Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség a feleségét halálra késelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi büntetésének súlyosbítását kéri

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi egy konyhakéssel leszúrta a feleségét 2022. július 28-án. A nő meghalt, a férfi ügyét a Debreceni Ítélőtábla bírálja el az Ügyészség közleménye szerint.

A közlemény szerint a férfi részegen gyilkolta meg feleségét, miután összevesztek a mosogatáson.

A közlemény szerint a pár házassága már korábban megromlott, elsősorban a férfi alkoholizmusa („italozó életmódja”) miatt, ezért már válófélben voltak. A gyilkosság napján a férfi újfent alkoholt fogyasztott, amihez nyugtató gyógyszereket is szedett.

Mikor felesége hazaért, számonkérte, hogy miért nincs megfelelően elmosva a konyhakés. A férfi ezen annyira feldühödött, hogy a 23,5 centis késsel egész testén összeszurkálta a nőt, aki a sérülésekbe a helyszínen belehalt. A gyilkos kocsival menekült el a helyszínről.

A rendőrök másnap hajnalban fogták el, a férfi beismerte a gyilkosságot, tárgyalásról való jogáról lemondott. Első fokon 10 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A férfi és ügyvédje a büntetés enyhítéséért fellebbeztek, míg az ügyészség a súlyosbítását indítványozta.

„Álláspontja szerint a vádlott büntetlen előéletének, valamint beismerő nyilatkozatának túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az elsőfokú bíróság indokolatlanul enyhe büntetést, amely a büntetési célok elérésére nem alkalmas. A számos súlyosító körülményre tekintettel a büntetés súlyosítása indokolt”

– áll az indoklásban.

A családon belüli erőszak Magyarországon évente nagyjából 50 nő életét követeli, az erőszak elkövetői pedig az esetek túlnyomó részében a férfiak. A nők mellett a gyerekek is veszélyeztetettek a férfierőszakkal szemben.

A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatait ezen az oldalon gyűjtjük össze; a lista az aktuális évet tekintve a hézagosan hozzáférhető adatok miatt nem teljes, de így is látványos, hogy milyen sokan esnek erőszak áldozatául.

A gyilkosságok oka alapvetően a patriarchális társadalmi berendezkedés, aminek szellemében a férfi – még ha nem is kimondva – a tulajdonának tekinti a nőket és gyerekeket. Ennek a birtoklásnak az extrém formája, mikor gyilkosságig fajulnak a konfliktusok, de a bántalmazás ennél sokkal gyakoribb.

A bűncselekmények jellegéből fakadóan a felderítésük is nehéz, a nők és gyerekek sokszor nem tesznek bejelentést, ezért magas a látencia. Ráadásul gyakran előfordul, hogy a rendszer, aminek meg kellene védenie őket, nem megfelelően látja el a feladatát. A szakemberek hiányos képzettsége vagy a hibás eljárásrend miatt az intézmények sokszor nem ismerik fel magát az erőszakot vagy a veszélyes helyzeteket, vagyis az erőszak áldozatai még az intézményi árulásnak is áldozatul esnek.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.