Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kedden a sztrájkolók melletti szolidaritási tüntetést tartanak a székesfehérvári Arconicnál

Továbbra is áll a termelés az Arconic-KÖFÉM székesfehérvári alumíniumipari üzemében, miután a cég vezetése nem mutat hajlandóságot hogy megállapodjon a sztrájkoló munkásokkal. Telefonon értük el Székely Tamást a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökét, hogy beszámoljon a helyzetről.

A szakszervezet kedden délután egy órára szolidaritási tüntetést szervez a gyár kapujához.

Ennek előzménye, hogy a csütörtök éjjeli tárgyaláson a cégvezetésnek nem sikerült megállapodnia a munkásokkal, így immár hatodik napja tart a sztrájk amiben szinte mind a 800 dolgozó részt vesz.

A cég illetékes tárgyalója, a multinacionális vállalat regionális vezetője a tegnap éjjeli tárgyaláson ultimátumot adott: vagy bemennek a munkások péntek délelőtt tízre dolgozni, vagy megnézhetik magukat. Nem mentek.

„A munkáltatónak nem volt ajánlata. Diktátuma volt, ez pedig elfogadhatatlan”

– nyilatkozta a szakszervezeti vezető. Székely nem tudott arról pontosabb információval szolgálni, hogy mit jelent hogy a munkások megnézhetik magukat, az ugyanakkor egyértelmű volt, hogy a cég nem kívánja teljesíteni a dolgozók követeléseit.

Mint korábban megírtuk, a munkáltató március elsején egyoldalú 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el. A dolgozók további 5,5 százalék egységes alapbéremelést követelnek mivel a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző munkásokat.

„Hidegen hagyta őket, hogy a magas infláció, és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozók megélhetését. Annak ellenére sem mozdult el rugalmatlan álláspontjától a munkáltató, hogy kiderült: épp a figyelmezető sztrájk ideje alatt döntött úgy az ARCONIC-Köfém Kft tulajdonosa, hogy a cég 12 milliárd forintos, azaz kb. 35 millió dolláros adózott nyereségét kiviszi az országból!”

– írta korábbi közleményében a VDSZ.

Székely arrogánsnak tartja a cégvezető tárgyalások során tanúsított stílusát és hozzáállását, egyszersmind azt is kiemelte, hogy az immár hatodik napja tartó sztrájk akkora bevételkiesést okozhatott a cégnek, amiből bőven lehetett volna finanszírozni a követelt 5,5 százalékos, de most már akár 10 százalékos béremelés is kitelhetne belőle. A vezető utalt arra is, hogy hiába a vezető arrogáns magatartása, a gyár munkások nélkül nem fog termelni, utóbbiak pedig nem fogják elfogadni az infláció szintje alatti béremelést. Ez pedig nem csak az Arconicot, de a többi céget is érinti, melyeknek beszállítója, partnere a székesfehérvári gyár. Elmondta, hogy tud olyan autógyárról, ami az ellátási láncában keletkezett zavar miatt nehéz helyzetbe kerül.

A munkáltató amellett hogy nem hajlandó teljesíteni a dolgozók követelését, a szakszervezet szerint jogszerűtlenül ki is zárta őket a gyár területéről.

A csütörtök este tízes műszakot már nem engedték be a gyár területére, és azóta a többi műszakkal is így járnak el, amennyiben nem hajlandók felvenni a munkát. Székely szerint a következő körben ezzel kapcsolatban tesznek lépéseket. Ha ugyanis megállapodás születne, vagy a munkások úgy döntenének hogy mégiscsak felveszik a munkát, ezt akkor sem tudnák megtenni, és a rendelkezésre állás nincs biztosítva, adott esetben 90-100 kilométerekre vannak a munkások a gyártól – bár Székely szerint a patthelyzet feloldására amúgy sincs komoly esély a napokban. Mint elmondta, a cég területi vezetője az országból is távozott.

Mindeközben sorra állnak ki a sztrájkoló arconicosok mellett a nemzetközi és magyarországi szakszervezetek, többek között az Egyesült Államokban működő anyacég munkásait is tömörítő nagymúltú United Steelworkers (USW) szakszervezet.

Címlapkép: VDSZ / Facebook