Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Navalnijt bűnösnek találta egy különleges bíróság, akár plusz 13 évet is kaphat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy, a pokorovi fegyenctáborban ülésező moszkvai bírósági kirendeltség kedden bűnösnek találta az épp más ügyben büntetését töltő orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt sikkasztásban és a bíróság megsértésében, tájékoztat a Moscow Times. Navalnij munkatársai és szövetségesei aggódnak, hogy

az aktivista-politikus élete újfent veszélybe kerülhet a távoli büntetés-végrehajtási intézményben.

Pokorov büntetőtábora Moszkvától 100 kilométerre keletre fekszik.

Az orosz államügyészség múlt héten kérelmezte Navalnij további 13 éves börtönbüntetését, mivel vádjaik szerint az ellenzéki politikus eltulajdonított közel 5 millió dollárt amelyet alapítványai kaptak adományként (ezt az összeget később jelentősen csökkentették a tárgyalás során). A Navalnij által alapított/vezetett szervezeteket tavaly „szélsőségesnek” bélyegezték az orosz hatóságok, egy visszamenőlegesen alkalmazott új törvény alapján.

Kira Jarmis, a nem rég hazánkba is ellátogató, jelenleg önkéntes száműzetésben élő orosz ellenzéki, és Navalnij korábbi sajtósa hétfőn Twitteren hangsúlyozta, hogy az ellenzéki politikus személyes biztonságát is veszélyeztetheti az ítélet:

„Állami védelem nélkül Alekszej szemtől szembe kerül azokkal, akik már egyszer megpróbálták megölni. És semmi sem fogja megakadályozni őket abban, hogy újra megpróbálják. Ezért most nem csak Alekszej szabadságáról, hanem az életéről is beszélünk.”

 

Korábban Navalnij, perének szóbeli meghallgatási szakaszában élesen bírálta a bíróságot és Oroszország igazságszolgáltatási rendszerét:

„Gyűlölöm a tekintélyeteket, és megvetem az igazságszolgáltatási rendszereteket. Mert lehetetlen nem gyűlölni. Nem megalázó számotokra, hogy úgy tesztek, mintha bírák és ügyészek lennétek, miközben a valóságban csak fogaskerekek vagytok, akiknek egyetlen célja, hogy megismételjék azt, amit telefonon mondtak nektek?”

– mondta a bíróság szemébe, majd hozzátette:

„(…) Ha azt hiszitek, hogy megijedek, vagy hogy mindenkit megijeszthettek Oroszországban, akkor az olyan emberek, mint a csodálatos Marina Ovszjannikova [a nem rég egy orosz televízióban háborúellenes táblát feltartó, azóta perbe fogott műsorszerkesztő – a szerk.], aki nem csak megszólalt: felvett egy videót, és elmondta nekünk a legfontosabb szavakat: cselekedjetek most.

Nem lehet mindenkit bezárni. Rajta, kérjetek 113 évet [börtönben], és adjátok meg nekem – nem fogtok megijeszteni engem vagy bárki mást, aki hozzám hasonló. Oroszország nagy, sok ember van itt, és nem mindenki olyan gyáva, hogy elárulja a jövőjét és a gyerekei jövőjét, mint ti.”

Mint az ismert, Navalnijt 2021 január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután azt előző augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Navalnij őrizetbe vétele után tüntetéshullám söpört végig Oroszországon, melyeknek során demonstrálók ezreit vették őrizetbe az orosz hatóságok.

A jelenlegi ítélet részleteit, így a büntetési tételt egyelőre nem közölte a bíróság.

(The Moscow Times; Meduza)