Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Tiszteld a sztrájkolót, tiszteld a törvényt!” – a gyárból kizárt fehérvári sztrájkolók mellett akciózott a Vasas

Szolidaritási akciót tartott a Vasas Szakszervezeti Szövetség az Arconic-KÖFÉM székesfehérvári alumíniumipari üzemének sztrájkoló dolgozói mellett. A szakszervezet tagjai a Vasas helyi irodájától transzparensekkel vonultak át az üzem főbejáratához, ahol több mint egy hete áll a termelés, miután a cég vezetése mindeddig nem tudott megállapodni a munkásokkal.

A demonstráció kezdetén László Zoltán, a Vasas alelnöke beszédében elmondta, azért vannak a gyár előtt, mert a dolgozókat a munkáltató megfenyegette azzal, hogy a sztrájkolókat nem engedi be a gyárba.

„Ezek a dolgozók kiálltak a jogaikért, kiállnak azért, hogy a béreik versenyképesek legyenek, meg lehessen belőlük élni. Ebben a gyárban a munkáltató nem tudja, hogy ez tiszteletre méltó dolog, azt hiszi, hogy ha elég erősen megfenyegeti a dolgozókat, akkor azok lemondanak a jogaikról.”

Követelték, hogy a sztrájkolókat ne fenyegessék, a munkáltató a hatalmával ne éljen vissza. László Zoltán hangsúlyozta, a dolgozónak joga a van a sztrájkhoz, és a sztrájk idején pedig bent kell lennie a munkahelyén, ha a munkáltató nem engedi be oda, akkor fizessen neki állásidőt.

A Vasas Szakszervezet szolidaritási akciója a sztrájkoló székesfehérvári alumíniumipari munkások mellett. Fotó: Dián Ákos

A szakszervezeti vezető elmondta, tudomásuk szerint délután háromtól kezdődően újabb tárgyalás zajlik a dolgozók képviselői és a pennsylvaniai székhelyű anyacégnek az Egyesült Államokból érkező vezetője között. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ha egy vezető, amikor nem neki tetsző módon történnek a dolgok, a törvényt figyelmen kívül hagyva megfenyegeti a dolgozókat.

„Tiszteld a munkavállalót, tiszteld a sztrájkolót, tiszteld a törvényt! Ez akkor is vonatkozik rád, ha munkáltató, felsővezető, középvezető vagy. Nemcsak a dolgozóknak kell betartani a szabályokat!”

Élő videónk a helyszínről:

Tudósítónknak László Zoltán elmondta, ugyan az Arconic üzeme nem Vasas üzem, mégis fontosnak tartották megmutatni a gyár sztrájkoló dolgozóinak, hogy vannak barátaik, akikre számíthatnak.

„Ebben az országban, amíg nagyon jól prosperált a gazdaság, addig a bérek nem követték ezt a szárnyalást. Most, amikor nehézségek vannak, előbb fogynak el a bérek, mint a profit”

– mondta el László Zoltán, aki szerint mindenki nagyon vár arra, hogy a szakszervezetek együttműködjenek. Ők most ennek irányába tettek egy lépést, hogy „végre egyszer eljussunk odáig, hogy a dolgozók, a társadalom java az érdekeiért ki tudjon állni, hogy a társadalmi érdek ne legyen a gazdasági érdek alá rendelve”.

László Zoltán interjút ad a Mércének a Vasas Szakszervezet szolidaritási akcióján, amit a sztrájkoló székesfehérvári alumíniumipari munkások mellett tartottak. Fotó: Dián Ákos

Kedd délutánra a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) hirdetett szolidaritási tüntetést a gyár bejáratához. A demonstrációk előzménye, hogy csütörtök éjjel a cégvezetésnek nem sikerült megállapodnia a munkásokkal, akik továbbra is fenntartják a sztrájkot, ami hétfőn már nyolcadik napja tart szinte mind a 800 dolgozó részvételével.

A cég illetékes tárgyalója, a multinacionális vállalat regionális vezetője a csütörtök éjjeli tárgyaláson ultimátumot adott: vagy bemennek a munkások péntek délelőtt tízre dolgozni, vagy megnézhetik magukat. Nem mentek.

