Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolcszáz amerikai és európai kormánytisztviselő nyílt levélben ítélte el Izrael háborúját

Több mint nyolcszáz amerikai és európai kormánytisztviselő írta alá azt a nyílt levelet, amely keményebb fellépést sürget a nyugati kormányoknál Izrael gázai háborújával kapcsolatban. Az aláírók mind az Amerikai Egyesült Államok, 12 másik európai állam, illetve az Európai Unió intézményeinek tisztviselői. A saját kormányaiknak is ellentmondó közszolgák elsősorban azt hangsúlyozták a nyílt levélben, hogy cinkosságuk „humanitárius katasztrófában” és „háborús bűnökben, vagy akár etnikai tisztogatásban és népirtásban” való bűnrészességhez vezethet.

A levélben kifejtették, mindez annak a következménye, hogy a kormányok „nem alkalmazzák ugyanazt a mércét Izraellel szemben, amelyeket a nemzetközi jogban, más esetekben képviselnek.” Felhívják ezért ezeket a kormányokat, hogy „ne állítsák úgy be a nyilvánosság előtt, mintha Izrael katonai hadműveletének lenne racionális alapja és stratégiai célja, és mintha támogatása országaink érdekében állna.”

Felhívták továbbá ezeket a kormányokat, azonnal hagyják abba Izrael katonai támogatását, és állítsák le a fegyverszállítmányokat is. Ezenkívül hangsúlyozták, az egyetlen megoldás a tűzszünet, és a palesztinok számára juttatott segélyszállítmányok mennyiségének növelése, valamint a túszok kiszabadítása lehet a Hamasz fogságából.

A levelet, amely nyilvánosan, angol nyelven érhető el, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió államigazgatásában dolgozók mellett Hollandia, Belgium, Dánia, Finnország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svédország és Svájc egyes köztisztviselői is aláírásukkal támogatták.

A levélben hangsúlyozták azt is, annak megjelentetése előtt minden belső és bizalmas csatornán, az előírásoknak és szabályzatnak megfelelően próbálták jelezni súlyos felháborodásukat és fenntartásaikat a gázai háború támogatása kapcsán, ám ezek a kísérletek semmiféle eredménnyel nem jártak, ezért fordultak a nyilvánossághoz.

A köztisztviselők levele jól jellemzi: a nyugat-európai államok társadalma és közvéleménye, illetve államfői, kormányfői és miniszterei közötti véleménykülönbség egyre inkább növekszik Izrael akcióját illetően. Jellemző a helyzetre, hogy a legtöbb olyan országban, ahonnan a levél kezdeményezői származnak, a közvélemény minősített, vagy abszolút többsége felmérések szerint a tűzszünetet támogatja.

Ezzel szemben a felsorolt országok kormányai Belgium és Spanyolország kivételével egyértelműen jelezték elkötelezettségüket az izraeli kormány felé a Hamasz október 7-i támadása után a katonai akció széleskörű támogatásában. Noha az amerikai Biden-kormányzat időről-időre jelzi, „aggasztja” a palesztin civil áldozatok nagy száma Gázában, a gyakorlatban azonban éppen hétfőn került a Kongresszus elé egy törvényjavaslat, amely további 14 milliárd dollár hadisegélyt juttatna Izraelnek a hadművelet céljaira.

Németország részéről pedig nemrég Robert Habeck alkancellár jelezte jeruzsálemi látogatásakor, felháborítja a hágai Nemzetközi Bíróság januári döntése, amely szerint Gázában „fennáll a népirtás kockázata.” Egyedül David Cameron brit külügyminiszter pendítette meg, a hosszú távú megoldás „az önálló palesztin állam” lenne, amit ő támogat.

Bejelentése lényeges körülményének számít az, hogy a legfrissebb felmérések szerint a gázai tűzszünetet már a megkérdezettek 71 százaléka támogatja Nagy-Britanniában, mindez azonban a brit parlament képviselőit és a kormány tagjait eddig igen kevéssé befolyásolta döntéseik során. A helyzet sok mindenben hasonló Németországban, ahol a Bundestag és a kormány Izrael-pártisága ellenére mégis 45 százalék támogatna egy tűzszünetet, míg 27 százalék ért csupán egyet a politikai elittel abban, hogy inkább a háborút folytassák. Az Egyesült Államok szavazókorú népességének 59 százaléka (5-ből 3 választó) a választási évben ugyancsak a gázai tűzszünet mellett foglalt állást.

A Gázai övezetben Izrael offenzívájának 120. napjáig a palesztin hatóságok szerint több mint 27 200 ember halt meg, a BBC néhány napja publikált elemzése alapján az övezetben található épületek fele megsemmisült vagy megsérült a támadásokban, az ENSZ szerint a lakosságot az éhhalál és járványok is fenyegetik. A Gázai Egészségügyi Minisztérium, amelynek adatait, mint kiderült, az izraeli kormányszervek is használják, úgy becsüli, az összes áldozat közül eddig több mint tízezer gyermek volt. A segélyszállítmányok többsége továbbra sem jut el az övezetbe, így folyamatosan nő a tömeges éhezés veszélye is.