Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék Bencsik András ugandai melegek kivégzést ünneplő megszólalására reagálva

Törvényjavaslatot nyújtott be a parlamenthez az öt ellenzéki párt tagjaiból alakult Sokszínű Magyarországért képviselői csoport, a szexuális kisebbségek védelme érdekében. A javaslatról szóló sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és a Sokszínű Magyarországért elnökségi tagja elmondta, képviselőcsoport tavaly októberben alakult öt parlamenti frakciónak a részvételével, annak érdekében, hogy mind a parlamenten kívül, mind a parlamenten belül felerősítsék az LMBTQ közösség a hangját.

„Megalakulásunk óta több rendezvényt szerveztünk, diplomáciai utakon is voltunk Európában, valamint Magyarországon is felvettük több nagykövetséggel a kapcsolatot, most viszont ráfordulunk egy másik periódusra, elkezdünk a parlamenten belül is érdekképviseletet biztosítani és felerősíteni ennek a közösségnek a hangját”

– mondta el Bedő Dávid. Hozzátette, az elmúlt 13 évben a Parlament, mint intézményt kiüresedett, az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokat általában vita nélkül leszavazzák a kormánypárti képviselők.

„Néhány héttel ezelőtt történt az, hogy Bencsik András, aki a Fidesz egyik legrégebbi véleményvezére, megmondóembere, egyébként a Fidesz-kormány kitüntetettje azon humorizált egy tévéműsorban, hogy Ugandában a melegeket ki is végezhetik„

– mondta el Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport elnökségi tagja, hozzátéve, a kijelentés akkor „nagy megütközést keltett minden normális ember számára”, ezért felszólították a Fideszt, hogy határolódjon el attól. Azonban a kormánypárt ezt nem tette meg, így szerintük vélelmezhető, hogy amit Bencsik András az tükrözi a Fidesz véleményét is. Sebián-Petrovszki szerint Bencsik azért tehette ezt a kijelentést, mivel

a polgári törvénykönyvben a gyűlöletbeszéd esetén védendő kisebbségek között az LMBTQ közösség nem szerepel.

Ezért a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport a mai napon benyújt egy törvénymódosítást, amely a polgári törvénykönyv ezen felsorolását egészíti ki a nemi identitás, illetve a szexuális orientáció szerinti kisebbségekkel. A javaslat elfogadásával az LMBTQ közösség tagjai polgári bíróságon megvédhetik magukat, eszközt biztosítva számukra, hogy bírósághoz forduljanak, ha gyűlöletbeszéd érinti őket.

„Magyarország történelméből tudjuk azt, hogy minden egyes kisebbség elleni fellépés az elmúlt évszázadokban, az úgy indult, hogy gyűlöletbeszéd indult az ellen a kisebbség ellen. Tudjuk, hogy ebből fakadt utána minden jogkövetkezmény, jogcsonkítás, ebből fakadt utána minden, akár fizikai erőszak is”

– mondta el Sebián-Petrovszki László, aki szerint a gyűlöletbeszéd az első lépés, amit az ellenzéki képviselőknek – akik érzékenyek az LMBTQ közösség tagjainak az élete és a jogai iránt – meg kell állítani.

A Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport kifejezetten a magyar LMBTQ emberekkel és a velük kapcsolatos emberi jogokkal foglalkozó parlamenti frakcióközi csoport – tagjai a DK, az LMP, a Momentum a Párbeszéd és az MSZP képviselői. Fő feladata az LMBTQ személyek véleményének és hangjának felerősítése az Országgyűlés munkájának keretein belül és az alapvető jogaikért való küzdelem.

Amint arról beszámoltunk, hatósági ellenőrzés keretében Médiatanács is vizsgálja Bencsik András kijelentését, amiben emberek kivégzését nevezte jó hírnek a nyilvánosság előtt. A kormánypárti megmondóember a HírTV Sajtóklub című műsorában azt is kifejtette, hogy az amerikaiak tombolnak, az ugandai parlament döntésében pedig „az a gyönyörű”, hogy ez egy jelzés. – Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az LMBTQ. A „bubuk” az új szentek – mondta Bencsik András, hozzátéve, hogy „és akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével”.

Címlapkép: Bencsik András Facebook-oldala