Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrök állták útját a Karmelitába igyekvőknek a tanév első nagytüntetésén

Újabb szeptember, újabb évkezdés, újabb küzdelem indul a magyar közoktatásért. Az idei tanév első nagyobb tüntetésének tétje, hogy képes-e még erőt felmutatni az egyre elkeserítőbb helyzetben.

Mert a helyzet talán rosszabb, mint valaha. A tanárok eddigi kiállásukért társadalmi megbecsülést, státuszt ugyan nem, de státusztörvényt kaptak Pintér Sándortól, a szakszervezetek szerint elsősorban bosszúból. Az intézkedés nem tette vonzóbbá a tanári pályát, máris elkezdtek felmondani a tanárok, arról nem is beszélve, hogy ettől függetlenül is egyre kevesebben mennek tanárnak Magyarországon.

Csakúgy, mint a tanárok jogállása, a közintézmények általános állapota is romlik, a fenntartó nem hajlandó költeni a legalapvetőbb dolgokra sem. De ha valójában a szülők és a tanárok tartják fenn az iskolát (az állam helyett), akkor adja magát a kérdés, hogy miért nem az övék?

Mindeközben a nyugállományú rendőr vezérezredes, Pintér volt kollégái (és egyben mostani beosztottjai), ha éppen nem könnygázzal locsolják a tüntető diákokat, akkor a vádpadot ácsolják nekik: a rendőrség nagyjából 40 diákot idézett be, többségüket augusztus végén. A diákok azonban nem hátrálnak meg, megtartották szeptember 15-ei tüntetésüket, amit már nyár eleje óta szerveznek és augusztus végén jelentettek be. A cél mindenképp az ellenállás megerősítése, megújítása tehát, ennek megfelelően a tüntetés mottója: „Több hídfoglalás, kevesebb beszéd!” volt.

Átmeneti félhídfoglalás és ismerős beszédek sora

A tüntetés gyülekezőjének helyszínén, a Margit híd budai hídfőjénél Perlaki-Borsos Noel, a tüntetést szervező Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja kollégánknak elmondta, hogy a szervezet az év eleji országjárását sikeresnek ítéli meg. A továbbiak kapcsán stratégiai jelentőségű lépésnek tartja, hogy megalakult az Országos Közös Akarat, amely az elnökségi tag elmondása alapján különböző szervezetek közös kísérlete arra, hogy visszavegyék a közbeszédben kezdeményezést, egy országos mozgalom, amelynek tagjai egymás ügyeit támogatják.

A jövőben a diákok tehát kis lépésekben, de tovább haladnának az ágazatközi szolidaritás útján.

Az ernyőszervezet jelenlegi tagjai az EDF közleménye alapján: az Egységes Diákfront, a Civil Bázis, a PDSZ, a Fridays For Future, az MKKSZ, a Miután Felmondtam, a Roma Parlament, az Új Roma Innovációs Alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány, a Nyomtassteis, a Padtársak, az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány és az Országos Dialógus. A tüntetésen később az ADOM Diákmozgalom képviselője bejelentette, hogy ők is csatlakoznak a Közös Akarathoz.

„Kevesebb beszéd, több hídfoglalás!” – Diáktüntetés és Klímatüntetés Budapesten.
Fotó: Alföldi Dániel István

A gyülekező helyszínen Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével is beszéltünk.

„Katasztrofálisan indul a tanév” – mondta el lapunknak a szakszervezeti vezető.

Sok iskolában nincs délután tanítás, órák maradnak el, a tanárhiány miatt csak ideiglenes órarendeket tudtak összeállítani egy sor intézményben Totyik Tamás beszámolója szerint. A szakszervezeti vezető rámutatott arra is, hogy a jogállásváltással most szembesül a tanárok többsége, és ez olaj lehet a tűzre szerinte: szeptemberben nagyjából ezer tanár mondhat fel a bosszútörvény miatt.

A körülbelül ötezres tömeg öt órakor indult meg a Kossuth térre a Margit hídon át.

