Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A félelem lett az úr” – máris elkezdtek felmondani a tanárok a státusztörvény hatására

Június 16-án tárgyalta a „bosszútörvénynek” is nevezett státusztörvényt a parlament. A státusztörvény bevezetésével új jogviszony alá kerülnek majd a pedagógusok, amelyen keresztül tovább romolnak munkafeltételeik, nőnek munkaterheik és csökken szakmai autonómiájuk.

Bár a kormány a végkielégítés csökkentésével próbálta maradásra kényszeríteni az engedetlen pedagógusokat, többezren előre jelezték, hogy ha a státusztörvényt megszavazzák, felmondanak.

Alig telt el három nap a státusztörvény parlamenti vitája óta, a tanárok máris elkezdtek felmondani. Több tanár is felmondott például az Eötvös József Gimnáziumban a Telex információi szerint, és a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik angoltanára is bejelentette, hogy a felmondás mellett dönt tizenötévnyi szakmában eltöltött év után. Mindkét intézményből rúgtak már ki korábban tanárokat „polgári engedetlenség” vétségéért. A Miután felmondtam c. oldalon számos felmondó vallomása olvasható: a legutóbbi bejegyzés ma reggel került közlésre.

A Karinthy Frigyes Gimnázium felmondott angoltanára ezt írja búcsúlevelében kirúgott kollégáiról:

„Én is lehettem volna az egyik, mert én is „engedetlen” voltam. Mintha 6 közeli barátomat vesztettem volna el, olyan veszteség volt ez. Nem értettem, mi történt. Gyászoltam. Azt reméltem, ezt nem hagyjuk annyiban, csak azért is folytatjuk, kiállunk az elvesztett kollégáinkért, kiállunk egymásért, a jövő generációiért. Hogy összeáll az egész tantestület és vállt-vállvetve harcolunk tovább értük, magunkért. De nem ez történt. Nem dolgoztuk fel közösségileg a veszteséget, nem harcoltunk egyként tovább. A félelem lett az úr. Hogy ha nem maradunk csöndben, beszántják az iskolát. Én ezt nem akartam elfogadni. Félelemben nem lehet élni, tanítani. Milyen példát mutatunk így a diákjainknak?”

A pedagógus a jövőben alapítványi iskolában tervez tanítani.

Az érdekvédelmi szervezetek kezdeményezésére ma délutánra összehívta a Belügyminisztérium a pedagógusok sztrájkbizottságának ülését – írja a Népszava. Nagy Erzsébet, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) választmányi tagja a lap kérdésére elmondta, hogy a tárgyaláson követelni fogják a sztrájkot korlátozó intézkedések felszámolását, a státusztörvény visszavonását és a több munkaórát megkövetelő törvénytervezet módosítását.

A státusztörvénnyel a kormány tovább súlyosbítja az eddig is akut pedagógushiányt. A PDSZ egy évvel korábbi felmérése szerint a magyar oktatási intézmények már akkor 87%-a tartós szakemberhiánnyal küzdöttek, a szakmát végzők többsége ráadásul idős, nyugdíjhoz közelít. Legrosszabb helyzetben az állami fenntartású intézmények vannak, de a hiány begyűrűzik az egyházi és magánintézményekbe is.