Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyitott kapukról és befogadásról beszélt Ferenc pápa a Kossuth téren

Megtelt a Kossuth Lajos tér Ferenc pápa vasárnap délelőtti szentmiséjén, amelyen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is. Ferenc pápa a szentmisén a befogadás üzenetét hangsúlyozta.

„Engedjük be szívünkbe az élet Urát, az ő igéjét, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjünk ki és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban. Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni.

„Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az Atya közösségébe és megtapasztalhassuk irgalmát; de mint köztudott, a nyitott kapu nemcsak arra szolgál, hogy belépjünk valahová, hanem arra is, hogy elhagyjuk azt a helyet, ahol vagyunk. Így hát, miután visszavezetett minket Isten karjai közé és az egyház közösségébe, Jézus az a kapu, amely a világba irányít minket: arra buzdít, hogy menjünk ki és találkozzunk testvéreinkkel. És jegyezzük meg jól: mindannyian – senkit sem kizárva ebből a «mindannyian»-ból – erre kaptunk meghívást: hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára.

„Ez a katolicitás: mindannyiunkat, keresztényeket, akiket a Jó Pásztor név szerint szólított meg, arra hívott, hogy szeretetét befogadjuk és továbbadjuk, hogy az ő nyáját befogadóvá tegyük és sohasem kirekesztővé. És ezért mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit, megoszlás nélkül, anélkül, hogy közösségünket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját területünk védelme fölötti aggódásban, hanem megnyílva a kölcsönös szeretet előtt.

A katolikus egyházfő szombaton ukrán, afgán, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel is találkozott, köztük a keresztény hite miatt Iránból menekülni kényszerült Abouzar Szoltanival is, akit másfél évig tartottak fogva jogellenesen és éheztették kisfiával együtt a röszkei tranzitzónában.

Erdő Péter bíboros a szentmisén megköszönte Ferenc pápának, hogy meglátogatta a szegényeket és a menekülteket: „azokat a menekülteket, akik innen, a szomszédból, Ukrajnából érkeztek„.

A 2016-os menekültválság óta a nemzetközi sajtóban is elhíresült a magyar kormány példátlan menekültellenes retorikája és a menekültekkel való rossz bánásmódja. Különösen a 2020-ig fennálló tranzitzónákra volt ez igaz, ahol jogellenesen és embertelen körülmények között tartottak fogva menekülteket, köztük kiskorú menekülteket, akár éveken át.

Az ukrajnai háború miatt már több mint egymillió menekült érkezett Magyarországra, és bár a kormány velük szemben sokkal barátságosabb a szavak szintjén, a menekültellátórendszert a 2016-os „migránspánik” miatt időközben teljesen leépítették, és ennek most az ukrajnai menekültek is áldozatai. Lásd, sokszor nem kapják meg az őket megillető ellátást, diszkriminációban részesülnek, a nők elleni erőszaknak fokozottan vannak kitéve stb.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher