Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százezres sztrájk bénítja meg a brit postát az elégtelen bérek miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Királyságban a sztrájk újabb fordulójára készülnek a postai és kiszállító ágazatban dolgozók, miután a munkáltatók továbbra sem hajlandók teljesíteni követeléseiket.

A CWU iparági szakszervezet szerint a héten országszerte 170 ezer dolgozó sztrájkol a kommunikációs ágazatban.

Ez az elmúlt hónapok legnagyobb sztrájkja az Egyesült Királyságban.

 

Kedden a British Telecom és az Openreach 40 ezer munkása teszi le a munkát, szerdán pedig csatlakoznak hozzájuk a Royal Mail csoport és a postahivatalok dolgozói is.

A sztrájksorozat a múlt hét végén kezdődött, mikor a Royal Mail 115 ezer dolgozója tagadta meg a munkát, miután a három hónapig tartó tárgyalások során nem sikerült megegyezésre jutniuk a munkáltatóval a fizetésemelések mértékéről.

A cég közlése szerint a dolgozók 5,5 százalékos béremelési ajánlatot utasítottak vissza. A Socialist Appeal viszont arra figyelmeztet, hogy valójában 2 százalékos béremelést ajánlott a cég a dolgozóknak, valamint egy 500 fontos kiegészítést, amit további két százalékként számolnának el – több, mint tíz százalékos maginfláció mellett, amit nyilvánvalóan nem kompenzál a belengetett emelés.

Eközben a cég 758 millió fontos profitjából 568 milliót fizettek ki osztalékként a részvényeseknek.

„Most, a szárnyaló infláció mellett, a borzasztó rezsiszámlák mellett elképzelhetetlen – tartson bármeddig is [a tiltakozás] – hogy elfogadjuk a tagjainkkal szembeni ilyen rohadt megalázó bánásmódot a fentiek részéről!”

– mondta el Dave Ward, a CWU főtitkára a Royal Mail székháza előtt pénteken.

A postások sztrájkját a szakszervezet tagságának csaknem száz százaléka támogatta magasnak mondható, 77 százalékos részvétel mellett, ami jelentős felhatalmazást ad az egyébként hagyományosan jól szervezett postások körében. A posta is elismerte, hogy fennakadások várhatók a szolgáltatásban – noha megjegyzi, igyekeznek a fennakadásokat minimalizálni.

Mint Ward kifejtette, „a postai dolgozók minden kétséget kizáróan, teljesen egységesen, határozottan biztosítani kívánják a nekik kijáró méltó és megfelelő béremelést. Nem élhetünk továbbra is olyan országban, ahol a főnökök milliárdos profitokat zsebelnek be, miközben a munkásaik élelmiszerbankokra szorulnak. A CWU üzenete a Royal Mail vezetőségének egyszerű – komoly fennakadások lesznek, míg nem veszik komolyan a fizetéseket.”