Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most éppen a közpark fái veszhetnek oda Aligán

A balatonvilágosi Club Aliga kikötő előtti közparkban végzett munkálatok során a kivitelező nem járt el kellő körültekintéssel: a fák gyökérzete sérült, s félő, a növények ki fognak száradni – állítja a közösségi médiában olvasható posztjában a Club Aliga megvédéséért küzdő Aligai Fürdőegyesület civil szervezet.

A szervezet emlékeztet arra, hogy a kivitelező csak azután állított védőkereteket a fák tövébe, miután egy hete felhívták a figyelmet a fák romlására.

Ám erre a szervezet álláspontja szerint későn került sor: a talaj fóliázása és fölszórása kaviccsal ellehetetleníti, hogy a növények vízhez jussanak, valamint rontja a talaj egészségi állapotát is.

„A fák statikája jelentősen romlott”, az „élettartamuk várhatóan jelentősen csökken”, félő, hogy „a meggyengült gyökérzetük miatt kidőlnek” a fák, ahogyan egy fenyőfa esetében ez már meg is történt, sorolja a problémákat az Aligai Fürdőegyesület, amely az észrevételével és a panaszával Takács Károly polgármesterhez, Boda Zsuzsanna jegyzőhöz, az állami vagyont kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez és a Somogy Megyei Kormányhivatal Építésügyi Osztályához fordult, ám egyelőre választ csak az utóbbitól kapott, onnan is csak annyit, hogy nem illetékes az ügyben.

A szervezet szeptember 18-i bejegyzéséből arra következtethetünk, hogy a közpark területén szeptember elején kezdett el munkálkodni a fejlesztő-beruházó Pro-Mot Kft. Akkor a szervezet az építési munkálatokkal és a természeti értékek megvédésével kapcsolatban több hiányosságra is felhívta a figyelmet.

Az egykor szigorúan zárt, mintegy 50 hektáros, valaha a Magyar Szocialista Munkáspárt üdülőjeként szolgáló területet, mely a rendszerváltás utáni állami tulajdonban maradt, 2007-ben adta el az állam a Pro-Mot Kft-nek. A cég – írta az összefoglaló írásában a Szabad Európa honlapja – a terület nagyjából 80 százalékának a tulajdonosa, a megmaradt résznek, így a közparknak pedig a vagyonkezelője.

Mivel Balatonvilágos, melyhez Aliga tartozik, zömmel már beépített, a 4,5 kilométeres partszakaszból pedig mindössze 200 méter tartozik az önkormányzathoz, a Club Aliga nagyon fontos a helyieknek:

nemcsak a parthoz való kerülőút nélküli lejutást biztosítja a tavi sétányhoz, de a kikötő, melybe sokáig nagyobb hajók is kikötöttek, a helyiek közlekedését is szolgálta.

Sokáig megvolt annak a lehetősége, hogy a tópart és a sétány teljesen önkormányzati tulajdonba kerül át. Ám 2018-ban a Pro-Mot-ban többségi tulajdonra tett szert a Mészáros Lőrinc é vállalkozóhoz kötődő Appeninn Zrt., 2020-ban pedig a kormány ún. nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Club Aliga beruházást. A rendelet immár nem korlátozta a terület beépíthetőségét, sőt, egyenesen megtiltotta, hogy közutakat lehessen kialakítani a területen. Emellett a Pro-Mot direkt állami támogatást is kapott a turizmus fejlesztésére szolgáló Kisfaludy-programból a kikötőre, valamint a „balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére”.

Mindez nem abba az irányba mutatott, hogy a helyeik biztonságban érezhetik majd a partjukat.

Aliga. Fotó: Mérce

Bár időközben újabb tulajdonváltásra került sor, a főbb új tulajdonosok pedig 2020-ban Jellinek Dániel, Balázs Attila és az OTP-csoport lettek, majd 2022-ben a Pro-Mot-ot Balázs Attila vásárolta meg, aki a Bayer Construct Zrt. tulajdonosa, s aki  – a Népszava tavalyi írása szerint – „az elmúlt években megannyi állami megrendelésnél, például a Puskás Aréna, az MTK-stadion vagy a Ludovika campus építésénél dolgozott alvállalkozóként”, nem csillapodtak a kedélyek Aligán. A Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. nagyberuházása, az Aligaliget projektum mind többször került be a sajtóba a helyiek és a Balaton-partot és a tavat féltő civil szervezetek tiltakozása miatt, akik attól tartottak, hogy az eddigi közutak is magánkézbe kerülnek, a kikötőhöz vezető stéget pedig nem használhatják.

Az Aligai Fürdőegyesület az elmúlt időszakban két komoly sikert ért el. Miután pert indított, márciusban a bíróság pedig kimondta, hogy a kiemelt kormányrendelet nem alkalmazható a beruházások esetében, megakadályozta, hogy a 8 millió éves löszfalat megbontva a magaspart tetejére öt hatemeletes, húsz méter magas társasház épüljön, valamint egy új kikötőépület létesüljön a Club Aliga területén. Augusztusban pedig a katasztrófavédelmi hatóság vonta vissza a Club Aliga júniusban megnyitott új kikötőjének vízjogi engedélyét, miután a civilek ráébresztették, hogy törvénysértő az eljárása.

A kikötő esetében az addig meglévő két mólót a kivitelező elbontotta, s helyette vasbeton oszlopokon álló mólót épített, mely immár a Pro-Mot Kft. tulajdonává vált. A Mércének nyilatkozó Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke augusztusban elmondta, hogy az állami tulajdon ugyan megmaradt, csak éppen víz alá került. Az egyik mólót, amely időközben a platánsorát is elvesztette, ráadásul elzárták a nagyközönség elől, holott azon országosan kijelölt horgászhely is található.

Ekkor még nem látszott, hogy az önkormányzatot megillető parkban is munkálatokat fontolgat a beruházó. Még épségben álltak a fák a parton. Aztán beszökött az ősz.

Címlapkép: Mérce