Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A médiatanács nem ítélte el Bencsik Andrást, amiért mosónő lelkületű, primitív embernek nevezte V. Naszályi Mártát

Idén márciusban történt, hogy Bencsik András „mosónő lelkületű primitív embernek” nevezte V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét, mert negatívan nyilatkozott az Orbán-kormány Várnegyeddel kapcsolatos terveiről a német közszolgálati médiának. Bencsik András V. Naszályi szavazóit „barmoknak” nevezte.

Az eset a Hír TV Sajtóklub c. műsorában történt, ahol a Deutsche Welle Várnegyed-átalakítással kapcsolatos riportfilmjét tárgyalták ki Bayer Zsolttal. A jobboldali véleményvezérek Németországot sem kímélték. „Amit nem mondok, az egy egészséges nagy káromkodás, amit a német kormánynak szeretnék küldeni.” – jelentette ki Bencsik – elfeledve, hogy Németországban a közszolgálati média nem azonos a kormánnyal -, majd hozzátette:

„Talán a német emberek nem ennyire büdös görények, mint a közszolgálati német televízió.”

Ezután Bayer és Bencsik azt találgatta, hogy kitiltanák -e Bayert Németországból, ha Berlinből jelentve azt mondaná, hogy a német nácik megint zsidókat fognak ölni. Bayer szerint valóban kitiltanák, Bencsik szerint inkább ünnepelnék a németek, amiért figyelmeztetne a  szerinte nem is létező náciveszélyre.

Annyira betegek és perverzek, hogy ha csinálnál egy ilyen riportot, hogy a nácik Berlinben masíroznak, minden német újságíró lelkesen a vállára emelne, hogy ugye, mi is ezt mondjuk” – véli Bencsik. (Ebben alighanem Bencsiknek van igaza: a német sajtó rendszeresen beszámol például a német különleges elitalakulatban elburjánzott neonáci csoporttal kapcsolatos fejleményekről, akik tavaly több tonna lőszert loptak el a hadseregtől.)

A műsorban elhangzottak miatt Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője beadványt nyújtott be a Médiatanácsnak, amit a Médiatanács visszadobott, mondván, „a kijelentések nem alkalmasak valamely társadalmi csoporttal szemben a puszta ellenszenvnél jóval súlyosabb negatív vélemény kialakítására” – derül ki Cake-Olivio Facebook-bejegyzéséből. A Médiatanács azért hozzátette, hogy „rendkívül károsnak és elfogadhatatlannak tartja a közbeszéd eldurvulását”.

Bár ami a mosónőt illeti, miért is használja a kifejezést Bencsik András pejoratívan? Költői kérdés…

„Anyám volt, apró, korán meghalt,
mert a mosónők korán halnak,
a cipeléstől reszket lábuk
és fejük fáj a vasalástól – –

S mert hegyvidéknek ott a szennyes!
Idegnyugtató felhőjáték
a gőz s levegőváltozásul
a mosónőnek ott a padlás – –

Látom, megáll a vasalóval.
Törékeny termetét a tőke
megtörte, mindíg keskenyebb lett –
gondoljátok meg, proletárok – –

A mosástól kicsit meggörnyedt,
én nem tudtam, hogy ifjú asszony,
álmában tiszta kötényt hordott,
a postás olyankor köszönt néki – -„

Részlet József Attila Anyám című verséből.

Címlapkép: Bencsik András Facebook-oldala