Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A csonkolással végződött munkahelyi balesetért felelős munkáltatót mindösszesen 180 ezer forint bírságra büntette a bíróság

Ez a cikk több mint 1 éves.

180 ezer forint bírságra ítélte a Miskolci Törvényszék annak a sajókazai telephelynek a vezetőjét, akinek nemtörődömsége és felelőtlensége miatt egy bálázógép ledarálta egy 20 éves fiú karját.

A balesetet szenvedett fiú testvére a 24.hu-nak elmondta, hogyha a hulladékkezelőben dolgozott, balesetet szenvedett testvére csak azért van még mindig életben, mert egy, a közelben lévő targoncakezelő le tudta állítani még időben a gépet, nélküle biztos, hogy egész testét ledarálta volna a bálázó.

A Kazincbarcikai Járásbíróság elsőfokon megállapította, hogy a telephely tulajdonosa tisztában volt a bálázógép hibáival, miszerint a gépen éveken keresztül nem volt védőrács, és hogy a dolgozók a bálázó működése közben a hibaelhárítás érdekében manuálisan be kellett, hogy avatkozzanak. A balesetet elszenvedett 20 éves fiú karját is egy ilyen művelet közepette nyelte be a gép. A baleset következményeként a fiú jobb felső végtagja „csaknem teljes traumás csonkolást” szenvedte el.

Elsőfokon a munkáltatót maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre próbára bocsátotta.

Ezt az ítéletet mai napon másodfokon „súlyosbította” a Miskolci Törvényszék 180 ezer forintra, azzal a céllal, hogy elrettentse a jövőben a hasonló gondtalanságoktól és a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásától a munkaadókat.

„Az ilyen tisztséget betöltő személyeknek érdemi ráhatása van egy üzem megfelelő működésének biztosítására, amelynek érdekében a hibaelhárítás iránti intézkedéseket meg kell tenni, a veszélyes állapoton változtatni kell”

– olvashatjuk a Miskolci Törvényszék sajtóközleményében.

180 ezer forintnyi bírság csekély elrettentésnek tűnik annak tükrében, hogy a telephely vezetőjének felelőtlensége miatt egy fiatal dolgozó örök életére megnyomorodott, és csak a szerencsén múlt, hogy egyáltalán életben maradt.

Egy ekkora bírság nem fog egy munkáltatót sem arra ösztönözni, hogy odafigyeljenek a biztonságos munkakörülmények biztosítására és a munkások biztonságára, egészségére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkahelyi balesetekről szóló 2021-es tájékoztatója szerint tavaly 21.591 munkahelyi baleset történt, a feldolgozott jegyzőkönyvek szerint, amit a jelentés is kiemel, hogy ez valószínűleg nem az összes, csupán a dokumentált esetek. Ezek közül 84 végződött halálosan, 230 csonkolással, 30 pedig súlyos csonkolással.

Április 28-án volt a munkabalesetben megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozók világnapja, ahol a különböző szakszervezetek arra a sajnálatos tényre hívták fel a figyelmet, hogy 7 éve nem volt ilyen magas a munkahelyi balesetek száma Magyarországon.

A Magyar Szakszervezetek Szövetsége szerint az ilyen balesetek nem félresiklások, hanem a rossz munkavédelem és a megfeszített munkatempó következményei. Általában akkor következik be baleset, ha a baleseti kockázatot normalizálják, azaz elfogadott kockázati tényezővé válik a munkahelyen.

Ez történt Sajókazán is.

Címlapkép: Pexel