Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A (köz)munka ünnepére – egyenlő jogokat a közmunkásoknak!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért 2012 szeptemberében alakult a Magyar Szegénységellenes Hálózat támogatásával, budapesti közmunkások pártfüggetlen érdekvédelmi szervezeteként. Május elseje számunkra is a munka ünnepe lenne, hasonlóképpen a többi munkáshoz. Munkát követelünk, munkavállalói jogokat, emberhez méltó munkakörüményeket és méltó megélhetést, és egyenlő jogokat!

0a6c3aaa-f177-430a-905b-fc8051095afb.jpg

a kép a KMJ facebook-oldaláról származik

Mára már országos hírnévre tettünk szert, több település közmunkásaival és álláskeresőivel tartjuk a kapcsolatot, rendszeresen járunk vidékre, ahol személyesen találkozunk velük, és a FB oldalunkon keresztül is sok visszajelzést kapunk. Gyűjtjük a közmunkával kapcsolatos problémákat és azokra megoldásokat keresünk. Egyéni esetekben, önkéntes jogászok bevonásával segítjük közmunkások érdekeinek védelmét, és önszerveződéssel kampányokat bonyolítunk le olyan ügyekben, amelyek Budapesten vagy országosan fontosak a közfoglalkoztatottak számára. Heti rendszerességgel találkozunk és munkacsoportokon keresztül valósítjuk meg kampányainkat.

2013.02.06-án megtartottuk az első demonstrációnkat a BM előtt és nyílt levelet adtunk át a sajtó osztály képviselőjének, amelyben a céljainkat ismertettük velük. Azóta is kapcsolatban állunk a Belügyminisztérium felelős osztályával, akiket panaszainkkal, ötleteinkkel, követeléseinkkel rendszeresen megkeresünk. Közmunkások részére angol és német nyelvtanfolyamot, számítógép-kezelő tanfolyamot, majd álláskereső klubot szerveztünk. 2014-ben több helyi ügyet megnyertünk a fővárosban a munkáltatókkal tárgyalva. A nyolcadik kerületben elértük, hogy a helyi közmunkások időben kapják meg a fizetésüket, mivel a fizetések csúszása sokaknál a lakhatási gondokat eredményezett. 2015-ben sikeresen kampányoltunk annak érdekében, hogy minden foglalkoztató tartsa be a munka törvénykönyvének azon pontját, hogy a munkavállaló joga eldönteni, készpénzben kéri-e a fizetését, és ne lehessen bankszámla nyitására kötelezni. A többi munkavállalóval azonos jogokat követelünk a közfoglalkoztatásban dolgozóknak:

  • Helyi szinten a közmunkásokkal és a foglalkoztatókkal tárgyalva harcolunk azért, hogy a megalázó munkakörülmények helyett biztosítsák mindenkinek a megfelelő munkaeszközt, ebédidőt és étkezési lehetőséget, munkaruhát, védőitalt és mosdóval ellátott öltözőt!
  • Célunk hogy a közmunkások bére érje el legalább a mindenkori minimálbért, mert elfogadhatatlan az, hogy közmunkásként ugyanazért az elvégzett munkáért kevesebb fizetést kap, mint egy rendes állományban dolgozó (a minimálbér 70%-át)! Egyenlő munkáért egyenlő bért!

Idén a minimálbér bruttó összege 5,5 százalékkal, 111 000 Ft-ra emelkedett. Még 2015 végén különböző nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a közfoglalkoztatottak bére is követni fogja ezt az emelést. De ez nem történt meg. Sem januárban, sem március elsejétől, amikor az új közfoglalkoztatási időszak elkezdődött. A tavalyi év márciusától jelentősen csökkentették a szociális ellátásokat, ugyanakkor a munkalehetőségek nem növekedtek. Emberek tízezreit tolja bele az állam a közmunkába. Ma Magyarországon havonta átlagosan 240 000 ember dolgozik a közfoglalkoztatásban. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg azonos számú családot érint a közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatási bér. Sokak számára a család teljes bevétele ettől a bértől függ, ami egyes régiókban a túléléshez elegendő, de a mélyszegénységből való kikerüléshez kevés. A kormány logikája most az, hogy a segélyezés helyett tömegeket lát el a közfoglalkoztatáson keresztül, de nem fordít elég forrást a munkaerőpiac valódi fejlesztéséhez, és a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő aktív munkaerőpiaci eszközökre (hatékony munkaerő közvetítés, képzések, elhelyezkedési támogatások, lakhatás és munkába járási támogatás stb.), illetve azokat nem szervezi meg hatékonyan.

