Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így készül 2023-ra a Szikra mozgalom

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 2022-es év a politikában a választások köré szerveződött, volt egy időszámítás április 3-a előtt, és kezdődött egy új a negyedik kétharmaddal. Ez részben a Szikra számára is igaz. Másrészről, bennünket, az ellenzék ezen választáson mutatott eredménye megerősített korábban kialakított stratégiánkban:

a szélsőségesen jobboldali kormányzatnak érdemben ellentartani, esetleges leváltásáról álmodni csak baloldalról érdemes.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt év a Szikra Mozgalom eddigi legmeghatározóbb és legizgalmasabb éve volt.

Kezdjük az elején. Januártól áprilisig egyetlen célra fókuszáltunk: hogy Jámbor András országgyűlési képviselő legyen és hogy a következő ciklusban ő képviselje Budapest 6. Választókerületét, Józsefváros és Ferencváros lakóit. Hónapokon át, éjjel-nappal dolgoztunk, beszélgettünk a választókkal, plakátoltunk. Jámbor András győzelme bebizonyította, hogy igenis van Magyarországon igény egy baloldali alternatívára. A győzelem óriási erőt adott ahhoz, hogy tovább dolgozzunk, hogy ezt az alternatívát más kerületekben és városokban is fel tudjuk ajánlani. És legfőképpen azért, hogy egyre közelebb kerüljünk egy olyan Magyarországhoz, amelyet a szolidaritás és a valóban demokratikusan szervezett politika és gazdasági rendszer határoz meg. Erre a választók láthatóan nyitottak, csak olyan képviselőkre van szükség, akik ezeket az elképzeléseket hitelesen tudják képviselni.

A közös győzelem felhelyezte a Szikrát a politikai térképre, Jámbor András munkája pedig lehetővé teszi azóta is, hogy értékrendünk és kampányaink megjelenjenek a kerület utcáin, a választóknak szervezett köztéri fórumokon, az országos hírekben és az Országgyűlésben is. Fontosnak tartjuk használni az intézményes politika adta lehetőségeket, hisszük, hogy változást csak úgy tudunk elérni, ha minden rendelkezésre álló eszközt megragadunk.

Belső működésünk szempontjából is óriási tapasztalatszerzés volt a kampányidőszak, az ebben az időszakban szerzett tudásból tudunk építkezni. Mozgalmunk egyik legfontosabb vállalása, hogy tagjainkat felkészítsük közpolitikai, mozgalomstratégiai és elméleti kérdésekben, ebben pedig a kampány nagy segítséget nyújtott. (A Partizán készített velünk egy riportfilmet a kampányról, ezt itt lehet megtekinteni.)

A választást megelőző napokban a Szikra mozgalom aktivistái vezetnek naplót a Mércén. A Jámbor András – 2019 őszéig lapunk főszerkesztője –Józsefváros-Ferencváros körzetében folyó kampányát segítő mozgalom aktivistái arról írnak, miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a választási kampányban, és milyen véleményekkel és élethelyzetekkel találkoznak a választókerületben kampányolva.

A kampány után közvetlenül 300-an jelentkeztek hozzánk, többségük most is aktívan részt vesz mozgalmunk munkájában. Az ő csatlakozásuk kiemelten fontos, hiszen valódi baloldali mozgalmat csak erős, kiterjedt közösségre építhetünk.

Jámbor András tehát elkezdett dolgozni a Parlamentben és a helyi közösségekkel közösen a választókerületben, mi pedig nekiláttunk kialakítani a stratégiánkat a következő időszakra. Ennek fontos lépése volt a nyári tisztújítás.

A Szikra mozgalom jelenlegi elnökségi tagjai balról jobbra: Jámbor András, Tárkányi Máté, Bereczki Áron, Nagy Gergő, Schultz Nóra. És korábbi elnökségének tagjai: Somogyi Péter, Sudár Orsolya, Csepregi Dávid
Fotó: Szikra mozgalom

A stratégiaalkotás mellett júliusban részt vettünk a tatai népszavazásért való szervezőmunkában is, mert elfogadhatatlannak találtuk, hogy az ott lakók megkérdezése nélkül, egy természetközeli helyszínre, az Öreg-tó partjára felhúzzanak egy luxusszállodát. Büszkék vagyunk arra, hogy segíthettünk a tataiaknak kiállni magukért, és látszik az eredmény: az önkormányzatot sikerült meghátrálásra kényszeríteni. Az ilyen kezdeményezések egy igazán demokratikus társadalom alapját adják. (A Mérce is írt a népszavazásról itt.)

A KATA megszüntetése miatt szervezett tüntetéseken is ott voltunk. Sőt, mi több, filmeseink dokumentumfilmet forgattak az érintett ételfutárokkal, ami miatt elindítottuk a YouTube-csatornánkat is. Inspiráló volt a futárcégek alkalmazottai közötti összefogás, ezért szerettünk volna még többet megtudni róluk, és megmutatni dolgozói küzdelmeiket közelebbről a nyilvánosságban is. A Szikra kiemelten fontosnak tartja a dolgozói érdekérvényesítést, így a futárok között kialakult összefogást is.

Augusztusban tartottuk meg éves nyári táborunkat, ahol a közösségi programok és kikapcsolódás mellett olyan előadóktól is tanulhattunk, mint Tamás Gáspár Miklós filozófus.