Az OKA (Országos Közös Akarat) által szervezett tüntetés Budapesten.
Fotó: Alföldi Dániel István

A híd felét a füstbombákkal tarkított vonulás idejére elfoglalták a tüntetők – így technikailag megvalósult ugyan a hídfoglalás, de ebből a főváros közlekedése valószínűleg keveset érzékelt.

Pintér, takarodj” – skandálta leggyakrabban a tömeg. A vonuláson részt vett Karácsony Gergely és képviseltették magukat a demonstráción az akkumulátorgyárak ellen tiltakozó mikepércsi és gödi civilek is.

Karácsony Gergely és Tordai Bence az OKA (Országos Közös Akarat) által szervezett tüntetésen, Budapesten.
Fotó: Alföldi Dániel István

Vonulás közben főleg a diákok elleni rendőri eljárásokról beszélgettünk a tüntetőkkel. Egy szülő elmondta helyszíni tudósítónknak, hogy az ő gyerekét is súlyos bűncselekménnyel vádolja a hatóság, ezért is van most kint. Pankotai Lili pedig azt nyilatkozta lapunknak, hogy közösségi finanszírozásból összegyűltek a rá kiszabott büntetési tételek összegei, valamint az egyik büntetését 100 ezerről 40 ezerre módosította a bíróság, mivel nincs állandó keresete az aktivistának.

„Eszközként használ az ellenzék és a Fidesz, eszköz vagyok egy hatalmi harcban, így nem érintenek személyesen a történtek” – válaszolta Pankotai Lili arra a kérdésünkre, hogy mennyire viselte meg a rendőrségi eljárás.

Hat után nem sokkal érkezett meg a tömeg a Kossuth térre, ahol számos beszéd hangzott el – igaz, ezek többsége valóban rövid volt. A beszédek elött egy perc néma csenddel emlékeztek meg az egybegyűltek a Pedagógus egység elhunyt alapító tagjáról, Imre Varanyi Szilviáról.

„Kevesebb beszéd, több hídfoglalás!” – Diáktüntetés és Klímatüntetés Budapesten.
Fotó: Alföldi Dániel István

A beszédmaratont Törley Katalin indította el. Törley elmondta, hogy diktatúrában élünk, azt is hozzátette, hogy bántalmazó a hatalom, amelynek képviselői „kordonokkal zárják el a néptől pöffeszkedő gazdagságukat”. Törley rámutatott, csak a szolidaritás segíthet ki minket a bajból. Azt üzente minden magyar munkavállaló számára: „ez veletek is megtörténhet”.

Törley Katalin beszédet mond az EDF és az OKA (Országos Közös Akarat) tüntetésén.
Fotó: Alföldi Dániel István

Zelenák Dzsenifera csend nem rend” felkiáltással kezdte mondandóját, majd kifejezte nemtetszését az elmúlt 13 év kormányzati politikájával szemben. Többféleképp szólította fel a tömeget, hogy ők is változatos módokon, többek között ordítással és performatív akciókkal fejezzék ki nemtetszésüket, valamint hogy „elegük van”.

Zelenák Dzsenifer beszédet mond az EDF és az OKA (Országos Közös Akarat) tüntetésén.
Fotó: Alföldi Dániel István

Az első két beszéd után a diákok kisebb csoportja lépett a színpadra, hogy a tömeggel közösen elénekeljék a diáktüntetések himnuszát, a Mi vagyunk a Grund című számot.

Az éneklés után Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tagjai lépett a színpadra. Szendrei „szolidaritást!”-skandálásra bíztatta a hallgatóságot, majd elmondta, hogy ő is megkapta a tankerülete ajánlatát arra nézvést, hogyan folytathatja a munkát 2024 januárjától. A pedagógus nem fogja elfogadni az ajánlatot.

„Levontam a következtetést: nincs rám szükség. Hisz a kormány szerint nincs tanárhiány, lesz aki matematikát, kémiát tanít helyettem.” – mutatott rá a kormány hazugságaira a pályaelhagyást tervező tanár. 

