Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A médiatanács nem ítélte el Bencsik Andrást, amiért mosónő lelkületű, primitív embernek nevezte V. Naszályi Mártát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Idén márciusban történt, hogy Bencsik András „mosónő lelkületű primitív embernek” nevezte V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét, mert negatívan nyilatkozott az Orbán-kormány Várnegyeddel kapcsolatos terveiről a német közszolgálati médiának. Bencsik András V. Naszályi szavazóit „barmoknak” nevezte.

Az eset a Hír TV Sajtóklub c. műsorában történt, ahol a Deutsche Welle Várnegyed-átalakítással kapcsolatos riportfilmjét tárgyalták ki Bayer Zsolttal. A jobboldali véleményvezérek Németországot sem kímélték. „Amit nem mondok, az egy egészséges nagy káromkodás, amit a német kormánynak szeretnék küldeni.” – jelentette ki Bencsik – elfeledve, hogy Németországban a közszolgálati média nem azonos a kormánnyal -, majd hozzátette:

„Talán a német emberek nem ennyire büdös görények, mint a közszolgálati német televízió.”

Ezután Bayer és Bencsik azt találgatta, hogy kitiltanák -e Bayert Németországból, ha Berlinből jelentve azt mondaná, hogy a német nácik megint zsidókat fognak ölni. Bayer szerint valóban kitiltanák, Bencsik szerint inkább ünnepelnék a németek, amiért figyelmeztetne a  szerinte nem is létező náciveszélyre.

Annyira betegek és perverzek, hogy ha csinálnál egy ilyen riportot, hogy a nácik Berlinben masíroznak, minden német újságíró lelkesen a vállára emelne, hogy ugye, mi is ezt mondjuk” – véli Bencsik. (Ebben alighanem Bencsiknek van igaza: a német sajtó rendszeresen beszámol például a német különleges elitalakulatban elburjánzott neonáci csoporttal kapcsolatos fejleményekről, akik tavaly több tonna lőszert loptak el a hadseregtől.)

A műsorban elhangzottak miatt Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője beadványt nyújtott be a Médiatanácsnak, amit a Médiatanács visszadobott, mondván, „a kijelentések nem alkalmasak valamely társadalmi csoporttal szemben a puszta ellenszenvnél jóval súlyosabb negatív vélemény kialakítására” – derül ki Cake-Olivio Facebook-bejegyzéséből. A Médiatanács azért hozzátette, hogy „rendkívül károsnak és elfogadhatatlannak tartja a közbeszéd eldurvulását”.

Bár ami a mosónőt illeti, miért is használja a kifejezést Bencsik András pejoratívan? Költői kérdés…

„Anyám volt, apró, korán meghalt,
mert a mosónők korán halnak,
a cipeléstől reszket lábuk
és fejük fáj a vasalástól – –

S mert hegyvidéknek ott a szennyes!
Idegnyugtató felhőjáték
a gőz s levegőváltozásul
a mosónőnek ott a padlás – –

Látom, megáll a vasalóval.
Törékeny termetét a tőke
megtörte, mindíg keskenyebb lett –
gondoljátok meg, proletárok – –

A mosástól kicsit meggörnyedt,
én nem tudtam, hogy ifjú asszony,
álmában tiszta kötényt hordott,
a postás olyankor köszönt néki – -„

Részlet József Attila Anyám című verséből.

Címlapkép: Bencsik András Facebook-oldala