Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szlovák elnök kijelentette, hogy igazak a gyanúk, amelyek után nyomozott a meggyilkolt Ján Kuciak

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Három év telt el a tragikus esemény óta, amely történelmi mementóvá vált. Kezdettől fogva világos volt, hogy a haláluk nem volt véletlen, és szorosan összefügg Ján Kuciak oknyomozó tevékenységével. Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak a gyanúk, amelyekről írt. Ma már tudjuk és ismerjük a gyilkosság elkövetőinek arcát, de a szlovákiai igazságszolgáltatásnak nagy szüksége van arra is, hogy elítéljék ennek a gyilkosságnak a megrendelőit is, és nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező hónapokban ezt is megérjük. Kérem, ma este szenteljük egy perc csendet Ján és Martina emlékének.”

jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap Pozsonyban, mikor lerótta kegyeletét a három éve meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová emléke előtt.

Mint ismeretes, Ján Kuciak éppen egy Robert Fico pártjának (Smer-SD) és az olasz maffiának a kapcsolatát feltáró cikken dolgozott, amikor menyasszonyával együtt otthonában hidegvérrel meggyilkolták. Az újságíró korábban is kutatta a Smer körüli oligarchiák sötét ügyeit.

Az ügy miatt 2018-ban soha nem látott méretű tüntetéshullám zajlott Szlovákiában, a felháborodott emberek egy helyen még egy Smer-székházat is felgyújtottak. A kormány teljes válságba került az események hatására, és Robert Fico akkori miniszterelnök kénytelen volt lemondani végül, és utódja teljes kormányátalakítást hajtott végre.

A korrupció és a maffiával való együttműködés miatti általános felháborodás is hozzájárult ahhoz, hogy 2019-ben a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek.

A Kuciak-per tárgyalása tavaly január közepén indult, a megrendelt gyilkosságot végrehajtó bérgyilkos, Miroslav Marček, aki korábban hivatásos katona volt, rögtön az első napon elismerte bűnösségét. Mint kiderült, a megrendelés csak Ján Kuciak meggyilkolására vonatkozott, menyasszonyára, Martina Kušnírovára, akit szintén megöltek 2018 februárjában, nem. Marček unokatestvérét, Szabó Tamást, aki szintén tettestárs volt a gyilkosságban, tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért, valamint a gútai Molnár Péter ellen elkövetett gyilkosságért szeptember 3-án 25 évre ítélték.

Andruskó Zoltánt, aki a megrendelés során a pénz átadásánál közvetített, már 2019 végén 15 év börtönre ítélték. Andruskó állította, hogy Alena Zsúzsová kérte tőle Kuciak meggyilkolását, aki azt is elmondta neki, hogy a megrendelés mögött Kočner áll. (Zsúzsová férje a hírhedt komáromi vállalkozó, Marián M., Kočner kettejük lányának keresztapja).

A bíróság azonban bizonyítékok hiányában szeptemberen nem találta bűnösnek Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát, akiknek a neve felbujtóként már az ügy korai szakaszában is felmerült. Más ügyek miatt jelenleg mindketten börtönben vannak, illetve a feljebbviteli eljáráson még bűnösnek találhatják őket.

Marian Kočnerrel szemben a gyanú az volt, hogy a milliárdos vállalkozó 70 ezer eurót fizetett a Kuciakkal és menyasszonyával végző bérgyilkosoknak,

miután az újságíró a pozsonyi Szabadság téren található lakókomplexum 10 lakásának átruházásával kapcsolatos csalásról írt, amiben Kočner gyanúsított volt. Kočner megfenyegette Kuciakot, hogy ha nem hagy fel az ügyeiről való írással, akkor „piszkos információkat” tesz majd közzé az újságíróról és családtagjairól. Kuciak emiatt akkor a rendőrséghez fordult, de azok félretették az ügyet.

Kočnernek fontos politikai kapcsolatai is vannak, az Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) volt pártigazgatójával, Viktor Stromčekkel, a Most-Híd elnökével, Bugár Bélával, és az újságírógyilkosságba belebukó miniszterelnökkel, a Smer elnökével, Robert Ficóval valamint az ő korábbi belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal is volt összeköttetése.

(bumm.sk)