Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek az aligaiak, nem épülhetnek betonmonstrumok a magasparton

Ez a cikk több mint 1 éves.

Visszavonta az aligai magaspart tetejére tervezett 5 darab, összesen 105 lakásos társasház építési engedélyét a Pécsi Törvényszék, miután a helyi civilek megtámadták azt, mondván: nyilvánosságra kell hozni a páratlan természeti kincsnek számító 8 millió éves aligai löszfal megbontásával járó beruházás környezeti hatástanulmányát, hogy azt a helyi lakosság véleményezni tudja. A bíróság már korábban, február közepén felfüggesztette az építkezést, miután az Aligai Fürdőegyesület azonnali jogvédelmet kért. Az ügy peres úton folytatódott, a bíróság pedig a civileknek adott igazat a tegnapi tárgyaláson, kimondva: a beruházással sérült volna a közérdek.

A Balaton-partra tervezett több ütemes beruházás ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű státuszt kapott a kormánytól, ennek azonban a civilek érvelése szerint feltétele, hogy a területen turisztikai fejlesztéseket hajtsanak végre (pl. szállodaépítés, strandfejlesztés), és ne magáncélra továbbértékesített lakásokat építsenek.

Érdemi turisztikai, valamint a helyieket szolgáló fejlesztésnek azonban egyelőre nincs sok nyoma a tervekben, a hangsúly a parti sétány luxusvillasorrá alakításán, a magasparti háromemeletes lakóházakon és a kikötő átépítésén van.

Utóbbi építési engedélyét szintén bíróságon támadta meg az Aligai Fürdőegyesület, a civilek szerint ugyanis az végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területéről. A bíróság ebben az esetben is azonnali jogvédelmet adott, így a kikötő építése is felfüggesztésre került.

A magasparti beruházás látványterve. Forrás: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

A magasparti beruházás látványterve. Forrás:Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

Bukovszki András, az egyesület alelnöke a Klubrádiónak arról beszélt a tegnapi bírósági ítélet kapcsán: a beruházó arra hivatkozva nem adta ki nekik a környezeti hatástanulmányt, hogy nemzetgazdasági ügyről van szó.

A civilek azért is sérelmezték közösség kizárását az ügyből, mert több mint 50 ingatlantulajdonos érintett közvetlenül, akik nem feltétlenül örülnének annak, ha hatszintes betonmonstrumok nőnének ki a földből a szomszédjukban – nem mellesleg a teljes aligai látképet is eltorzítva, valamint a magaspartot 750 méter hosszan megbontva.

Bukovszki szerint ezután a beruházó vélhetően újabb engedélykérelemmel fog előállni, „kezdjük elölről”, ugyanakkor rendkívül fontos siker, hogy ebben a formában biztosan nem valósulhat meg az építkezés a magasparton.