Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összehívnák az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Palesztinában fokozódó erőszak miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtökön egy rajtaütés során eddig nem teljesen tisztázott körülmények között meghalt kilenc palesztin, miután az izraeli hadsereg alakulatai egy akciót hajtottak végre a dzsenini ENSZ-menekülttáborban, egy állítólagos izraeliek elleni támadást megelőzendő. A kilenc áldozat közül hét különböző fegyveres, illetve terrorszervezet tagja volt, így a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Palesztin Hatóság fegyveres szárnya, a Fatah harcosai.

A áldozatok között volt egy 61 éves asszony és egy férfi is, ők mindketten civilek voltak.

A lövöldözés további 20 embert sebesített meg, és egy másik akció során, Ramallah mellett egy további ember életét oltották ki izraeli lövedékek.

Mai al-Kaila, palesztin egészségügyi miniszter szerint ráadásul könnygázgránátokat lőttek be a dzsenini gyermekkórházba is, füstmérgezést okozva többeknek. A Haaretz értesülései szerint az izraeli hadsereg katonái civil gépjárművekkel és/vagy bulldózerekkel érkeztek a menekülttáborba, ahol palesztin fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.

A Palesztin Hatóság, amely Ciszjordánia egyes részeit kormányozza, és Izraellel együtt dolgozik a fegyveresek tevékenységének megfékezésén, csütörtök este bejelentette, hogy felfüggeszti a biztonsági együttműködést az izraeli kormánnyal.

Az incidens után a Gázai övezetből két rakétát lőttek ki Izrael felé, mindkettőt elhárította az izraeli légvédelem, ezután az ország légiereje csapásokat mért Gázára.

Izraelben legutóbb Sirin Abu Akle halála óta növekszik a feszültség, és a jelek szerint ez a közeljövőben sem fog csitulni. A tavaly őszig kormányzó ellenzéki koalíció idején sem ült el a palesztinok elleni erőszak, és a jelenlegi szélsőjobboldali kabinet összetétele is a további eszkaláció felé mutat. Nemrég megírtuk, hogy Itamar Ben-Gvir biztonságért felelős miniszter demonstratívan felvonult rendőri kísérettel a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, amely a muszlimok egyik legszentebb helyének számít, ezzel jelentős felzúdulást váltva ki. Az ő karakteréről és az új izraeli kormány belső feszültségeiről írt elemzésünk itt elérhető.

Az ENSZ és arab közvetítők csütörtök délután közölték, hogy Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tárgyalásokat folytatnak Izraellel és a palesztin frakciókkal a helyzet megnyugtatására. Az Egyesült Arab Emírségek, Kína és Franciaország is kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken zárt ajtók mögött ülésezzen.

Kérdés viszont, hogy egy ilyen BT-ülés mivel tudna hozzájárulni a kedélyek megnyugtatásához, vagy a felelősök megtalálásához, tekintve, hogy az Egyesült Államok rendre minden Izraellel kritikus ENSZ-határozatot vétóz évtizedek óta.

A dzsenini ENSZ-táborban kollégánk, Tóth Csaba Tibor készített helyszíni riportot, miután tavaly valószínűsíthetően izraeli katonák meggyilkolták Sirín Abu-Akle palesztin-amerikai újágírót. Riporterünkkel akkor közölte a Palesztin Újságírók Szövetégének vezetője, hogy nemzetközi bíróság előtt kérik majd a tények teljes és egyértelmű tisztázását, hiszen immár évente tucatnyi palesztin újságíró esik áldozatul az izraeli hadsereg ciszjordániai támadásainak.

(The Guardian, Haaretz)

 

Címlapkép: A gyilkos golyó nyomai a szengjánoskenyérfán Dzsenínben Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce