Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Többről van szó, mint demokrácia és önkényuralom harcáról” – szombaton visszatérhet a „főgonosz” Szlovákia élére

Szeptember 30-án, szombaton előrehozott országgyűlési választásokat tartanak Szlovákiában. A korábbi kormányfő, Robert Fico (Smer) 2018-ban „jó pillanatban bukott meg”, és most minden esélye megvan a visszatérésre. A volt miniszterelnök ellenzékből nézhette végig az egymást követő jobboldali kormányok küzdelmét a koronavírus-járvánnyal és az azt követő gazdasági kihívásokkal. De hogyan sikerült Ficónak szélárnyékban felszínen maradni kellemetlen távozása után? Mennyiben megalapozott a szakszervezetek bizalma a „szociáldemokraták” vezetőjében? És miért tűnnek el a szlovákiai magyar pártok? Dr. Dominik Želinský-vel, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológus kutatójával, a szlovákiai Kapitál magazin szerkesztőjével beszélgettünk.

Mérce: Melyek a fő politikai törésvonalak a mostani kampányban?

Dominik Želinský: Ebben a kampányban több fontos törésvonal is van. Először is, a legfontosabb megosztó kérdés Ukrajna katonai támogatásának és a szlovák-orosz viszonynak a problémája, amelyben Fico Smerje és a szlovák szélsőjobboldal az orosz állásponthoz áll közelebb. Míg a jobbközép, a Progresszív Szlovákia és a szociáldemokrata Hlas inkább hajlik Ukrajna támogatása és az EU/USA álláspontjához való igazodás felé. Ez a szlovák társadalomban a kelet- és nyugatbarát álláspontok közötti kulturális vagy civilizációs szakadásként jelenik meg.

A második a klasszikus liberális-konzervatív konfliktus, amely Szlovákiában – ahogyan máshol is – éppen veszi át a bal-jobb ellentétet. E konfliktus központi kérdései a Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból ismert „kultúrharcok” mintáját követik, a szexuális nevelést, az LMBT-jogokat, a reprodukciós jogokat, a migrációt és a vallás szerepét helyezik előtérbe.

Végül, a szlovákiai politikát megosztó sajátos szakadás az Igor Matovič és Eduard Heger populista kormányaiban (2020-2023) való politikai részvételt érinti. A parlamenten kívüli Progresszívek közel 20 százalékos, több más parlamenten kívüli párt pedig 5 százalékos eredményt érhet el most, így a választók több mint egyharmada választja azokat a jelölteket, akiknek semmi közük Matovič (és később Heger) katasztrofális kormányzási stílusához. Több mint 40 százalék azok mellett szándékozik szavazni, akik ellenzékben voltak.

Ki kicsoda a szlovákiai pártpalettán?

A 2023-as választási kampányának finisében a Robert Fico volt miniszterelnök vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer) párt jelentős előnnyel vezeti a közvélemény-kutatásokat. A szeptemberi mérések 18-25 százalék közé teszik. Fico korábban gyakran szerepelt a magyarországi sajtóban is erőteljes magyarellenes, etnicista kirohanásai miatt, illetve gyakran merülnek fel vele szemben korrupciós-, illetve maffiavádak, választói ugyanakkor népjóléti intézkedéseket is kötnek a nevéhez.  A Ján Kuciak-gyilkosság után 2018-ban kormánya megbukott, de az elmúlt években fokozatosan erősödött vissza a felmérésekben.

A felmérésekben a Smeren kívül még másik két párt mutat számottevő támogatottságot, a Progresszív Szlovákia (PS), valamint a Fico pártjából 2020-ban kivált, Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang – Szociáldemokrácia (Hlas). Előbbi jelenleg parlamenten kívüli, liberális-szociálliberális párt, amelynek legfőbb húzóneve Zuzana Čaputová államelnök.

A 2020-as választáson még 25 %-os, elit- és korrupció protestpártként kormányra kerülő Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) támogatottsága jelentősen csökkent az évek válságai során, Igor Matovič volt miniszterelnök pártját – mely a Za’Ludi nevű korábbi koalíciós partnerével közösen indul – a szeptemberi felmérések 5-8 százalék közé mérik. A 3 éve kormányra került jobboldali blokk része még a szintén szebb napokat látott Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) (5-7%), a piaci fundamentalista Szabadság és Szolidaritás (SaS/SASKA – 5-7%), valamint a nacionalista-populista Sme Rodina (Család vagyunk – 4-6%)

A kifejezetten vagy részben magyar etnikai képviseletet ellátó pártok az elmúlt években jelentősen meggyengülve jelenleg a bejutási küszöb alatt, vagy annak környékén állnak. A Most-Híd volt politikusa, Simon György által vezetett jobboldali Magyar Fórum 0,5 százalékon, a Most-Híd 1 százalékon, a Szövetség 2-5 százalékon állnak. A szintén jelentőset zuhant neonáci Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 0,5-2,5 százalék körül mozog, a szélsőjobb legerősebb formációja az elsősorban az előbbit szalámizó Republika, amely 6-10 százalékra számíthat a szombati választásokon.

A globális folyamatok egyre inkább meghatározzák a belpolitikai kérdéseket, mindenhol a régiónkban. Hogyan jelennek meg ezek a szlovákiai kampányban?

Különösen a két LMBT-közösséghez tartozó ember 2022 októberében történt meggyilkolását követően [2022 októberében egy szélsőjobboldali fiatal engedéllyel tartott fegyverrel agyonlőtt két embert, majd magával is végzett Pozsonyban – B.L.], amely országos szintű vitát és mozgósítást váltott ki mind a progresszív/liberális, mind a konzervatív/neotradicionalista táborban. Szlovákiát is megrázta a liberális-konzervatív konszenzus globális felbomlása és a két ideológia közötti küzdelem. Ennek következtében az LMBT-jogok, vagy másfelől a heteronormativitás kérdése hangsúlyos kérdés. A Szlovák Nemzeti Párt plakátján is ez visszhangzik, amely azt sugallja, hogy „Csak két nem létezik”.

A második a migráció, amely 2015 óta fontos téma Európa-szerte, a szélsőjobboldal pedig itt is politikai tőkét gyűjt a menedékkérők agresszív elutasításából és az iszlámellenességből. Ez a téma az elmúlt hetekben annak mentén forrósodott fel, hogy egyre több menedékkérő érkezik Szlovákiába a Magyarországgal közös déli határon keresztül. (Ez néhányakban felveti a kérdést, hogy ebben a folyamatban esetleg szerepet játszhatott-e Robert Fico választási győzelmének támogatása Magyarország által).

A harmadik témakör ismét Szlovákia geopolitikai helyzetéhez kapcsolódik, tekintettel az ukrajnai orosz invázióra és a kapcsolódó energia- és gazdasági válság problémájára. Az EU-n belül Szlovákia a szegényebb országok közé tartozik, ami a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmakat erősíti. Ezt a nemzeti konzervatívok vagy az Oroszországgal (vagy éppen Magyarországgal, ami azt illeti) politikai szövetségre törekvő szélsőjobboldali pártok könnyen kihasználják.

Dr. Dominik Zelinsky, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológus kutatója, a kapitál magazin szerkesztője

Fico népszerűségének mekkora részét köszönheti annak az imázsnak, ami azt sugallja róla, hogy a nép oldalán áll a mindennapok gazdasági nehézségeiben?

Fico számára ez mindig is kiemelt marketing-fogás volt. Most is az, amikor a társadalom nagy része jelentős gazdasági nehézségeket él meg.

Fico képes volt megteremteni a központi szociális jóléti szereplő képét, aki az energiaköltségek és az élelmiszerárak, de az emelkedő jelzáloghitel-kamatok miatt is kiterjedt támogatásokat szorgalmaz.

Fico nyíltan hangoztatja baloldali hovatartozását, és azt, hogy a munkavállalókat támogatja, nem pedig a munkaadókat, és szoros kapcsolatot ápol a szakszervezetekkel. Retorikájának jelentős része a nyugdíjasokra irányult, akik törzsszavazóinak fontos részét teszik ki.

