Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálja a Médiatanács, hogy Bencsik András melegek kivégzését nevezte jó hírnek a Hír TV-n

Ez a cikk 1 éves.

Bejelentés alapján hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a Médiatanács, hogy Bencsik András emberek kivégzését nevezte jó hírnek a nyilvánosság előtt – tudta meg a Magyar Hang. A lap írásban kérdezett rá a médiahatóságnál, hogy hogyan vélekednek a kormánypárti véleményvezér eszmefuttatásáról, amelyet vasárnap, a Sajtóklub című műsor adásában láthattak a nézők. 

„Van egy jó hírem is, ha megengeditek” – ezzel vezette fel a (az alábbi videón a 28. perctől) Bencsik András azt, hogy Ugandában egy friss döntés alapján kivégzik a melegeket. – Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik – fogalmazott a Demokrata főszerkesztője.

Bencsik András azt is kifejtette, hogy az amerikaiak tombolnak, az ugandai parlament döntésében pedig „az a gyönyörű”, hogy ez egy jelzés. – Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az LMBTQ. A „bubuk” az új szentek – mondta Bencsik András, hozzátéve, hogy „és akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével”. Az NMHH azt ígérte a Magyar Hangnak, hogy a bejelentés nyomán indult ügyben született döntésről annak megszületését követően haladéktalanul tájékoztatást adnak.

Nem ez volt az első

Az, hogy Bencsiknek problémája van a melegekkel, nem új keletű: tavaly novemberben ugyancsak a Hír TV-n a Vezércikk című műsorban támadta Novák Katalin köztársasági elnököt, amiért egyeztetett Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális  civil szervezetével, a Háttér Társasággal. Az újságíró akkor azt is hozzátette: megalapítaná a normális, heteroszexuális, természetes ösztönű és a másik nem iránt vonzódó emberek civil szervezetét. Kifejtette azt is: Bencsik „pokoli kockázatnak” látná, ha a „másságos” emberek közül valaki „befurakodna” az unokája óvodájába.

A legutóbbi emlékezetes Hír TV-s megszólalása Bencsik Andrásnak az volt, amikor lesvábbogarazta azokat, akik március 15-én Budapesten tüntettek: „Nemzeti ünnepen nem szabad elmenni, vagy ne menjen el mindenki vidékre, néhányan maradjanak Budapesten is, mert ezek a kis svábbogarak, ezek kirajzanak az utcára, mert látják, hogy lehet” – fejtegette a fideszes megmondóember. A Magyar Újságírók Szövetsége panaszt tett a mondat miatt.

Bencsik András tevékenységét többször vizsgálta már a Médiatanács, ám érdemi konzekvenciái nem voltak a mondatainak. 2021-ben a Mérce is megírta, hogy a Sajtóklubban mosónő lelkületű primitív embernek nevezte V. Naszályi Mártát és erős kifejezéseket használt a szavazóira,  amiért a politikus kritikusan nyilatkozott az Orbán-kormány Várnegyeddel kapcsolatos terveiről a német közszolgálati médiának, a Deutsche Wellének. A Médiatanács akkor úgy értékelte, hogy a műsorban elhangzott kijelentések nem alkalmasak valamely társadalmi csoporttal szemben a puszta ellenszenvnél jóval súlyosabb hatás kiváltására. Bár a testület leszögezte, hogy „károsnak és elfogadhatatlannak tartja a közbeszéd eldurvulását”, de a történtekkel a médiatörvényt a HírTV műsora nem sértette meg.

(Magyar Hang)
Címlapkép: Mérce