Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újságíróra lőttek és legalább 17 tüntetőt megöltek a rendőrök Peruban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Legalább 17-en meghaltak és több mint hatvanan megsérültek hétfőn a dél-perui Juliaca városában a rendőrséggel való összetűzésekben – írja a DW. Az áldozatok között van egy fiatalkorú és egy orvos is, aki a sebesülteket látta el.

Egy újságíróra, Aldair Mejíára is rálőttek a városban a rendőrök január 7-én. A tüntetésről tudósító fotóst kórházba szállították, a munkahelye szerint az incidens előtt pár órával több rendőr is halálosan megfenyegette.


A 275 ezres városban a tüntetők a helyi repülőtér felé tartottak, amikor a rendőrség megtámadta őket, hogy megakadályozzák a reptér elfoglalását. A polgármester, Oscar Cáceres szerint „mészárlás zajlik” a városban.

A tüntetések epicentrumának számító Dél-Peruban számos régióban útzárakkal és munkabeszüntetéssel tiltakoznak immár több mint egy hónapja, miután megpuccsolták Pedro Castillo elnököt. A rendőrökkel való összetűzésekben eddig több mint 40-en haltak meg.

Peru déli országrészének társadalmi szervezetei ma ultimátumot intéztek Dina Boluarte elnök felé, hogy ha január 13-ig nem mond le, a tüntetések tovább radikalizálódnak.

Peruban azután törtek ki tiltakozások, hogy a demokratikusan megválasztott Pedro Castillo elnököt a katonaság és a kongresszus eltávolította a hatalomból. A baloldali elnök december elején jelentette be, hogy feloszlatja az ellene szervezkedő Kongresszust, a nap végére azonban letartóztatták, és helyére az alelnökét, Dina Boluartét helyezték. A tüntetéseken Castillo felmentését, a Kongresszus feloszlatását, új választás kiírását, és egy alkotmányozó gyűlés felállítását követelik.

Pedro Castilló 2021-ben lett az ország elnöke, miután a választásokon legyőzte a veterán szélsőjobboldali Keiko Fujimorit. Az őslakos származású baloldali jelölt általános iskolai tanárként kezdte pályafutását a kilencvenes években, országos ismertségre akkor tett szert, amikor az ország pedagógusai sztrájkba kezdtek 2017-ben, és ő az egyik legerősebb pedagógus-szakszervezet elnökeként küzdött az ágazatban dolgozók béreinek emeléséért.

Castillo kampánya során a vidéken tomboló szegénység felszámolását tűzte ki célul, amelyet erős szövetségben érte volna el a szakszervezetekkel és a földjeiket védő parasztmozgalmakkal (rondas campesinas). Kormányzása alatt azonban több alkalommal is engedményekre kényszerült a kongresszust továbbra is uraló fujimorista jobboldal, a munkáltatókat összefogó szervezet (CONFIEP), a hadsereg, valamint a bányászati multik nyomására. Ezek miatt azonban csak tovább csökkent a politikai mozgástere, ami elvezetett az ellene elkövetett puccsig.

Címlapkép: Twitter