Utána Szilágyi Kitti, a Civil Bázis elnökségi tagja és óvodapedagógus elmondta, hogy „kibaszottul” elege van. A tömeg empátiájáról biztosította. Ezután emlékeztetett rá, hogy a kormány meghurcolja a tanárokat és magukra hagyja a diákokat, de nemcsak őket, hisz például a bentlakásos intézmények állapota is tűrhetetlen, a kórházakban „ágyi poloskák mászkálnak az ápoltakon”. Szilágyi szintén közös kiállásra buzdított.

Kis Gergő, az EDF tagja indulatos beszédében rámutatott, hogy az embereket nem lehet megtörni, majd férgeknek nevezte a hatalom hazai birtokosait. Szolidaritásra szólított fel minden ágazatban a „tetvedék-mocsadék” kormány ellen.

Diáktüntetés és klímatüntetés Budapesten
Fotó: Alföldi Dániel István

Az EDF másik színpadra lépő tagja, Perlaki-Borsos Noel egyedül elskandálta hogy „mocskos Fidesz”, amihez aztán a tömeg is csatlakozott. Később elmondta, hogy dühös amiatt, hogy a rendszer elnyomja a hátrányosabb társadalmi helyzetből indulókat és a romákat. Perlaki fiatal és értékes erdőhöz hasonlította a megjelenteket, és felszólította a tömeget, hogy csavarják ki együtt a baltát a kormány kezéből. Az EDF elnökségi tagja továbbá számon kérte a Nemzeti Ifjúsági tanácsot és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját. Rákérdezett, hogy zavarja-e őket, hogy könnygázt szórnak és erőszakot alkalmaznak ellenük a rendőrök, vagy talán azért vannak-e csöndben, mert nem?

Diáktüntetés és klímatüntetés Budapesten
Fotó: Alföldi Dániel István

A Egységes Diákfront tagjainak beszéde után a Fridays for Future nevű zöldpolitikai diákmozgalom képviselője lépett a színpadra, hogy lezárja az oktatási tüntetést, egyben megnyissa az általuk szervezett klímatüntetést, amely Budapesten először, a diákmozgalmak közötti szolidaritás jegyében oktatási fókuszú egyben. A tömeg a szervezőváltás után megindult a Lánchíd felé, miközben a színpadról a népszerű mozgalmi dal, a Bella Ciao szólt. A tüntetés következő helyszínére, az Alagúton túlra a szervezők Orbán Viktort is meghívták.

Diáktüntetés és klímatüntetés Budapesten
Fotó: Alföldi Dániel István

Fény a Váralagút végén

A Lánchidat a vonulás közben teljesen elfoglalta a tömeg, egyben a skandálások is élesebbé váltak: a „Pintér Sándor, a kurva anyád!” és a „Mocskos Fidesz” hallatszott a tömegből. A hídon átérve az alagút bejáratáról lelógatva gigászi, közepén a címer helyett az oktatási tüntetések jelképével felvértezett nemzeti lobogó fogadta a látványtól fellelkesülő tömeget.

Diáktüntetés és klímatüntetés Budapesten
Fotó: Alföldi Dániel István

Az Alagút Duna felé eső bejáratánál már jó előre felkészült a hatalom a diákok érkezésére. Ennek jegyében a Várszínház felé vezető lépcsők elé koncertekről ismerős mobilkordont állítottak fel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásának idejéből ismerős piros-fehér műanyag szalagokkal nyomatékosítva.

Az eredeti terv szerint a tömeg az Alagút túloldalára tartott, de így a tüntetőknek nem is maradt más választása, minthogy átkeljenek az Alagúton. Egy ideig kérdéses volt, hogy vajon a tüntetők nem indulnak-e meg egyből a várbeli hivatalok felé, de az Alagút túloldalán végül beszédek következtek, ahogy ez a programban szerepelt.