A téli kilakoltatási moratórium érvénybe lépése előtt, nyár közepétől több kilakoltatáson is élőláncot álltunk A Város Mindenkié aktivistáival közösen, hogy megakadályozzuk, hogy kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket az utcára tegyenek. A járvány alatt két évig volt érvényben a moratórium. Ezt azonban júniusban feloldották, majd gyors tempóban kezdték el hajléktalanná tenni az érintetteket (a kilakoltatásokról itt olvashatsz bővebben). Rendőri erőszakkal is szembe kellett nézünk, amikor egy rákospalotai édesanya és gyermeke kilakoltatását igyekeztünk megakadályozni: a helyszínen velünk tüntető Kiszely Tibort sokkolóval kényszerítették.

Őszi eseményeink közül kiemelendő a Mércével együttműködésben szervezett filmvetítés a francia Continental dolgozóinak küzdelmeiről. A contisok című dokumentumfilm annak az ezer dolgozónak a történetét mutatja be, akik sikeresen vették fel a harcot a Continentállal szemben, hogy tisztességes végkielégítést kapjanak a clairoix-i üzem bezárásakor.  Ott jártunk Makón, amikor a helyi dolgozóknak mutatták be a filmet, ahol jelen volt Jérôme Palteau, a francia szakszervezet vezetője is. Ezt a programot a vezetőség és a rendőrség igyekezett megakadályozni, elbarikádozták a telephely bejáratát.

A Szikrában fontosnak tartjuk, hogy más szervezetekkel együttműködhessünk, az év során jártunk többek között Lengyelországban, Csehországban, Portugáliában és az Egyesült Államokban, sokat beszélgettünk baloldali szervezetekkel, pártokkal, ezek tagjaival jövőbeli kooperációink lehetőségeiről.

Bízunk benne, hogy a kölcsönös tudásmegosztás és a közös munka erősítheti, elsősorban a régiónk esetében az új rendszerkritikus szervezetek megerősödését, hiszen ennek az első lépése az, hogy tanuljunk nemzetközi példákból.

Decemberben a Fizessenek a gazdagok! kiáltvánnyal és a rá épülő akciókkal ott folytattuk, ahol Jámbor András parlamenti választási kampányával abbahagytuk: fontosnak tartjuk, hogy úgy politizáljunk hogy az ne kizárólag a kormányzat lépéseire reagáljon, hanem elsősorban azt fejezze ki, hogy kik vagyunk, mit képviselünk és milyen társadalomért dolgozunk. A kiáltványban (amely teljes terjedelmében a Mércén jelent meg) azokat a követeléseket fogtuk egybe, amelyekről úgy gondoljuk, elengedhetetlen lépései lennének a szolidáris válságkezelésnek.

Röviden igazságosabb, azonnali – így pedig közel sem teljes – újraelosztásról van szó: onnan vennénk el, ahol (túl) sok van, és oda csoportosítanánk, ahol nagy a szükség. Az akcióinkkal olyan szimbolikus intézményeket vettünk célba (kaszinókat, a NER kedvenc luxuséttermét, a Végrehajtói Kar épületét), amelyek pontosan reflektálnak a mai magyar helyzetre: arra, hogy a rendszer kegyeltjei fényűzésben élnek és egy szerda este annyit költenek egy üveg pezsgőre, amekkora tartozásért másokat az utcára tesznek. Hogy ne csak beszéljünk Jámbor Andrással közösen a Szikra elindította Energiahatékonysági Támogatási Programját Budapest 6. választókerületének lakói számára: a programra jelentkezők lakását egy energiahatékonysági szakértő vizsgálja át, hogy felmérje azokat a kisebb-nagyobb teendőket, munkálatokat, amelyek elvégzésével hosszú távon komoly összegek spórolhatók meg az energiaszámlán. Az esetleges átalakítási munkákhoz 30-50 ezer forintot is biztosítunk lakásonként.

Az akcióink és eseményeink mellett rengeteg minden történt a mozgalmon belül is. Elindítottuk például hírlevelünket (itt tudsz feliratkozni). Illetve ezúton is szeretnénk megköszönni egyre gyarapodó támogatóinknak, akik alkalmanként vagy hónapról hónapra adományukkal is mutatják belénk vetett bizalmukat. Rengeteget jelent nekünk, hogy még egy ilyen nehéz időszakban is mellénk állnak anyagilag.

Hogy mit várunk 2023-tól?

  • Szeretnénk a Szikrát kiterjeszteni az egész országra, a nagyobb városokban központokat létrehozni, tagságunk ugyanis már behálózza az összes nagyobb települést.
  • Fizessenek a gazdagok! kampányunkat folytatni fogjuk, hiszen a válság még közel sem ért véget, nekünk pedig felelősségünk küzdeni az igazságos válságkezelésért.
  • Jámbor Andrással közösen megvalósítjuk az energiahatékonysági programunkat.
  • Nem utolsó sorban pedig: várunk téged is és még több olyan tagot, akik szeretnének egy baloldali, rendszerkritikus közösség tagjává válni! Akik szeretnének személyes munkájukkal is hozzátenni egy gazdasági és politikai rendszerében is demokratikus Magyarországhoz, és egy összetartó közösséghez tartozni.
Kiemelt kép: Fotó: Szikra mozgalom