Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A háború kezdete óta hatvanhat, főleg 18 év alatti fiatalt tartóztattak le vasúti szabotázsakciók miatt Oroszországban

Ez a cikk 1 éves.

A háború kezdete óta 66 embert vettek őrizetbe Oroszországban vasúti szabotázs miatt. A letartóztatottak túlnyomó többsége fiatal, egyharmaduk 18 év alatti, és csak néhányan 25 évnél idősebb van köztük – írja a Mediazona.

A különböző bűnüldöző szervek jelentései szerint a vasúti szabotázs leggyakoribb célpontjai a biztosító szekrények, amiknek tönkretételével a vonatokat arra kényszerítik, hogy jelzések hiányában megálljanak vagy lassabban haladjanak. Az ilyen szabotázsok nem jelentenek veszélyt az utasokra.

Legtöbbször az elkövetőkkel szemben szándékos vagyoni károkozás miatt indítanak jogi eljárást, és később minősítik csak át az ügyeket terrorizmusnak vagy szabotázsnak. Az utóbbiról szóló törvényt tavaly év végén módosították – ezt követően nőtt meg a vasúti berendezések elleni gyújtogatások miatt történő letartóztatások száma,

a 66 ismert vádlottból 51-et 2023. január eleje óta vettek őrizetbe.

Emellett olyan új törvények is életbe léptek, amik a szabotázskiképzést és a szabotázsban való segítségnyújtást, valamint a „szabotázsközösségben” való részvételt is büntetik. Az újonnan beemelt elemek, a módosítások mindegyike szerint akár életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható. Az új ügyek még nem jutottak el el a bíróságok elé.

Az orosz invázió kezdete óta eltelt egy év alatt a Mediazona csak néhány példát talált bírói döntésre, köztük két fiatalemberét, akiket nemrég Belgorod megyében fejenként 3,5 év börtönre ítéltek.

A hatóságok kevés adatot közölnek ezekről az esetekről, de jelentéseikben szinte mindig említenek egy „szervezőt”, aki felvette a kapcsolatot a fogvatartottakkal, és pénzt ajánlott nekik az akciókért. A háború kezdete óta Oroszországban több névtelen civilszervezet is közzétett felhívásokat és beszámolókat sikeres akciókról. Az ehhez hasonló partizán csatornák jelentéseiben említett helyszínek azonban szinte soha nem egyeznek meg a hatóságok által vizsgált esetek helyszíneivel.

A Tetten tavaly októberben jelent meg egy cikk, ami bemutatja, hogy Oroszország különböző régióiban mindenütt van kisebb-nagyobb, passzív és aktív ellenállás a háborúval szemben – így a fentiekhez hasonló szabotázsakciók.

Iratkozz fel régiós hírlevelünkre!

Elindult az East European Context (EEC) hírlevél pilot verziója, amely a következő időszakban heti egy alkalommal jelenik meg a régió baloldali szempontból releváns híreivel, eseményeivel, diskurzusaival. A hírlevelet az ELMO Kelet-Európai Baloldali Médiaegyüttműködés adja ki, az összeállításán pedig a Mérce számos más régióbeli szerkesztőséggel dolgozik közösen.

A hírlevélre itt tudtok feliratkozni:

(Kiemelt képünk illusztráció.)