Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menekülttáborban szedte újabb áldozatait a hetek óta fokozódó izraeli-palesztin erőszak

Legalább nyolc palesztin állampolgár meghalt és további 50 megsebesült az izraeli hadsereg a hétfő reggel kezdődő ciszjordániai akciója során. A térség északi részén fekvő dzsenini menekülttábor területén először dróntámadásokat hajtottak végre, majd szárazföldi csapatokkal is bevonultak az IDF (Izraeli Védelmi Erők) egységei.

A katonák napközben fegyverek után kutattak a táborban, felszámoltak egy robbanószer-gyártásra alkalmas laboratóriumot és 20 palesztin állampolgárt letartóztattak. Az akció hivatalos célja „egy fejlett megfigyelő és felderítő központon” való rajtaütés volt, ahol a hadsereg közleménye szerint palesztin fegyveresek támadások koordinálása és előkészítése céljából találkoztak, valamint a támadások után gyülekeztek.

Állításuk szerint a helyszín az elmúlt hónapokban terrortámadással gyanúsítottaknak szolgált menedékül. Az IDF közölte azt is, hogy emelik a légvédelmi készültségi szintet az ország déli részén, a gázai övezetből várható rakétatámadások miatt. A közel-keleti ország vezetése már a múlt héten előzetesen figyelmeztette az Egyesült Államokat a rajtaütési tervről.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője Nabil Abu Rudejneh az akciót „a védtelen emberekkel szemben elkövetett újabb háborús bűncselekménynek” nevezte, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „vessen véget a szégyenteljes hallgatásnak és tegyen lépéseket az az izraeli agresszió megállítására”.

A hétfő hajnali akció a térségben egyre gyakoribb összecsapások sorába illik: június 21-én legalább három palesztin vesztette életét egy dróntámadásban, június 19-én pedig heten meghaltak és 100-an megsérültek egy fegyveres helikoptereket is bevető dzsenini rajtaütésben.

Egy palesztin fegyveres június 20-án négy izraeli telepest ölt meg, míg másnap legalább egy palesztin férfit agyonlőttek, amikor izraeli telepesek megrohamozták Turmus Ayya falut, ahol több tucat autót és házat gyújtottak fel.

Január elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kezdeményezték, a térségben fokozódó erőszak miatt.

Akkor egy mostanihoz hasonló rajtaütés keretében nem teljesen tisztázott körülmények között meghalt kilenc palesztin. Az izraeli hadsereg alakulatai akkor egy állítólagos izraeliek elleni támadást megelőzendő hajtották végre az akciót a dzsenini ENSZ-menekülttáborban.

A palesztinok Ciszjordániát tekintik egy leendő független állam központjának, amit Izrael 1967-ben foglalt el a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt. Az azóta eltelt évtizedekben több tucat zsidó telepet létesítettek, amelyek körülbelül ötszázezer izraelinek adnak otthont nagyjából 2,5 millió palesztin lakos mellett.

A dzsenini ENSZ-táborban kollégánk, Tóth Csaba Tibor készített helyszíni riportot, miután tavaly valószínűsíthetően izraeli katonák meggyilkolták Sirín Abu-Akle palesztin-amerikai újágírót. Riporterünkkel akkor közölte a Palesztin Újságírók Szövetégének vezetője, hogy nemzetközi bíróság előtt kérik majd a tények teljes és egyértelmű tisztázását, hiszen immár évente tucatnyi palesztin újságíró esik áldozatul az izraeli hadsereg ciszjordániai támadásainak.

(Aljazeera, Haaretz)

Címlapkép: A gyilkos golyó nyomai a szengjánoskenyérfán Dzsenínben Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce