Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soroksár polgármestere azt ígéri, ellenáll a vegyianyag-elosztónak, ha tényleg lesz ilyen

Nem támogatja, és ígérete szerinte minden eszközzel meg akadályozni fogja annak a vegyianyag-elosztó üzemnek a lehetséges Soroksárra telepítését Bese Ferenc kerületi polgármester, amelynek terveiről kedden írt a Direkt36 oknyomozó portál belsős kormányzati anyagokra hivatkozva. A XXIII. kerület független, a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz által támogatott vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén intézett felszólalásában leszögezte, hogy amennyiben valóban készül ilyen beruházás, ő minden eszközzel tiltakozni fog ellene. 

A potenciális soroksári beruházást érintő napirendi pont az 50. perctől nézhető vissza az Önkormányzati TV műsorfolyamában.

Ugyanakkor kétségeit fejezte ki azt illetően, hogy a Direkt36 elég megbízható forrás-e ahhoz, hogy erre a Fővárosi Önkormányzat előterjesztést, majd pedig döntést alapozzon. A téma azért volt napirenden a Városházán, mert Karácsony Gergely javaslatára a Fővárosi Önkormányzat szeretné elindítani Soroksár településrendezési eszközeinek módosítását annak érdekében, hogy ne lehessen a a kerületben vegyianyag-elosztót létesíteni. A Direkt36 cikke szerint márciusban dőlt el, hogy a kínai vegyipar vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. 

Bese Ferenc – saját forrásait nem nevesítve – arról beszélt az ülésen, hogy az ő információi szerint egyelőre nincsen szó arról, hogy a Direkt36 cikke szerinti helyszínen, a BILK terminál (a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ) néven ismert logisztikai létesítménynél jönne létre a Kínából származó vegyi anyagokat elosztó központ. Szerinte egyébként a terület jelenleg „tele van”, így kevéssé valószínű, hogy oda bármit is telepítenének.

A polgármester kérdéssel fordult a cikkben nevesített Rogán Antal miniszterhez is, de ő a testületi ülésig még nem válaszolt a polgármesternek.

(A Direkt36 nyomozása szerint a magyar vegyianyag-elosztóközpont létrehozását egy olyan cég végezné, amely egy Rogán antal környezetéhez köthető magántőkealap tulajdonában áll.) 

A soroksári kerületvezető kifogásolta továbbá a Fővárosi Önkormányzat előterjesztését a tekintetben, hogy „hevenyészett”, „tele van tárgyi tévedésekkel” és túl kevés idő állt a XXIII. kerület rendelkezésére ahhoz, hogy kialakítsa róla álláspontját. Bese ezért indítványozta, hogy vegyék le napirendről Karácsony Gergely javaslatát, a közgyűlés többsége azonban ez ellen szavazott. Nehezményzte még, hog „sajtóhírre alapozva” szerinte nem szabadna Soroksár egyetlen olyan területét elvenni, amely gazdaságfejlesztésre alkalmas, hogy még azon se lehessen „környezetbarát ipart” telepíteni. Mindezzel együtt a soroksári polgármester azt visszatérően hangsúlyozta, hogy meg fogja akadályozni, hogy a kerületben ilyen beruházás létesüljön. 

Szaniszló Sándor a szomszédos XVIII. kerület DK-s polgármestere szerint Bese érvelése nem meggyőző azzal kapcsolatban, hogy a Direkt36 újságcikkére nem lehet alapozni, mert szerinte az elmúlt 13 év tele van olyan esetekkel, amelyek során beigazolódtak a kezdetben csak újságcikkek által feltárt kormányzati szándékok. Szaniszló szerint a várható környzeti hatások miatt több más, szomszédos kerület polgármesterének is meg kell nyilvánulnia az ügyben. 

A XVIII. kerület DK-s polgármestere bejelentette, hogy pártja helyi képviselője helyi népszavazást fog kezdeményezni a következő soroksári testületi ülésen, hogy a helyieket megkérdezzék a vegyianyag-elosztó üzemről.

Bese a népszavazási kezdeményezés felvetésére reagálva azt mondta, örül Szaniszló felvetésnek, hozzátéve, hogy a kerületvezetés már a mai napon elindított egy teljes Soroksárt érintő aláírásgyűjtési kezdeményezést, amely ugyancsak azt a célt szolgálja,hogy ne valósuljon meg a beruházás. Hangsúlyozta, ő Soroksár független polgármestereként a helyiek érdekét akarja szolgálni, és ebben egyik politikai oldal sem tudja befolyásolni. A polgármester végül azt mondta, ellenérzései mellett azért szavazza meg a főváros indítványát, mert bízik abban, hogy a kormánynak nem áll szándékában Soroksárra ilyen központot telepíteni, és abban is bízik, hogy fél év múlva, amikor a településrendezési  eszközöket ténylegesen módosítani kell, akkor a főváros nem fogja Soroksár gazdasági fejlődését akadályozni.

Karácsony Gergely azzal reagált Bese érveire, hogy ha az elosztó telepítésének veszélye elmúlt, akkor dönthet úgy a közgyűlés, a jelenlegi településrendezési szabályozás marad érvényben, de nagy kockázatnak érezné, ha nem indítanák el a településrendezési folyamatot, mert nem fogják utolérni azt a helyzetet, „amelyet a kormányzati boszorkánykonyhában főztek” a fővárosnak.

Az előterjesztést végül a közgyűlés 28 igen szavazattal, egyhangúlag – azaz a fideszes kerületvezetők voksával együtt – fogadta el.