Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren menekültek el az izraeli hadsereg támadása alatt álló Dzsenin ENSZ-menekülttáborból

Az éjszaka folytatódtak, így kedden második napjukba léptek az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hétfőn kezdődött támadásai a dzsenini ENSZ-menekülttábor ellen, amivel az akció az elmúlt évek legnagyobbszabású katonai beavatkozása Ciszjordániában.

A palesztin hatóságok tudósításai szerint az éjszaka során tízre nőtt az áldozatok száma, és több ezren menekültek el a menekülttáborból, ami többek között az ott élők biztonságát hivatott volna garantálni.

A közösségi médián közzétett felvételeken látható, ahogy az emberek éjszaka tömegesen menekülnek.

 

Az Al-Jazeera tudósítója szerint több százan meg is sérültek az éjszakai rajtaütésekben, húsz ember állapota kritikus. Az IDF pedig közölte, hogy még 10 palesztin „célpont” tartózkodik a táborban, akiket terrorizmussal gyanúsítanak. Mint hétfői cikkünkben is kitértünk rá, az IDF arra hivatkozva indított katonai akciót az ENSZ menekülttábor ellen, hogy tudomásuk szerint az elmúlt hónapokban több, terrorizmussal gyanúsított személy is ott rejtőzködött el.

Arról egyelőre egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, hogy az IDF felszólította-e a menekülttábor lakóit házaik elhagyására. Míg a hadsereg tagadja a dolgot, a palesztin hatóságok szerint többek között – a rajtaütések mellett – ezért is kezdtek tömegek távozni.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közben arra hívja fel a figyelmet, hogy az IDF elzárta a menekülttábort az orvosi segítségtől, egyszersmind követeli, hogy oldják fel a blokádot, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőkön.

A szervezet szerint a hadsereg lezárta a táborba vezető utakat, így ők sem tudnak bejutni, holott – mint a fentiekből is kiderül – az alapfeladatokon kívül számos sérült ellátására is szükség lehet.

„Katonai buldózerek több, a Dzsenin menekülttáborba vezető utat tönkretettek, szinte teljesen ellehetetlenítve hogy a mentők elérjék a pácienseket (…) Hovatovább arra kényszerítik a palesztin szanitéceket, hogy gyalogosan jussanak el az azonnali orvosi ellátást igénylő emberekhez a lövöldözés és dróntámadások közepette”

– derül ki az MSF közleményéből.

Az immár második napjába lépő katonai akció a térségben egyre gyakoribb összecsapások sorába illik:

  • január elején 9 palesztin halt meg egy mostanihoz hasonló rajtaütésben, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kezdeményezték, a térségben fokozódó erőszak miatt.
  • Június 21-én legalább három palesztin vesztette életét egy dróntámadásban,
  • június 19-én pedig heten meghaltak és 100-an megsérültek, mikor az IDF fegyveres helikoptereket is bevetett egy dzsenini rajtaütésben.
  • Egy palesztin fegyveres június 20-án négy izraeli telepest ölt meg,
  • másnap pedig legalább egy palesztin férfit agyonlőttek, amikor izraeli telepesek megrohamozták Turmus Ayya falut, ahol több tucat autót és házat gyújtottak fel.

Az IDF immár kétnapos hadművelete miatt Palesztina ENSZ-nagykövete feltette a kérdést a nemzetközi szervezetnek, hogy nem kellene-e reagálnia, mikor egy megszálló hadsereg civilek elleni erőszakot alkalmaz egy menekülttáborban.

A palesztinok Ciszjordániát tekintik egy leendő független állam központjának, amit Izrael 1967-ben foglalt el a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt. Az azóta eltelt évtizedekben több tucat zsidó telepet létesítettek, amelyek körülbelül ötszázezer izraelinek adnak otthont nagyjából 2,5 millió palesztin lakos mellett.

Dzsenín kormányzóság térképe. (Forrás: Wikipédia)

A dzsenini ENSZ-táborban kollégánk, Tóth Csaba Tibor készített helyszíni riportot, miután tavaly valószínűsíthetően izraeli katonák meggyilkolták Sirín Abu-Akle palesztin-amerikai újágírót. Riporterünkkel akkor közölte a Palesztin Újságírók Szövetégének vezetője, hogy nemzetközi bíróság előtt kérik majd a tények teljes és egyértelmű tisztázását, hiszen immár évente tucatnyi palesztin újságíró esik áldozatul az izraeli hadsereg ciszjordániai támadásainak.

(Haaretz, Al-Jazeera)