Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

DK-s ellenszavazatokkal hiúsult meg egy fővárosi dolgozóknak lakhatást kínáló mobilházprojekt

Ellenzéki polgármesterek szavazataival akadályozta meg a közgyűlés szerdán, hogy a Fővárosi Önkormányzat az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) két mobilházat helyezzen el két fővárosi önkormányzati tulajdonú telekre, amelyekbe aztán rászoruló, lakhatási problémákkal küzdő munkavállalók költözhettek volna.

Az újpesti ingatlanok használatba adását a jelenlévő fideszes képviselők a tartózkodó Karsay Ferenc és a nem szavazó Pokorni Zoltán kivételével mind leszavazták. A közgyűlés nem kormánypárti tagjai közül többek között az érintett kerület DK-s polgármestere, Déri Tibor, de rákospalotai polgármestertársa, Cserdiné Németh Angéla is a javaslat ellen szavazott, amely mögött így végül lakosságarányosan nem lett meg az elfogadáshoz szükséges abszolút többség.

Az előterjesztésról szóló szavazás. Forrás: Önkormányzati TV

Mint az az előterjesztésben olvasható, az Utcáról Lakásba! Egyesület megkereséssel fordult a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy mobilházprojektjük megvalósításához a főváros tulajdonában álló ingatlanok kerüljenek haszonkölcsönbe részükre.

Az (ULE) néhány éve indította el mobilházprogramját lakásügynöksége kibővítéseként. A koncepció lényege, hogy az egyesület befektetők és magánadományozók segítségével mobilházakat vásárol, amelyeket aztán önkéntesek segítségével egész évben lakhatóvá alakít, majd rászorulóknak ad bérbe. A megvásárolt vagy használatba kapott telkekre skandináv típusú használt mobilházakat telepítenek, melyek lényegesen olcsóbbak a lakásoknál, komfortban azonban nem maradnak el azoktól. Így a programban résztvevők üres telkekre telepített, összkomfortos, szigetelt, alacsony bérleti díjú és fenntartási költségű otthonokat bérelhetnek. 

A Mérce 2018-ban  az egyik ilyen építkezésen járt, ahol az ULE önkénteseivel és az egyik mobilház leendő bérlőjével beszélgettünk.

A Fővárosi Önkormányzat azért terjesztette be a telkek használatba adásáról szóló javaslatot, hogy a „Budapest-család”, azaz a főváros cégeinél, intézményeinél dolgozó, rászoruló, lakhatási problémákkal küzdő munkavállalói számára megfizethető és önálló lakhatást tudjanak biztosítani.

A programba bekerülő munkavállalók elsődlegesen a Budapesti Közművek dolgozói közül kerülhetnek ki, de célcsoportnak tekintik a szociális területen dolgozó fővárosi munkavállalókat is.

Déri Tibor újpesti DK-s polgármester – bár saját bevallása szerint nagyon jó kezdeményezésnek és támogathatónak tartja a koncepciót – arra hivatkozva nem szavazta meg az előterjesztést, hogy szerinte „jogi, eljárási kérdések” merültek fel. Csak a vita végén bontotta ki ennél részletesebben aggályait: szerinte a kormányhivatal ellenőrizni fogja a a projektet a településképi rendeletet és az építési szabályzat alapján, és a mostani tervekre véleménye szerint biztosan nem kapják majd meg a használatba vételi engedélyt. Azt is kifogásolta, hogy szerinte elhamarkodott volt az eljárás, és elmaradt a lakosság tájékoztatása. 

Wintermantel Zsolt újpesti fideszes képviselő a vitában úgy fogalmazott, szerinte erre a célra vannak munkásszállók, a kérdéses telkek mellett élő újpestieket senki nem tájékoztatta a projektről. Egy mondatában még a korábbi napirendek közt szereplő, tervezett soroksári vegyianyag-elosztó témájával is párhuzamot vont: „Ha az egyik esetben félünk, és óvjuk a környezetben élőket tartsuk tiszteletben ezt más témákban is” – mondta.

Több más ellenzéki kollégája mellett Pikó András, Józsefváros polgármestere is felszólalt a vitában, aki saját tapasztalatára hivatkozva azt mondta, tudja, hogy  a hajléktalanság, a lakhatási válság bármilyen enyhítése ma olyan „politikai bunkó”, amelyet politikai érdekek szerint forgatnak. Bár Pikó annak ellenére, hogy megérti Déri dilemmáját a tekintetben, hogy egy ilyen projekt nyomán szembe kell néznie a helyi közhangulattal, jelezte azt is, hogy megszavazza a javaslatot. Ugyanakkor hangsúlyozta, fontos, hogy legyenek jól előkészítve ezek a programok, mert a jó szándékkal ellentétes hatást tudnak kiváltani. 

Kiss Ambrus, az előterjesztés benyújtója Déri Tibor érveire reagálva elmondta, a két lakóegységbe (konténerbe) nem több, mint két-három munkavállaló tudna költözni, és kívülről nem is  lehet majd látni rajtuk, hogy másfajta technológiával készülnek el, mint a környékbeli házak. Ráadásul pénzébe sem kerül a fővárosnak, hiszen az ULE már megvette a konténereket. A főpolgármester-helyettes szerint a telkek évek óta szerepeltek a fővárosi önkormányzat értékesítési terveiben. Hangsúlyozta: nem hajléktalan emberek elhelyezéséről szól az előterjesztés, hanem a budapesti önkormányzat cégeinél, intézményeinél dolgozók megfizethető, önálló lakhatásának biztosításáról, akik nem tudnak megengedni maguknak egy munkásszállónál költségesebb lakást. Ennek ellenére úgy érzékelte: a vita során

„az volt a hangulat a teremben, hogy a hajléktalankodás az jó, csak otthon, a négy fal között csinálják.” 

Az ULE szövetséges szervezete, az A Város Mindenkié lakhatási aktvisitákból álló csoport saját Facebook oldalán úgy kommentálta a szerdai városházi történéseket:

„Ellenzéki érzelmű polgártársaink számára javasoljuk a fővárosi közgyűlési vita felvételének a megtekintését. Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen zavarba ejtő összhang tud kialakulni pillanatok alatt a DK és a Fidesz politikusai között a rászoruló budapestieknek szóló lakhatási programok vagy a hajléktalan-ellenes hangulatkeltés kapcsán.”


(A DK-s polgármesterek közül egyébként a vitában a projekt mellett határozottan kiálló Niedermüller Péter, valamint Szaniszló Sándor is igennel voksolt az előterjesztésre, míg Kiss László tartózkodott – a szerk.)

A javaslatról szóló vita az Önkormányzati TV adásában, 2 óra 58 perc után nézhető meg.