Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mozdonyvezetők, a mentősök, az ápolók, a postások, a közszolgálatisok és a tanárok is sztrájkra készülnek az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Számos szektor dolgozói sztrájkra készülnek februárban az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek emelkedése és az elmaradó béremelések miatt. A mozdonyvezetők a decemberi sztrájknapok után február elsején és harmadikán kezdenek munkabeszüntetésbe, miután először csak 8, majd 9 százalékos béremelést ajánlottak nekik.

Sztrájkba kezdenek a pedagógusok is, az Országos Tanárszakszervezet (NEU) inflációt meghaladó béremelést szeretne elérni a kormányzat legutóbbi, 5 százalékos ajánlatával szemben. Február elsején 23 400 iskolát fog érinteni a sztrájk Angliában és Walesben. A 300 ezer tagot számláló szakszervezet összesen hét naposra tervezte a munkabeszüntetést.

Szintén február elsején kezd sztrájkba 100 ezer közszolgálati dolgozó is a fizetések és a nyugdíjak helyzetének rendezése miatt.

Mark Serwotka, a Köz- és Kereskedelmi Szolgáltatások Szakszervezetének (Public and Commercial Services Union – PCS) vezetője a Guardiannek nyilatkozva kiemelte, hogy miközben a kormány forráshiányra hivatkozva nem emel bért, több millió fontot költöttek például katonai személyzet alkalmazására, hogy pótolják a sztrájkok miatt kiesett munkaerőt.

Pár nappal később, február 6-án pedig az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) történelmének legnagyobb munkabeszüntetésére készülnek a brit ápolók és mentősök. Mintegy 40 ezer ápoló és több mint tízezer mentős sztrájkolhat aznap. Ahogy korábban írtuk, a mentősöknek tavaly év végén 10 százalékos infláció mellett csak 4,75 százalékos béremelést ajánlottak a munkáltatók. Az ápolók 19 százalékos béremelést követelnek.

Ezek mellett újabb munkabeszüntetésre készülnek a postai dolgozók is, akiknek a 100 ezer tagot számláló érdekképviselete februárban szavaz a sztrájkról. A postások 2022-ben 18 sztrájknapot tartottak. A munkáltató eddig 18 hónap alatt 9 százalékos bérfejlesztést ígért, a szegényes ajánlatért cserébe azonban változtatnának a munkaórákon és bevezetnék az „önkéntes vasárnapi munkavégzést”.

„A szakszervezet újra szavazni fog a sztrájkról. Ez az elmúlt évek legbrutálisabb támadása a munkavállalók bármely csoportja ellen az Egyesült Királyságban. Ez a harc minden postai dolgozó munkahelyéért folyik”

– mondta a Guardiannek Dave Ward, a Communications Workers Union (CWU) vezetője.

A válság mellett a dolgozói tiltakozásoknak az is lendületet adott, hogy a Rishi Sunak vezette konzervatív kormányzat a sztrájkjog korlátozására készül. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a törvényjavaslat értelmében emelnék a kötelező szolgáltatások számát úgy a tűzoltók és az egészségügyi nővérek, mint a postások, a közlekedési dolgozók, a tanárok, a határőrök vagy a mentőszolgák esetében. Ez gyakorlatilag azt eredményezné, hogy ezekben a kulcsfontosságú ágazatokban megfosztják a munkásokat a sztrájkhoz való alapvető joguktól.

(TheGuardian, Mérce)