Azonban, ahogy korábban megjegyeztem, ez csak az egyik összetevője a üzenetének és a relatív sikerének. Vannak más fontos szempontok is, különösen az, hogy Fico a rendre helyezi a hangsúlyt, ami ellentétben áll az OĽaNO kormányzása alatti kaotikus időszakkal, de ilyen a kultúrharcban való konzervatív pozíciófogása is. Ebben a tekintetben most már a szélsőjobboldali politikai szereplőkre hasonlít. A legjelentősebb talán az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos kvázi semleges álláspontja, amely sokak számára azért tűnik olyan vonzónak, mert a háború gazdasági hatásainak enyhítését ígéri.

A dolgozói jogok szerepet játszanak Szlovákia politikai dinamikájában, vagy akár csak a jelenlegi kampányban? Volt-e reális esély arra, hogy az általad említett fő törésvonalakat mások váltják fel?

Nem, a munkavállalók jogai jelenleg marginális szerepet játszanak a szlovák politikai diskurzusban. Sajnos a liberális-konzervatív konfliktus és az erős állam diskurzusa (amely a szociális jólétre, nem pedig a jogokra korlátozódik) felülírja őket. Sajnos ez már régóta így van.

Szerintem volt arra reális esély, hogy a Pellegrini-féle Hlasból kiindulva fontos témává válhatnak, amely a Fico-féle Smerrel szemben egy stabil alternatíva kiépítését tűzte ki célul, és visszatért a hagyományos baloldali programhoz, beleértve a munkavállalói jogokat is. Pellegrininek azonban nem sikerült megelőznie a Smert – vagy inkább megőrizni dominanciáját a társadalom baloldali része felett (amely Szlovákiában a szavazatok jóval több mint harmadát teszi ki). A Hlas jelenleg a harmadik vagy negyedik helyért küzd a választásokon.

A Smer jó viszonyban van a szakszervezetekkel, és meglehetősen progresszív lásd a hétvégi pótlékokat, a minimálbérről szóló döntéseket, amelyek általában a munkavállalóknak kedveznek, vagy a hatékony közvetítést a munkaadók és a szakszervezetek között. Folytatódhat, illetve visszatérhet ez a politika azt követően, hogy az állam a 2020-as átállás után sokkal reakciósabb irányvonalat vett fel ezen a területen?

Ez valószínűleg folytatódni fog. A Smer (legalábbis retorikailag) ellenzi a megszorító politikát, és most éppen Szlovákia újraiparosítását javasolja. Ugyanakkor nehéz felmérni a párt szándékait, hiszen valójában nincs átfogó választási programjuk. Ami világos, hogy folytatni fogják néhány ikonikus szociális programjukat, mint például a támogatott iskolai ebéd és a támogatott vonatközlekedés a diákok és a nyugdíjasok számára (akik közül a második csoport, mint említettem, a Smer választóinak fontos része). A minimálbér-emelések folytatására is számítok.

A Smer történelmileg nagyon jó – talán túlságosan is jó – kapcsolatokat ápol a szakszervezetekkel, sőt, együttműködési szerződést is kötött a Szlovák Szakszervezetek Szövetségével (KOZ), amelyet az új szakszervezeti vezetés fel akart bontani, de nem szerzett elegendő támogatást a lépésre a saját tagságában. Feltételezem, hogy a Smer győzelme esetén valószínűleg ez az együttműködés is folytatódni fog.

Hogyan tudta Fico visszaszerezni a ráirányuló figyelmet?

Ami Ficót illeti, bár pártja 2020 közepén 8 százalékra esett vissza, valójában soha nem hagyta el a reflektorfényt. Ez részben a retorikájában bekövetkezett radikális fordulatnak köszönhető, amelyet a pártjában történt szakadás, és a volt párttársa, Peter Pellegrini által vezetett mérsékeltebb Hlas megjelenése ösztönzött. Fico gyorsan kihasználta a Covid-korszak bizonytalanságait (különösen az oltások kapcsán), majd később a háborút és az energiaválságot, és a Smert protestpárttá alakította át, a retorika és a politikai gyakorlat radikalizálása révén versenybe szállva Pellegrinivel. A második összetevő a Matović-kormány (2020-2023) „kompetenciahiánya” volt, amely szinte kormányzati tapasztalat nélkül alakított koalíciót 2020 márciusában, és azonnal szembesült egy világjárvánnyal és az azt követő válságsorozattal. A Covid-19 világjárvány sikertelen kezelése felerősítette a globális válság hatását, és végül majdnem szétzilálta a szlovákok kormányba és állami intézményekbe vetett bizalmát.

