Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonták az engedélyét, egy darabig biztosan nem nyílik meg a két hektáros balatonvilágosi vízipark

„A Hajózási Hatóság visszavonta a balatonvilágosi vízisport-élménypályára kiadott létesítési engedélyt” – írja Facebook-oldalán az Aligai Fürdőegyesület. A civilszervezet a döntésről egy közvetlenül érintett ingatlantulajdonos Budapest Főváros Kormányhivatalának címzett közérdekű bejelentésére a hivatal által adott válaszából értesült. A dokumentumban a Hajózási Hatóság úgy fogalmaz:

„A Hatóság megállapítja, hogy az engedély megadását követően, természetes személyektől, a Hatósághoz számos beadvány érkezett a helyi, vízparti ingatlan érintettség miatti érdeksérelemre hivatkozással, ezért amennyiben a fenti érintettek az érdemi döntés meghozatalát megelőzően igazolták volna érintettségüket, úgy a létesítési engedélyezési eljárásban ügyfélként bevonásuk lett volna szükséges.”

Az Aligai Fürdőegyesület bejegyzése szerint a Kormányhivatal válaszából az derült ki, hogy a létesítési engedély határozat saját hatáskörben visszavonásra került és a Hajózási Hatóság az eljárás folytatásáról döntött. Hatóság az ügyben érintett ügyfelek, valamint az ügyféli jogállást igazoló további érintettek nyilatkozatainak mérlegelést követően hozza meg döntését.

A balatonparti civilszervezet megjegyzi azt is, szerintük abszurd az a helyzet, hogy

előbb kelt a tiltakozó érintettek és az egyesület segítségére a Hajózási Hatóság és előbb jutottak információkhoz a budapesti Kormányhivataltól, mint Balatonvilágos polgármesterétől.

Az ügyben megkerestük Takács Károly balatonvilágosi polgármestert, aki a 26-i képviselőtestületi ülésen azt ígérte a megjelent lakosoknak, hogy a mai napon (július 7-én) az önkormányzat oldalán megjelentet bővebb tájékoztatást a vízipark kérdésében. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Feleslegesnek tartjuk egyelőre kitenni az információkat, mert visszavonta a hatóság a működési engedélyt, vagy nem adta meg, de hát egyenlőre okafogyottá vált.”

Arra a kérdésre, hogy a jövőben bármilyen formában tervezik-e közreadni a képviselőtestületi ülésen megígért információkat, elmondta, tervezik „csak még adatokat gyűjtenek”.

Arról, hogy milyen adatokat gyűjtenek és mi az önkormányzat álláspontja a hatósági engedély visszavonásáról, már nem nyilatkozott.

Amint arról korábban beszámoltunk a polgármester három önkormányzati képviselő kérésére sem volt hajlandó napirendre tűzni a Balaton területéből két hektárt kiszakító vízipark ügyét. Ezért az Aligai Fürdőegyesület felhívására az érintett helyiek személyesen jelentek meg a képviselőtestületi ülésen, ahol az AFE alelnöke, Bukovszki András önkormányzati képviselő szerint „Hyde parki” hangulat alakult ki, közbeszólásokkal, ordibálással és az utcára is kilogó helyiek tömegével.

Az ülést megszakító bekiabálások hatására a polgármester végül szót adott az értintetteknek, akik kérték az önkormányzat által kiadott területhasználati engedély visszavonását. A polgármester a tiltakozó helyieknek végül azt ígérte, hogy ugyan ott helyben nem ad válaszokat számukra, de azokat a mai napon megjelenteti.

A napvilágra kerülésétől kezdve nagy felháborodás övezte Balatonvilágoson a legalább 7000 m² területet használó, a beruházó elmondása szerint azonban akár 2 hektáron is elterülő „vízisport élménypark” tervezetét.

A beruházás már folyamatban van, a helyiek viszont alig tudhatnak valamit a részletekről, még az önkormányzat sem kapott róla látványtervet.

Az Aligai Fürdőegyesület birtokába jutott információk szerint az önkormányzat fizetős strandjától 100 méterre fog elhelyezkedni a 120 m²-es „szigetet képző stég” és legalább 7000 m²-en fog elterülni a „zárt pálya”, ahol majd többek közt vízibanánozni és vízipisztolyozni lehet.

A szervezet pontokba szedte, hogy milyen problémákkal és visszásságokkal járhat az élménypark megnyitása:

  • Szabálytalan: az AFE szerint a beruházó B.Á.B. Numberone Go Kft. a képviselő-testület megtévesztésével jutott az önkormányzat hozzájárulásához. A 7000 négyzetméteres terület helyett 19.500 négyzetmétert kíván használni.
  • Önkényesen korlátozó, mivel lezárja a strand előtti vízterületet.
  • Környezetromboló: a tervezett vízisport létesítmény az AFE szerint nem rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. A motorcsónakos vonatást igénylő játékok – pl. vízibanán – keltette környezeti hatások is aggasztják a szervezetet. Véleményük szerint a motorcsónak zaja messzire elhallatszhat.
  • Sérti a kilátást a vízparton és a magasparton is.
  • Veszélyes: előfordulhat, hogy úszó vagy más fürdőző a bólyasor ellenére is a területre téved, ami a motorcsónakos játékokkal együtt életveszélyes helyzetet teremthet. A szervezet szerint a tervezett helyszínen nyáron előfordul, hogy a vízmélység mindössze 80-100 cm, vagyis nemcsak hogy simán besétálhatnak a strandolók, de ha felborul, a vízibanánnal is könnyen balesetet lehet szenvedni az Egyesület szerint.
  • Gazdasági, morális kár: Az önkormányzatnak az egész beruházásból éves szinten nettó 1 millió 300ezer forint haszna lesz. Ezt az önkormányzati fizetős strand területén egy 10m2 terület használatba bocsájtásáért kapja. A beruházó naponta több 100.000 Ft, szezononként több 10 millió forintos haszonnal számolhat.