Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fót bírósághoz fordul, megpróbálják megakadályozni a veszélyeshulladék-telep építését

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan arról mi is írtunk korábban, két cég is akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemet, illetve raktárat tervez létesíteni a fóti ipari parkban – csakhogy a helyiek nem szeretnék, ha a szomszédjukban innentől több ezer tonna veszélyes anyagot tárolnának. Sőt még a fideszes vezetésű önkormányzat sincs elragadtatva attól, hogy kész tények elé állították.

Az egyik cég a hongkongi tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft., amely többek közt elektromos buszok gyártásával foglalkozik. A cég egy 14 ezer négyzetméteres akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene a HelloParks Fót nevű ipari és logisztikai park egyik csarnoképületében, erről azonban a fóti önkormányzat csupán a cég kérelmére indult környezetvédelmi eljárásból értesült.

Az aláírásgyűjtésbe kezdő helyiek mellett a fóti városvezetés is kifejezte tiltakozását: az önkormányzat környezetvédelmi szakértőt kért fel, hogy vizsgálja át a BYD Kft. előzetes vizsgálati dokumentációját, majd az október 20-ai testületi ülésen határozatot fogadtak el arról, hogy a hatóságtól környezeti hatásvizsgálat lefolytatását kérik. A képviselő-testület az illetékes kormányhivatalnak 11 pontos észrevételt nyújtott be; ebben azokat a hiányosságokat sorolták fel, melyek szerintük az előzetes vizsgálati anyagból kimaradtak.

A cég ennek nyomán hiánypótlásként egy kiegészítő dokumentumot készíttetett, melyből kiderült, hogy egy másik cég, a HTNS Hungary veszélyeshulladék-tározót is tervez telepíteni a BYD csarnokába.

Az Átlátszó úgy tudja, a dél-koreai cég, mely elsősorban a gödi Samsung-gyárral áll kapcsolatban, a bérelt épületben 3000 tonna kobalt-lítium-mangán-nikel-oxid (NMC) és 1000 tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid (NCA) tárolását tervezi. A veszélyes anyagok mennyisége miatt a raktár – a gödi Samsunghoz hasonlóan – felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számítana, melyhez katasztrófavédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni. Mindez 400, illetve 500 méterre Fót lakott területeitől.

Fót egyébként fideszes polgármestere, Dr. Vass György pénteken Facebookon jelentette be, hogy döntöttek a HTNS Hungary Kft. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem katasztrófavédelmi engedélyével kapcsolatos bírósági kereset benyújtásáról.

„Tartózkodás és ellenszavazat nélkül, 11 igennel hatalmazott fel a Képviselő-testület, hogy az önkormányzat képviseletében a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata tárgyában keresetet nyújtsak be a Budapest Környéki Törvényszékhez, kérve a közigazgatási határozat megsemmisítését és új eljárásra kötelezést a Katasztrófavédelmi Igazgatóság általunk jogsértőnek vélt döntése ellen.
A fótiak biztonsága az első!”
– írta bejegyzésében a polgármester.

Az ellenzéki, helyi független képviselő, dr. Vargha Nóra azonnali jogvédelmet is szükségesnek tartana kérni a hulladéklerakó ügyében, mivel szerinte önmagában a perindítás még nem elegendő a terv megakadályozására.
Vargha állítása szerint a polgármestertől nem kapott szót, amikor ezt fel akarta vetni. „Nem az a baj, hogy a polgármester nem érti az egészet, hanem az, hogy nem is hagyja, hogy legalább a saját hivatalának szakemberei segítsenek – pedig ez nem a magánügye, hanem Fót lakosainak a jövője múlhat rajta!” -fogalmazott Facebook-bejegyzésében.

Múlt hónapban Szijjártó Péter külügyminiszter napokig a koreai-magyar üzleti kapcsolatok virágzásáról posztolt Facebook-oldalán. Külön dicséretet kaptak a külügyminisztertől a Samsung SDI és az SK Innovation akkumulátorgyárai.
„Ketten együtt 6500 embernek adnak munkát. A Samsung SDI gödi gyára folyamatosan bővül, míg az SK Innovation iváncsai üzeme a magyar gazdaság valaha volt második legnagyobb beruházásaként épül és több mint kétszer akkora lesz, mint a vállalat két komáromi gyára együtt. Ez a két cég főszerepet játszott az elmúlt években abban, hogy hazánk eséllyel száll harcba az elektromos autóipar világbajnoki címéért.”
– fogalmazott Szijjártó, ezúttal is megfeledkezve arról, hogy milyen súlyos mértékben rontja a Samsung gigagyára Gödön és az SK már megépült első gyára Komáromban a lakosság életminőségét – elég csak az elviselhetetlen zajra, az érdemi szankciók nélkül maradó súlyos szabálytalanságokra vagy az eltitkolt környezetterhelési adatokra gondolni. A „világbajnoki” versenybe való beszállás sokba kerül a magyar embereknek: a kormány szó szerint minden óhaját teljesíti az akkumulátorgyártó cégeknek annak érdekében, hogy Magyarországra hozzák üzemeiket, miközben a lakosság és a környezet védelme, jogainak érvényesítése még csak látszat szintjén sem igazán működik.
Debrecenben épp hétfőn derült ki, hogy népszavazást kezdeményez az LMP, és még tüntetni is fognak az oda tervezett akkumulátor-gyár megépítése ellen, miután az amiatt tartott közmeghallgatás és lakossági fórum is botrányba fulladt.
A debreceni mellett számos más magyar településen terveznek akkumulátorgyárat, így például ezen a héten kapott zöld utat egy ilyen megépítésének előkészítése Győrben is, a lakossági panaszok ellenére. Az üzemek jelentette környezeti szennyezések veszélyeiről, a rossz munkakörülményekről, köztük a munkahelyi balesetekről, valamint a helyiek tiltakozó akció akcióiról több alkalommal is beszámoltunk a Mércén.