Fico erősödésének utolsó összetevője az, hogy ő továbbra is szimbólum, és ráadásul fixáció tárgya a médiaszféra számára. Annak ellenére, hogy elvesztette szavazóit és népszerűségének nagy részét, továbbra is címlapsztár maradt. Ő a szlovák politika „gonosza”, akitől a kollektív képzelet képtelen szabadulni.

A Fico-ellenességen túl mi a jobbközép ellenzék fő mondanivalója?

A Fico-ellenesség erős szimbolikus álláspont a szlovák politikában, amely – különösen a liberális beállítottságú politikusok körében – olyan mértékben ritualizálódott, hogy sokaknál kizárja a tényleges ideológiai különbségek és hovatartozás felismerését.

A diskurzust a fekete-fehér demokrácia-autokrácia szembeállítás uralja, amelyben a jobbközepet automatikusan demokratikusnak kódolják.

Ennek a diskurzusnak a létezése fontos társadalmi tény, és nem szabad félvállról venni, mert sok félreértés forrása.

De a „demokratikus” kötődés mellett is nagy a változatosság abban, hogy mit akar a jobbközép, vagy mit jelent valójában ez a címke. Mondjuk az orosz invázióval kapcsolatos ukránbarát pozicionálásban nagyjából találkoznak. A második pont a strukturális reformok szükségessége lenne, különösen az oktatásban, az egészségügyben és az állami intézményeken belül.

Mindazonáltal a jobbközép pártok közötti különbségeket nem lehet eléggé hangsúlyozni, és végül valószínűleg keserű konfliktusokhoz vezetnek majd, ha koalícióra lépnének, vagy keserű csalódásokhoz, ha valamelyikük Ficóban jobb partnert lát a saját konzervatív programjának képviseletére. Az olyan pártok, mint a liberális-centrista Progresszívek (akik balközép eredetük ellenére ma már a városi jobbközép szavazók ernyőpártjaként működnek) és a konzervatív kereszténydemokraták (KDH) egyszerűen az ideológiai konfliktus nagyon különböző pólusain állnak, és kevés az átfedés.

A szlovákiai magyar közösségnek korábban 8-10 százalékos parlamenti képviselete volt, most két párt van, a liberális beállítottságú Magyar Fórum, mindössze 3 százalék körül, és a konzervatív Orbán-barát Szövetség, ami alig mérhető. Mi az oka a magyar kisebbségi képviselet ilyen ütemben csökkenő jelenlétének?

Ez egy fontos és nagyon kevéssé vizsgált kérdés, amelyre nem tudok különösebben jó választ adni. Egyértelmű, hogy a szlovákiai magyar közösség érdekeit artikuláló legfontosabb pártok, az SMK és a Most-Híd belső összeomlása után semmilyen további kezdeményezésnek nem sikerült kellő húzóerőt szereznie ahhoz, hogy további politikai súlyt szerezzen. Figyelemre méltó azonban, hogy a magyar politikusok milyen nagy számban vannak jelen a Matović-féle OLaNO-ban, a Gyimesi Györggyel [A Szövetség listáján induló, korábban OLaNO-s politikus – B.L.] közötti szakítás ellenére – az OLaNO pragmatikusan használta ezt a stratégiát a kisebbségi szavazók megnyerésére.

Talán szerepet játszik ebben a folyamatban az is, hogy fokozatosan megszűnik a régóta fennálló szlovák-magyar ellenségeskedés, ami lehetőséget teremt arra, hogy a magyar vagy szlovák-magyar választók az etnikai azonosulástól függetlenül, nem nemzeti-etnikai vonalak mentén szavazzanak.

Az etnikai konfliktusnak ez a lehűlése egyrészt annak tudható be, hogy a figyelem más témákra összpontosul, másrészt a szlovák szélsőjobboldal magyarellenes agendája fokozatos mérséklődésének, ami Orbán Magyarországát immár nem létfenyegetésként, hanem a neotradicionális konzervativizmus példaképeként látják. A második nézet azonban most már egyre gyakoribb a jobbközép és a progresszív politikusok körében is, akik azonban etnikailag inkább toleránsak.

Kiemelt kép: MTI/ Komka Péter