– mondta el lapunknak pénteken Székely Tamás, a VDSZ elnöke hozzátéve,

„a munkáltatónak nem volt ajánlata. Diktátuma volt, ez pedig elfogadhatatlan”

Székely nem tudott arról pontosabb információval szolgálni, hogy mit jelent az, hogy a munkások megnézhetik magukat, az ugyanakkor egyértelmű volt, hogy a cég nem kívánja teljesíteni a dolgozók követeléseit. Ráadásul

a munkáltató a VDSZ szerint jogszerűtlenül ki is zárta őket a gyár területéről.

A csütörtök este tízes műszakot már nem engedték be a gyár területére, és azóta a többi műszakkal is így járnak el, amennyiben nem hajlandók felvenni a munkát. Székely szerint a következő körben ezzel kapcsolatban tesznek lépéseket. Ha ugyanis megállapodás születne, vagy a munkások úgy döntenének, hogy mégiscsak felveszik a munkát, ezt akkor sem tudnák megtenni, és a rendelkezésre állás nincs biztosítva, egyes esetekben 90-100 kilométerekre vannak a munkások a gyártól. Bár Székely szerint a patthelyzet feloldására amúgy sincs komoly esély a napokban. Mint elmondta, a cég területi vezetője az országból is távozott.

Mint korábban megírtuk, a munkáltató március elsején egyoldalú 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el. További 5,5 százalék egységes alapbéremelést követelnek, mivel a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző munkásokat.

„Hidegen hagyta őket, hogy a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozók megélhetését. Annak ellenére sem mozdult el rugalmatlan álláspontjától a munkáltató, hogy kiderült: épp a figyelmezető sztrájk ideje alatt döntött úgy az ARCONIC-Köfém Kft tulajdonosa, hogy a cég 12 milliárd forintos, azaz kb. 35 millió dolláros adózott nyereségét kiviszi az országból!”

– írta korábbi közleményében a VDSZ.

Az Arconic-Köfém lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában arról számol be, hogy a „jelenlegi gazdasági helyzet hatással van az üzem termelési mennyiségére”, de ennek ellenére a vállalat „mindent megtesz, hogy támogassa a dolgozókat a növekvő megélhetési költségek ellensúlyozására”, miközben „továbbra is fent kell tartania a versenyképes üzletmenetet”. A cég megjegyzi, márciusban 10,8%-os átlagos differenciált béremelést hajtottak végre,

„a termelési területen dolgozó munkatársakat nagyobb arányú, akár 14%-ot is elérő emelésben részesítették”. Tegyük hozzá, ez a jelenlegi 21,5%-os inflációnak alig a kétharmada.

Az Arconic-Köfém lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásának teljes szövege: 

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a jelenlétükkel biztosítják kritikusan fontos berendezéseink állapotát a munkabeszüntetés ideje alatt. Tiszteletben tartjuk a sztrájkban részt vevő munkavállalóink álláspontját. A Szakszervezettel kötött sztrájkmegállapodással összhangban június 8-tól kezdődően a sztrájk ideje alatt, nem biztosítjuk a helyszínt a sztrájkban résztvevők részére a társaságunk területén belül biztonsági okok miatt.   

Ahogy a Szakszervezet Vezetőinek többször is elmagyaráztuk, a piac fellendülése sokat segített volna abban, hogy eredményes megbeszéléseket folytassunk, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet hatással van az üzem termelési mennyiségére. A vállalat mindent megtesz, ami pénzügyileg lehetséges, hogy támogassa a dolgozókat a növekvő megélhetési költségek ellensúlyozására miközben továbbra is fent kell tartania a versenyképes üzletmenetet.   

Gyárunk továbbra is minden munkavállalóját foglalkoztatja. 2022 végén két részletben biztosítottunk anyagi támogatást. Ezen felül 2023. márciusban 10,8%-os átlagos differenciált béremelést hajtottunk végre, a termelési területen dolgozó munkatársakat nagyobb arányú, akár 14%-ot is elérő emelésben részesítettük.  

Csalódás számunkra a szakszervezeti vezetők félrevezető kommunikációja a médiában – a sztrájkolók számától kezdve a béremelés százalékos mértékéig. Nem adnak valós képet a tárgyalási folyamatról, nem biztosítanak minden kellő információt, ahhoz, hogy jól átgondolt döntést hozzanak az Arconic-Köfém munkavállalói a sztrájkban való részvételükkel kapcsolatban.   

Mindezek ellenére továbbra is jóhiszeműen működünk együtt a Szakszervezettel, hogy a munkavállalóink, ügyfeleink és a helyi közösség számára előnyös megállapodásra jussunk. 

Kiemelt kép: Fotó: Dián Ákos