Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt Navalnij, akitől Putyin a legjobban félt

Alekszej Navalnijt,  a legnépszerűbb orosz ellenzéki vezetőt koholt korrupciós vádakkal tartóztatták le, miután 2020-ban visszatért Oroszországba. Előbb egy Moszkva környéki börtönbe, majd egy távolabbi büntetőkolóniára került. Most innen jelentették halálhírét, amelynek részletei még nem ismertek.

Az eddig kiderült információk szerint, amelyeket az orosz ellenzéki Meduza és az al Jazeera is megerősített, Navalnij a Jamalo-Nyenyeci büntetőkolónián raboskodott, 19 éves börtönbüntetését töltötte ott. A régió büntetésvégrehajtási igazgatósága a nyilvánossággal azt közölte, a 47 éves Navalnij éppen a börtönudvaron sétált, amikor is hirtelen összeesett. Ezt megelőzően közvetlenül rosszullétre panaszkodott. Ezek után a mentőszolgálat és az orvosok azonnal megérkeztek, „de már nem tudták megmenteni.”

A hivatalos verzió nem említi ugyan, de fontos körülmény, hogy Navalnij ügyvédje és munkatársai már évek óta figyelmeztettek arra, hogy a volt ellenzéki vezető és többszörös elnökjelölt egészségi állapota a kolónián rohamosan romlik, és egyre kétségbeejtőbb. Kérték áthelyezését egészségügyi intézménybe is, ugyanakkor erre nemleges választ kaptak.

Navalnij utoljára akkor járt a büntetőkolónián kívül, amikor ügye újrafelvételével kapcsolatos meghallgatásra vezették ki, ezek után külső kapcsolatai révén a közösségi médiában is beszámolt arról, itt szerzett tudomást Jevgenyij Prigozsin vállalkozó és zsoldosvezér rövid életű, fegyveres zendüléséről Putyin és az orosz hadsereg ellen.

Putyin a leginkább tőle félt

Arról már aktív politizáló korszakában is megoszlottak a vélemények, Alekszej Navalnij-e a legerősebb, vagy legnépszerűbb Putyin-ellenes orosz ellenzéki vezető.

Az ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy a teljhatalmú orosz elnök tőle és mozgalmától félt a legjobban.

Navalnij a 2010-es évek elején induló, nagyvárosi orosz tüntetéshullám idején lett igazán ismert, ekkor és ezt megelőzően Putyinnal és az elittel kritikus ultranacionalista politikusként volt ismert. Később inkább középre helyezkedett, és a korrupcióellenes politika fő, és népszerű képviselőjévé vált.

Tüntetéseken, politikai akciókon és elnökválasztáson is részt vett. Politikai tevékenysége miatt egyre több és egyre keményebb agresszió áldozatává is vált: egy ízben Putyin-párti „aktivisták” fertőtlenítőt öntöttek arcába, amelytől egyik szeme is maradandó károsodást szenvedett.

Időközben hatalmas népszerűségnek örvendő, az orosz uralkodó osztály romlottságát és korrupt tevékenységét leleplező YouTube csatornát is indított, ez lett a 2010-es évek végére politikai tevékenysége középpontja. 2020-ban pedig bejelentette azt is, politikája mostanra leginkább Bernie Sanders amerikai elnökjelölt balközép elveihez áll a legközelebb.

2020-ban, az eddigi vizsgálatok eredménye szerint alsónadrágjába belerejtett novicsokkal mérgezték meg, amelynek következtében az Omszkból Tomszkba tartó repülőjáratán rosszul lett. Ekkor életét csak az mentette meg, hogy Angela Merkel kancellár közbenjárására a berlini Charité klinikára tudták helikopterrel átszállítani.

Alig épült fel azonban itt Navalnij, máris leszögezte, amint tud, visszatér Oroszországba, támogatóit és a rezsim ellenzőit ugyanis nem kívánta cserben hagyni.

2021 januárjában végül rengeteg nyugati támogatója tanácsával szembemenve, valóban hazatért. Azonnal lefogták, és egy alaptalan „korrupciós vádban” született ítélet után börtönbe is kellett vonulnia. Szabadon engedéséért akkor több ezres tömeg tüntetett Moszkvában.

A Ukrajna ellen indított, 2022-es általános inváziót már a jamalo-nyenyecki büntetőkolónián élte meg. Amikor ismét bíróság elé kellett állnia 2022 márciusában, akkor nagy nyilvánosság előtt úgy fogalmazott:

„Nem lehet mindenkit bezárni. Rajta, kérjetek 113 évet [börtönben], és adjátok meg nekem – nem fogtok megijeszteni engem vagy bárki mást, aki hozzám hasonló. Oroszország nagy, sok ember van itt, és nem mindenki olyan gyáva, hogy elárulja a jövőjét és a gyerekei jövőjét, mint ti.”

Itt és máshol is kifejtette, élesen ellenzi Putyin megszálló háborúját.

Kira Jarmus, Alekszej Navalnij közvetlen munkatársa és ügyvédje már ekkor figyelmeztetett rá, a börtönbüntetés folyamatos életveszélyt jelent Navalnij számára. Ahogyan ő mondta, állami védelem nélkül Alekszej szemtől szembe kerül azokkal, akik már egyszer megpróbálták megölni. És semmi sem fogja megakadályozni őket abban, hogy újra megpróbálják. Ezért most nem csak Alekszej szabadságáról, hanem az életéről is beszélünk.”

Mindezek alapján Navalnij halála kapcsán máris ki lehet jelenteni, akármi is a közvetlen körülmény, amely ehhez vezetett, annak oka politikai értelemben az orosz elnök és rezsimje volt.

Ezzel pedig a volt ellenzéki vezér csatlakozott az orosz állam által elkövetett politikai gyilkosságok áldozatainak hosszú sorához.