Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a székesfehérvári alumíniumipari dolgozók

Nem tudott megállapodni a szakszervezet a munkáltatóval, ezért a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy június 3-án reggel 6 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet az Arconic KÖFÉM székesfehérvári gyáregységében- tudtuk meg Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

A sztrájktárgyalás csütörtök és péntek délután is zajlott a megegyezés reményében, de a munkáltató a belengetett sztrájk ellenére sem fogadta el a szakszervezet ajánlatát. A kialakult helyzet előzménye az, hogy a munkáltató március elsején egyoldalú 10,8%-os  bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el.

További  5,5%-os egységes alapbéremelést követelnek, amit azért tartanak indokoltnak, mert a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozókat.

A bérkövetelés a VDSZ szakszervezet szerint már csak azért is megalapozott, mert a cégnek az utóbbi évben jelentős nyeresége volt. Az Arconic csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését Magyarországon, Székesfehérvárott, napjainkban pedig Európa egyik vezető alumínium hengerművét üzemelteti a vállalat. A székesfehérvári gyár folyamatosan működik, amit összesen kb. 800 dolgozó 4 műszakban biztosít.

Az alumíniumipari dolgozók május 23-án már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, amely két műszakot érintett, és szinte mindenki részt vett benne.

Székely Tamás a Mércének azt is elmondta, nagyon magas a határozatlan idejű sztrájk támogatottsága is a dolgozók körében.