Diáktüntetés és klímatüntetés Budapesten
Fotó: Alföldi Dániel István

A Fridays for Future tüntetésének budai kezdetén az Alagút nyugati szájával szemben az EDF és FFF aktivistái emlékeztettek, hogy számos külföldi nagyvárosban is tüntettek a magyarországi diákmozgalmárok szimpatizánsai. Külföldi tudósítónk részt vett a párizsi eseményen. Beszámolója szerint rajta kívül féltucatnyian jelentek meg, transzparensekkel. Ezek közül az egyiket a tüntetés vége felé elvették a franciaországi rendőrök.

„Tanár nélkül nincs jövő!”
Párizsban tüntettek a magyarországi tanárokkal és diákokkal szolidarizáló aktivisták
Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce

A beszédek és a tüntetés hivatalos részének vége után a tüntetők egy része úgy döntött, hogy hazafelé inkább a Várhegy felé veszi az irányt, és megpróbálják megközelíteni a Karmelitát. A lépcsőknél azonban útjukat állta az állam erőszakszervezete. Pankotai Lili a rendőrsorfal elé kihangosítóval állt be, a pár száz fős tömegből a „rendőrállam”, „kismalac-kismalac engedj be”, „konzultálni jöttünk”, „bűnözőket védtek”, majd a „nyomjuk meg” skandálás hallatszott.

A várban rendőrök tartóztatták fel a tüntető diákokat
Fotó: Alföldi Dániel István

Szembetűnő volt az este folyamán, hogy a tüntetés résztvevőinek létszámához képest a rendőrség talán minden korábbinál nagyobb élőerőt vonultatott fel a Várszínház egykori épületének védelmére.

Hadügyminisztérium épülő székháza előtti tülekedés közben a rendőrség többször is jól hallhatóan felszólította a tüntetőket, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól. Végül a tüntetők engedtek, és arra jutottak, hogy inkább másik irányból közelítik meg a miniszterelnök munkahelyét, időközben a korábbi tüntetésekre jellemző, a rendőrök jóindulatára apellálás helyett újdonságként hangzott fel a „kurva kékek” skandálás.

A várban rendőrök tartóztatták fel a tüntető diákokat
Fotó: Alföldi Dániel István

A diákok valóban megpróbáltak másik irányból a miniszterelnök irodájának közelébe jutni, azonban az Aranybástya étteremnél újfent rendőrsorfalba ütköztek, majd elénekelték a Himnuszt.

„magatartásuk tragédiához is vezethet” – szólt itt rendőri felszólítás.

A várban rendőrök tartóztatták fel a tüntető diákokat
Fotó: Alföldi Dániel István

A tüntetők egy idő után végleg beszorultak a rendőrsorfal és a média közé, ennek keretében a HírTV riportere megpróbálta meginterjúvolni Pankotai Lilit, de ezt a tömeg „hazudik a tévé” skandálása lehetetlenné tette, és Láthatóan Pankotainak sem akart a médiumnak nyilatkozni.

Tüntetők kérdezik fel a Hír TV stábját a diákok és klímaaktivisták által szervezett tüntetés után, a várban
Fotó: Alföldi Dániel István

A demonstráció végén néhány tucat tüntető kikísérte a HírTV stábját a várból.

„Azt hiszem a törökökkel csináltuk legutóbb így” – mondta el Pankotai helyszíni tudósítónknak, majd újabb történelmi parabolákat vonva 1848-ra és 1956-ra hivatkozott, de említette a Várból kikergetett németeket is. A diáktüntető leszögezte, hogy a HírTV kérdéseire nem válaszoltak, inkább megkérdezték, kívánnak-e továbbra is hazudni. Erre Pankotai szerint a tévéstáb többször sem tudott egyenes „nemmel” felelni. 

A tévéstáb követés/kergetés után már csak maroknyi ember maradt a várban, így a tüntetés nem hivatalos része is lezárult.

Kiemelt kép: A várban rendőrök tartóztatták fel a tüntető diákokat Fotó: Alföldi Dániel István