Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minimum 1050 milliárd forinttal támogatja a magyar állam az akkumulátorgyárakat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Összesítést készített a G7 a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és a költségvetés akkumulátorgyárakkal kapcsolatos adataiból, melyből kiderül, hogy eddig mintegy 1050 milliárd forintot szánt a magyar állam a gödi Samsungra, a komáromi és iváncsai SK-ra, és a debreceni CATL-re.

A cikk hozzáteszi, hogy az 1050 milliárdos összeg inkább alsó határ, mint pontos becslés, mivel további fejlesztések várhatóak, ráadásul nem biztos, hogy minden különböző úton-módon érkező pénzforrást felleltek.

Az összeg nagyságát szemlélteti, hogy 2023-ban, egy év alatt 792 milliárd forintnyi társasági adóra számítanak az összes magyarországi vállalattól.

Az eddig 15 ezer új munkahelyet biztosító gyárakban 64,3 millió forintba került az államnak egy-egy munkahely. Ezeknek az állásoknak egy jelentős részét várhatóan vendégmunkásoknak kell majd betölteni.

Arról, hogy az akkumulátorgyárak milyen változásokat hoznak a munka világában, többet megtudhat a Mérce podcastjéből.

A támogatások egy része egyedi kormánydöntések útján érkezik, amelyen keresztül a még fel sem épült debreceni CATL már 320 milliárd forinthoz jutott. Ezen felül léteznek akkumulátorgyárakhoz szorosan kötődő projektek is, amelyeket szintén nagy összegekkel támogat a magyar állam, amint az a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján is szerepel. Ez azonban még mindig nem fedi le a teljes valóságot, az Európai Bizottság adatbázisában további akkumulátorgyártással kapcsolatos támogatásokra lehet bukkanni.

Mivel az akkumulátorgyáraknak hatalmas áram- és vízigénye van, a költségek egy jelentős részét az infrastruktúrafejlesztés teszi ki. Ez nem képezik az állami támogatások részét, de ezt is az állam biztosítja.

A költségvetés átláthatatlansága miatt ez utóbbiról nincsenek pontos adatok, de a G7 360 milliárdra becsüli az akkumulátorgyár-infrastruktúrára költött pénz összegét. Az így kiépülő infrastruktúrák kifejezetten a gyárakat, és nem a lakosságot szolgálják, lásd:

  • a kormány 82 milliárdot költött három akkumulátorgyár vízközmű-hálózati rákötésére, és számos, korábban önkormányzati kézben lévő vízközművet is felvárásolt;
  • a négy akkumulátorgyárra 188 milliárdos állami hálózatfejlesztést hagytak jóvá, míg a lakosság és a vállalatok érdekében csak 74 milliárdos fejlesztést terveznek.

Sovány vigasz, hogy a Samsung egy munkavállalójából évente nagyjából 8,9 millió forint állami bevétel adódik.