Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Általános sztrájkot és a fővárosba tartó menetet hirdettek meg Peruban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szegényebb déli országrész – ahol a legmilitánsabb tiltakozások voltak az utóbbi hetekben – dolgozói- és földműves érdekvédelmi szervezetei közösen hirdettek január 4-től általános sztrájkot, és országos menetet Limába. Több mint 22 éve hasonlóan egy országos, a fővárosba tartó menet buktatta meg Alberto Fujimori egykori perui diktátor.

Peruban azután törtek ki tiltakozások, hogy a demokratikusan megválasztott Pedro Castillót a katonaság és a kongresszus eltávolította a hatalomból. A baloldali elnök december elején jelentette be, hogy feloszlatja az ellene szervezkedő Kongresszust, a nap végére azonban letartóztatták, és helyére az alelnökét, Dina Boluartét helyezték.

A tüntetéseken jellemzően Castillo felmentését, a Kongresszus feloszlatását, új választás kiírását, és egy alkotmányozó gyűlés felállítását követelték. December 28-i adat szerint legkevesebb 27 ember halt meg a demonstrációk során, amelyeket a rendőrség rendszerint erőszakkal próbál feloszlatni.

Pedro Castilló 2021-ben lett az ország elnöke, miután a választásokon legyőzte a veterán szélsőjobboldali Keiko Fujimorit. Az őslakos származású baloldali jelölt általános iskolai tanárként kezdte pályafutását a kilencvenes években, országos ismertségre akkor tett szert, amikor az ország pedagógusai sztrájkba kezdtek 2017-ben, és ő az egyik legerősebb pedagógus-szakszervezet elnökeként küzdött az ágazatban dolgozók béreinek emeléséért.

Castillo kampánya során a vidéken tomboló szegénység felszámolását tűzte ki célul, amelyet erős szövetségben érte volna el a szakszervezetekkel és a földjeiket védő parasztmozgalmakkal (rondas campesinas). Kormányzása alatt azonban több alkalommal is engedményekre kényszerült a kongresszust továbbra is uraló fujimorista jobboldal, a munkáltatókat összefogó szervezet (CONFIEP), a hadsereg, valamint a bányászati multik nyomására. Ezek miatt azonban csak tovább csökkent a politikai mozgástere, ami elvezetett az ellene elkövetett puccsig.