette múzeumlátogatásért az Egységes Diákfront egyik tagját a rendőrség

80 ezer forintra büntették a Néprajzi Múzeum homofób kordonjai miatt tárlatlátogatást szervező Egységes Diákfront (EDF) egyik tagját – derült ki a szervezet sajtótájékoztatóján. A múzeum a mai napig nem méltatta válaszra sem a diákok nyílt levelét, sem a nyilvános vitára való meghívását. Perlaki-Borsos Noel az EDF aktivistája elmondta:

„A cenzúra kordona azóta is ugyanott marad, ahol eddig volt, a cenzúra folytatódik. A néprajzi múzeum továbbra is korlátozza a diákok szabad művelődéshez és kultúrálódáshoz való jogát.”

Az aktivista szerint Kemecsi Lajos főigazgató személyesen felelős azért, hogy az Alaptörvényt ilyen módon szegik meg – mivel az Alaptörvény engedélyezi minden állampolgár számára az egyenlő kultúrálódáshoz való jogot. A gyermekvédelmi törvény nem tér ki a kulturális intézményekre, így a múzeumokra sem, így Perlaki-Borsos szerint a Néprajzi Múzeum önszorgalomból korlátozza a diákok művelődéséhez való jogát.

Ráadásul szerinte az is érthetetlen, hogy mi alapján került sor a cenzúrára, mivel a kiállításon szereplő más képekkel ellentétben az elkerített fotókon sem meztelenség, sem szerfogyasztás nem látható.

„Felszólítjuk a főigazgató urat, hogy mondjon le!”

– jelentette ki Perlaki-Borsos Noel. Az EDF 2000 darab plakátot is el fog helyezni országszerte, amin az elkerített képek részletei láthatóak, mivel úgy vélik, a művészet mindenkié, és egy szabad országban az oktatás és a művészet is szabad. 

Az Egységes Diákfront beszámol a Néprajzi Múzeumos homofób kordon elleni akció következményeiről. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

A diák arról is beszámolt, hogy az EDF múlt heti figyelmfelhívó múzeumlátogatása miatt 

a rendőrség 80 ezer forintos bírságot szabott ki rá.

Az indoklás szerint azért, mivel a diákok nem kértek engedélyt a rendőrségről a kiállítás meglátogatására – mondta el Perlaki-Borsos Noel, hozzátéve, a látogatás nem közterületen történt, a diákok jegyet váltottak és a házirend minden pontját betartották, nem zavartak másokat. A biztonsági őröknek nem volt kifogása a látogatással szemben és a rendőrök sem intézkedtek a múzeumlátogatás közben. Az ügyet bíróság elé fogják vinni, mivel úgy vélik, nem elég, hogy bizonyos műveket elzárnak a diákok elől, de a rendőrség engedélye is kell már a múzeumlátogatáshoz – ezért ha kell, az Alkotmánybíróságig mennek a büntetés ügyével. Az EDF tagja szerint jelenleg rajta kívül több mint 40 diákot vegzál a rendőrség a korábbi demonstrációk miatt.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront szakképzős mozgalmára elmondta, december 4-től kezdve elkezdik begyűjteni a nemzeti konzultációkat. A „propaganda lapok” gyűjtésére már több mint 12 ezren jelentkeztek. A konzultációk gyűjtésével a diákok célja, hogy elejét vegyék a kormányzati sikerpropagandának, amivel a láthatatlan ellenséggel szemben beküldött válaszokat bemutatják. Ezzel szemben szeretnék megmutatni, hogy az emberek jórésze az oktatás kérdését támogatja.

Amint arról beszámoltunk, az Egységes Diákfront (EDF) „Múzeumlátogatást” hirdetett, miután a Néprajzi Múzeum „gyermekvédelmi kordont” helyezett el Claudia Andujar Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításán. A kordonon olvasható felirat szerint a tárlat homoszexualitást ábrázoló részét nem látogathatják 18 éven aluliak. Az akció miatt szabálysértési eljárás indult Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja ellen.Az eset előzménye, hogy L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum volt főigazgatóját elbocsátották állásából, miután a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Dúró Dóra felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a múzeumban helyett kapó World Press Photo kiállításon meleg emberek is láthatók voltak. Az eset messzemenő kérdéseket vet fel a kultúrharc eszkalációjáról, a kormányzati kultúrpolitika fasizálódásáról.

Címlapkép: Az Egységes Diákfront beszámol a Néprajzi Múzeumos homofób kordon elleni akció következményeiről Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce