Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rágyújtotta a házat a volt feleségére és három gyermekére egy férfi Tasson

A rendőrség őrizetbe vett egy 28 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly október 15-én a családjára gyújtotta a házat a Kunszentmiklós melletti Tasson – írja a Police.hu. Az épületben tartózkodott a támadás idején a feltételezett elkövető volt felesége, a felesége édesanyja és az édesapja, továbbá a férfi három gyermeke is.

A rendőrség beszámolója szerint a férfi volt anyósa már a gyújtogatás előtt felhívta a rendőrséget azzal, hogy valaki lekapcsolta a ház külső villanyóráját és a gázcsapot is elzárta.

Elmondta, hogy az otthonában férjével, lányával és három unokájával él. Korábban a lánya férje is velük lakott, de elváltak, ami számtalan konfliktust okozott a felek között. Az asszony arra gyanakodott, hogy a lánya volt férje „bosszantja a családot”.

Kisvártatva a rendőrség újabb telefonhívást kapott, amely már arról szólt, hogy visszatért a férfi, s „a ház külső létráján bejutott a tetőtérbe és tör-zúz”. A kunszentmiklósi rendőrök ezután a helyszínre mentek, ahol azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a tassi ház ég. Rögvest a lakók kimenekítésébe kezdtek, majd – amikor a család minden tagját biztonságba helyezték – az elkövető után eredtek, ám a nyomozásuk pusztán december 9-én jutott eredményre.

A 28 éves törteli lakost jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és kezdeményezik a letartóztatását. A gyújtogatás során sem a gyerekek, sem pedig a házban tartózkodók közül senki sem sérült meg.

A nők elleni erőszak rendszerszintű, gyakori probléma: legalább két-három hetente számol be a média hasonló tragédiákról, legutoljára január 2-án és december 30-án számolt be lapunk nők elleni erőszakról.

A Mérce A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a mostanihoz hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános probléma.

Számos nőjogi szervezet felhívta már rá a figyelmet, hogy a nők elleni erőszak megelőzésének része, hogy a kormány elismerje, a társadalomban pedig tudatosodjon:

az erőszak gyökere a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik.

Mivel a probléma rendszerszintű, ezért csak az értelmetlen erőszakot előidéző és felerősítő társadalmi viszonyok direkt kezelése, a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése számolhatja fel. Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.