Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tavaly minden ötödik nap belehalt valaki a munkájába

Csak Magyarországon évente több tízezer ember szenved el valamilyen balesetet a munkahelyén, amely több esetben akár halálos kimenetelű is lehet. Ezek legtöbbször a munkavédelmi előírások betartásával elkerülhetőek lennének, ám a munkáltatók jelentős része gyakran veszélybe sodorja saját dolgozóit ezek figyelmen kívül hagyásával.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentése szerint a kormányzati szervek 2022-ben összesen 8151 munkáltatónál ellenőrizték a munkavédelmi előírásokat, ahol a munkáltatók 69,9%-ánál tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

A minisztérium legújabb jelentése összesen 178 bejelentett súlyos munkabalesetről számolt be, amely közül 75 halálos, 62 életveszélyes, 26 súlyos csonkolásos, valamint 15 egyéb súlyos baleseti esemény volt.

A jelentés kiemeli, hogy munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a munkabaleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok a vizsgálatok eredményétől függően eltérhetnek.

A jelentés kitér a bejelentett munkahelyi megbetegedések számára is. 2022. január 1 és 2022. december 31 között összesen  17 720 foglalkozási megbetegedés gyanút jelentettek be, és a munkáltatók 419 fokozott expozíciós eset kivizsgálásáról értesítették a munkavédelmi hatóságot. A dokumentum szerint az összes bejelentett eset 64,9 százaléka a humán-egészségügyi és szociális ellátás területéről érkezett, mely a koronavírus fertőzés tömeges bejelentéséből adódott.

Az MTI által közzétett legfrissebb adatsorok az elmúlt 30 év munkahelyi baleseteit mutatják be. A grafikonkból kiderül, hogy 2021-ben összesen 21 591 nyilvántartott munkabaleset történt Magyarországon, melyből 84 végződött halállal.

Munkabalesetek Magyarországon, 1990-2021, Forrás: MTI

A munkabalesetben meghaltak száma Magyarországon, 2000-2021, Forrás: MTI

Április 28 a munkahelyi balesetben elhunytak emléknapja. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ma este rájuk emlékezik Csepelen, ahol közösen koszorúzzák meg a Munkában megrokkantak és elhunytak emlékművét. A megemlékezéssel arra is felhívják a figyelmet, hogy a hasonló jellegű balesetek jelentős része elkerülhető lenne a munkavédelmi előírások betartásával, és megfelelő szabályozással.

A Mércén mi is rendszeresen beszámolunk a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos hírekről. Számos esetben azonban a munkáltató felelősségre vonása elmarad, vagy csupán kis mértékben kárpótolják a balesetet elszenvedett áldozatot, még akkor is, ha egyértelműen megállapítható a munkáltató felelőssége.

Címlapkép: Pixabay