Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem indult büntetőeljárás a hetedikes lányt zaklató iskolaőr ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy újpesti iskolában az iskolaőr egy hetedikes lányt zaklatott, az iskolaőr munkaviszonyát a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali hatállyal megszüntette.

Mivel a sértett, aki ebben az esetben a lány gondviselője, nem terjesztett elő magánvádat, a férfi ellen nem indult büntetőeljárás. A gondviselőnek valószínűleg nyomós indoka volt arra, hogy nem emelt vádat – a magánvád előterjesztése ellen szól többek közt, hogy további traumáknak teheti ki az áldozatot.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet munkatársa, Dés Fanni szerint „önmagában az, hogy ezek magánvádas ügyek, az egy áldozathibáztató mechanizmus”.

A nőjogi szakértő szerint nem a bántalmazott, hanem az állam és társadalom – ezesetben elsősorban az iskolarendszer – felelőssége, ha egy nőt bántalmaznak, ezért az ilyen és ehhez hasonló ügyeknek nem magánvádló eljárásban kellene lefolyniuk.

Nem csak kiskorúak esetében „diszfunkcionális” ez a jogrendszer, de „egy kiskorú esetben végképp teljesen nonszensz, hogy ez magánvádas”, véli Dés Fanni.

Szerinte az lenne a kívánatos, ha az intézményrendszernek és a pedagógusoknak is lenne lehetőségük jogi lépést tenni egy ilyen esetben, mert ők is érzékelhetik a problémákat.

Dés Fanni szerint az áldozatok gyakran azért nem emelnek vádat, mert az eljárás pénzbe kerül, vagy még inkább azért, mert félnek az elkövetőtől és az elkövető megtorlásától. Ezért kellene a közösségnek is fellépnie, de erre a szexuális erőszak esetében nincsen jogi lehetőség. Családon belüli erőszak és gyermekbántalmazás miatt egyébként nem csak magánvád után indulhat büntetőeljárás.

2020 nyarán vezette be a kormány az az iskolaőség rendszerét, az iskolai biztonság szükségességére hivatkozva. Az iskolaőrség ellen szakmai szervezetek és a szakszervezetek is tiltakoztak. Szerintük inkább iskolapszichológusokból kellene felbérelni többet, mivel többezer iskolapszichológus hiányzik az oktatási rendszerből.

2021-ben erőszakkal fenyegette meg egy diákot az iskolaőr, amiért nem maradt csendben, ellene a Keszthelyi Járási Ügyészség emelt vádat bántalmazás miatt.