A kormány létrehozott egy másodlagos munkaerőpiacot, másodrendű munkavállalókkal, akiknek a munkáját alacsonyabbra értékeli mások munkájánál. A Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport úgy gondolja, hogy a közfoglalkoztatatási bér, illetve az, hogy annak szintje a minimálbér alatt van alapvető emberi és munkavállalói jogokat sért. Azzal, hogy a minimálbér emelése mellett sem növekedett a közfoglalkoztatotti bért, még nagyobb mértékben leminősíti a közfoglalkoztatottakat. Pedig mi vagyunk azok, akik miatt jelenleg büszkélkedhet a kormány a munkanélküliség alacsony országos szintjére. Hivatalosan 6,1 % a munkanélküliségi ráta, 275 ezer fő (KSH 2016 március 29), de ha a közfoglalkoztatásban dolgozókat is munkanélkülinek tekintenénk, akkor átlagosan 500 000 fő felett lennénk és ebben a számításban nincsenek benne azok akiket nem regisztráltak munkanélküliként, vagy azok akiket kizártak a nyilvántartásból, sőt azok sem akik külföldön próbáltak szerencsét.

78039ab9-03f5-4d53-86d4-b145a59ccd13.jpg

Számunkra a bérünk 5,5 %-os emelése legalább kétnapi élelmet, a havi telefonszámlánk befizetését vagy munkakereséshez szükséges útiköltségünk fedezetét jelentené!

2016 áprilisában nyílt levelet küldtünk a Belügyminisztérium részére követelve a közfoglalkoztatotti bér visszamenőleges emelését 2016. január 1.-től. Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár egy héten belül válaszolt a nyílt levelünkre, mely szerint a kormány 2016. február 5-i ülésén döntött arról, hogy ebben az évben nem emelik a közfoglalkoztatottak bérét, bár ez még két alkalommal felülbírálhatják. Érvelése szerint a közmunkás bér jelenleg jóval meghaladja a szociális ellátások összegét. Másfelől viszont alacsonyabb, mint a minimálbér, amelynek célja, hogy ösztönözze a közfoglalkoztatásban dolgozókat arra, hogy az „elsődleges munkaerőpiacon” akarjanak elhelyezkedni. A minimálbér emelkedése mellett azért nem emelte a kormány a közmunkások bérét, mert – érvel Hoffmann – „a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatási bér jelenlegi mértéke nem ösztönöz eléggé a nyílt munkaerő-piaci munkavállalásra, azaz a közfoglalkoztatási bér és a minimálbér közötti bérolló további nyitása vált indokolttá.” Ezzel azt üzeni nekünk, hogy a közmunkások továbbra is maguk tehetnek arról, hogy nem lépnek ki az „elsődleges munkaerőpiacra” és ha kell a bérolló további „nyitásával”, akár a közmunkás bér csökkentésével is büntetik őket. Saját tapasztalataink szerint a jelenlegi munkaügyi rendszer nem segíti a tartósan munkanélkülieket abban, hogy elhelyezkedjenek, közmunkásként pedig végképp korlátolt a lehetőségünk állást keresni. Mindeközben a munkaügyi szolgáltatások fejlesztéséért és új munkahelyek létrehozásáért keveset tesz az állam, sőt, döntései gyakran munkahelyek megszűnését eredményezik (vasárnapi boltzár, köztisztviselők elbocsátása, intézmények megszüntetése). Idén a közfoglalkoztatásra 340 milliárd forintot tervez költeni az állam, míg az aktív munkaerőpiaci eszközökre ennek csak 9%-át.

Mit jelent nekünk MÁJUS 1? Május elsején a munkavállalói jogainkat ünnepelnénk, amennyiben azokat mi is egyenlően érvényesíthetnénk. Csakhogy a közmunkásoknak nincsenek egyenlő jogaik. A munka törvénykönyvét felűlírva a kormány a 2011-es közfoglalkoztatási törvénnyel a maradék munkavállalói jogainkat is felülírta, önszerveződésre és maradék jogaink érvényesítésére alig van lehetőségünk, és a folyamatos megfélemlítés miatt százezrek tűrik a folyamatos megaláztatást, és a teljes elszegényedést. Látszat csupán az, hogy egyes településeken a közfoglalkoztatás az éhenhalástól menti meg az embereket. Hiszen e mellett folyamatos kiszolgáltatottságot jelent, és gátolja a munkaerőpiac fejlődését. Munkát követelünk, munkavállalói jogokat, emberhez méltó munkakörüményeket és méltó megélhetést!

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport április 30-án támogató bulit szervez a Gólyában. Célunk, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse a munkánkat, találkozzon tagjainkkal, és megoszthassuk velük tapasztalatainkat a közfoglalkoztatás rendszeréről. Ha érintett tagként vagy támogató önkéntesként csatlakoznál, megtudhatod, hogyan tudsz bekapcsolódni a munkánkba. E mellett az általunk készített ételek megvásárlásával, direkt adományozással, és tagjaink és művészek által átalakított láthatósági mellények megvásárlásával (árverésünkön) anyagilag is hozzájárulhatsz munkánk sikeréhez, hogy egy működőképes foglalkoztatáspolitika legyen Magyarországon

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.