Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lombkoronasétányon nevető közmunkás SNI-s gyerekének iskolába járatását is akadályozhatja a polgármester

Ez a cikk több mint 1 éves.

A lombkorona nélküli lombkoronasétányáról, és az arra megítélt vidékfejlesztési forrásokról elhíresült Nyírmártonfalva polgármestere nemcsak anyagi szempontból, de munkáltatói jogkörében is visszaélhet a hatalmával Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint.

A képviselő által megosztott hangfelvétel alapján Filemon Mihály munkáltatóként egy közmunkásként dolgozó, otthonápolást végző nőt fenyegethetett meg egy facebookos reakció miatt, majd a tettek mezejére lépve a gyereke iskolába járatását is igyekezhet ellehetetleníteni.

Az érintett a 444-nek is nyilatkozott az ügyről.

Az X-ként hivatkozott, közmunkásként foglalkoztatott szociális munkás által készített hangfelvételeket a Nyírmártonfalva és a lombkorona nélküli lombkoronasétány sorsát az utóbbi időben közelről követő Hadházy töltötte fel a YouTube-ra.

Ebben az hallatszik, hogy a képviselő által Filemon Mihály polgármesterként azonosított hang telefonon felszólítja X-et, hogy távolítson el egy családi fotóra adott facebookos reakciót, ami nem tetszik neki.

Női hang: Igen, tessék.

Férfi hang: Helló.

Női hang: Csók.

Férfi hang: Le kéne venni a röhögős fejet.

Nő hang: Milyen röhögős fejet?

Férfi hang: Amit kiraktál. Meg kedd reggel be kell jönni az irodába. Jó?

Erre azért volt szükség, mert X. nevetős emotikonnal reagált egy fotóra, melyet a faluba hazalátogató családtagjai készítettek a helyi nevezetességgé vált lombkoronasétánynál. A hangfelvételek további részei szerint a rajtuk hallható férfi az irodájába berendelt nőtől azt követelte, hogy rakja ki az íróasztalra a telefonját, aki erre nem volt hajlandó, mondván az a sajátja. Ezután a férfi azzal, a kirúgással való fenyegetésként is értelmezhető mondattal zárja a beszélgetést, hogy

„Jó, akkor mindent megbeszéltünk. Viszont látásra. Papírokat küldöm.”

A nő ezután Hadházy beszámolója szerint táppénzre íratta ki magát, annyira megviselte az eset – sajátos nevelési igényű, nyolcéves fiát, azonban ez idő alatt is rendszeresen vitte iskolába a szomszédos Nyíracsádra, autóval, mert ott van olyan program az iskolában, amivel a gyerek beszédhibáját kezelni lehet. Ez a beszámoló szerint olyannyira felháborította a polgármestert, hogy mikor meglátta, követte őket autóval, majd a szomszéd falu boltjában nyilvánosan leszidta miatta – majd mikor a nő visszament táppénzről dolgozni, gondoskodott róla, hogy a későbbiekben X ne tudja iskolába vinni a gyerekét.

„[A] polgármester később bejelentette, hogy változtatna – az egyébként határozott idejű – munkaszerződésén, és reggel 8 óra helyett 7 órakor kellene kezdenie a hivatalban” – számol be róla a politikus.

A 444 cikke szerint a nő azt is elmondta, hogy a korábbi gyakorlattól ellentétben ezután délben és délután négykor is be kell jelentkeznie, valamint naplót kell vezetnie az idősek ellátásáról.

Korábban a baptista missziónál dolgozott, jelenleg közmunkásként látja el ugyanazt a feladatot.

A település szerint a baptista egyház még jelen van, viszont a korábban X-et is foglalkoztató baptista misszió, mellyel 2011-ben állapodtak meg, később kivonult a településről. Így a korábban általuk ellátott szociális feladatokat az önkormányzat vette át, ennek keretében X-et közmunkásként foglalkoztatták tovább a 444 beszámolója szerint ugyanabban a munkakörben.

Filemon polgármester maga is tudatában van a feladat fontosságának, 2019-ben a Naplónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy sok idős ember él a településen, és a foglalkoztatni szándékozott 20 közmunkás közül 10-en a szociális területen dolgoznának akkori tervei szerint.

X. is kiemeli a 444-nek adott nyilatkozatában, hogy feladata létfontosságú a falu idősei szempontjából, hisz egyrészt bizalmi munka is, másrészről nem mindenki alkalmas az ellátására.

A Hadházy és a 444 által közölt történet rávilágít a közmunkások kiszolgáltatottságára is. A rendszerben ugyanis amellett, hogy a reálkeresetek nagyon alacsonyak, a foglalkoztatottakat nem védik elégséges biztosítékok a visszaélésekkel szemben. A munkáltató, vagyis a település vezetése, visszaélhet helyzetével, ugyanis a kistelepüléseken sokszor nincs megfelelő alternatív munkalehetőség – ezért is foglalkoztatják az embereket a közmunkaprogram keretében.

X. az RTL-nek adott nyilatkozatában is kiemelte, hogy a polgármester visszaél azzal, hogy számos embernek nincs más lehetősége, mint elfogadni a települési közmunkaprogramot.

 

„Azt szeretném, hogy a polgármester ilyen szinten ne tehesse ezt meg az emberekkel. Nemcsak velem, hanem itt még vannak olyan emberek, akik ide vannak utalva, és nem tudnak ugrálni másfele dolgozni. Ezt a sakkban tartást én nem tartom igazságosnak”

– nyilatkozta X. a tévének.

Ráadásul mivel a településeknek lehetőségük van ezt a foglalkoztatási formát választani, így nem kell közalkalmazottként, még mindig nagyon alacsony, de valamivel magasabb bérek mellett alkalmazniuk a település működtetéséhez nélkülözhetetlen dolgozókat – akiket a közalkalmazottakat megillető jogok sem védenek a túlkapásoktól.

A 444 és az RTL is próbálta elérni az ügyben Filemon polgármestert, hogy nyilatkozzon az ügyben, de nem jártak sikerrel. A tévének a polgármester „azt mondta, nem akar nyilatkozni, mert belső vizsgálat folyik, ami elmondása szerint azért indult, mert a nő nem látja el jól a munkáját. Azt ígérte, hogy ha a vizsgálatnak vége, tájékoztatni fogják a közvéleményt. A hangfelvétellel kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt.”