Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába támadták meg, átengedte a bíróság a pilismaróti bányanépszavazást

Egy helyi lakos fellebbezett a pilismaróti bányanyitás kapcsán benyújtott helyi népszavazási kérdés ellen, amit a Győri Törvényszék elutasított, az erről szóló határozat a mai naptól jogerős.

Vagyis, hacsak a mai napig nem érkezett az Alkotmánybírósághoz fellebbezés, a népszavazási kérdés hivatalosan is megfelelőnek nyilvánítható, és már csak a pilismaróti önkormányzat áldására vár, ezt követően kiírható lesz a referendum. Mint a helyi civilek felhívták a figyelmet, az ügy pikantériája, hogy a fellebbezést ugyanaz az ügyvéd írta meg, aki a bányacéget (GM-PRO Kft.) is képviselte korábban.

A népszavazást három helyi önkormányzati képviselő kezdeményezte, mert a bányaügy évek óta borzolja a kedélyeket a Komárom-Esztergom megyei faluban, a helyiek pedig tartanak tőle, hogy az előző képviselő-testülethez hasonlóan a jelenlegi is a bánya mellé áll helyettük.

Mint emlékezetes, az előző képviselő-testület éppen a bányaügy eltitkolása miatt kitört népharag következtében oszlatta fel magát, a helyieknek így kiváltképp fontos volna, hogy a tavaly megválasztott testület átláthatóan kommunikáljon a bányáról, és amennyiben a lakosság nem akarja azt, tegyen meg mindent ellene.

Egy decemberi közmeghallgatáson a bányacég tulajdonosa is felszólalt, aki elmondta, nem érti, miért most kerül szóba a téma, hisz a cég még 2017-ben kért kutatási engedélyt a területen, 2019-ben pedig a helyi újságban is vázolták a terveket, az előző testület pedig semmilyen akadályt nem állított a projekttel szemben.

Hunyadi Balázs polgármester pedig emlékeztette a felháborodott lakosokat, hogy az előző önkormányzat által a bányavállalkozóval megkötött szerződés alapján fennáll egy jogi kötelezettségvállalás a cég felé, illetve, hogy a bányatársaság rendelkezik minden szükséges engedéllyel. A bányanyitáshoz azonban módosítani kell a településrendezési tervet és a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ), a bányának kiszemelt terület ugyanis szabadidő-sport minősítéssel rendelkezik jelenleg. A népszavazás épp ezt lenne képes ellehetetleníteni. A bánya ellen tiltakozó helyiek a környezeti hatásoktól, a csendes kis település nyugalmának tönkretételétől és az ingatlanok elértéktelenedésétől tartanak.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya korábban már visszavonta ugyan a tervezett kavicsbánya engedélyét, ám a beruházó, a GM-Pro Kft. közigazgatási per keretében megtámadta a döntést, és úgy nézett ki, végül mégis zöld utat kapott az építkezés.
Az évek óta húzódó bányaügy a népszavazási kezdeményezés után legutóbb idén márciusban vett váratlan fordulatot, amikor az Energiaügyi Minisztérium megsemmisítette a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét. Ezt pedig a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vitályos Eszter is örömmel fogadta. A képviselő – a kormánypártoktól nem megszokott módon – maga is tevékenyen részt vett a bányalétesítés akadályozásában, és meghallgatta a bánya ellen tiltakozó helyi Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesületet is. „Mindannyiunk álláspontja ugyanaz volt: vissza kell vonni a környezetvédelmi engedélyt” – fogalmazott. Ettől függetlenül csak a népszavazás adhat biztosabb védelmet a Pilismarótnak és a Dunakanyar többi településének.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán