Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indoklás nélküli erőszak alkalmazásával bővíthetik a szerb rendőrség jogkörét, hogy lecsapjon a zöld aktivistákra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ünnepek alatt olyan törvényjavaslatot terjesztett elő a szerb kormány, ami lehetővé tenné az engedély nélküli házkutatást és többletjogokat biztosít a rendőrtiszteknek. A törvényjavaslat értelmében a rendőrök „saját belátásuk szerint” alkalmazhatnak erőszakot a tüntetők ellen, ha úgy látják, hogy „veszélyt jelentenek az általános biztonságra” – írja a Masina, szerbiai lap.

Nikola Barović jogvédő szerint a kormány célja a törvényjavaslattal, hogy hatékonyabban megfékezhesse a környezeti ügyek köré szerveződő mozgalmakat. A  kormány joggal tart a szerb környezetvédőktől: a tavalyi évben lakossági ellenállás hatására kénytelenek voltak felfüggeszteni egy lítiumbánya megnyitásáról szóló tervet.

2021-ben szivárgott ki az is, hogy a vajdasági Nagyberecseken kelet-ázsiai rabszolgákkal végeztetik egy súlyosan környezetszennyező kínai gumigyár felépítését. Szintén nagy felháborodást váltott ki, amikor idén októberben a Majdanpek város melletti hegycsúcson egy kínai bányászati vállalat a lakosság bármifajta értesítése nélkül végzett robbantásokat.

Egy szerbiai zöld párt, a Zajedno képviselője, Danijela Nestorović szerint is az ilyen beruházások ellen való mozgalmakat kívánja letörni törvénytervezet.

A képviselő szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott rendőrségi módszereket már azelőtt „egyértelműen” bevetette a szerbiai rendőrség a zöld aktivisták ellen, hogy azokat legalizálták volna.

2021 szeptemberében a kormány már egyszer visszavont egy hasonló törvényjavaslatot. Aleksander Vučić elnök akkor a hat hónappal később esedékes választásokkal indokolta a népszerűtlen javaslat visszavonását. Az akkori rendőrségi miniszter,  Aleksandar Vulin azt mondta, a javaslatot azért kellett visszavonni, mert a „a nyugati hírszerző szolgálatok” erőszakos tüntetések előkészítésén dolgoznak.

A törvényjavaslatban további aggasztó részletek vannak.  Az új rendőrségi törvény jogilag is lehetővé tenné az arcfelismerő berendezések használatát. Az ehhez szükséges technológiát a kormány már megvásárolta a Huaweitól, ismeretlen összegért. Az így szerzett adatok teljes egészéhez hozzáférése lesz a jövőben a Belügyminisztériumnak.

Danijela Nestorović képviselő szerint a „besúgókat” – olyan polgárokat, akik „együttműködnek a rendőrséggel” – rendőrségi jogokkal ruházza fel az új törvény.

De a rendőrtisztek számára sem feltétlenül lesz jobb. Könnyebb lesz fegyelmi eljárást indítani ellenük és elbocsátani őket, ami a jogvédők szerint az „alkalmatlan” rendőrök kiszűrését szolgálja.

Ezidáig a szerbiai rendőrségnek rendszeresen kellett jelentéseket tennie a Nemzetgyűlésnek. Az új törvénnyel viszont a miniszter döntheti el, mikor kell a rendőrségnek jelentéseket tenni, és a miniszter dönthet majd arról is, mikor adja át az elkészült jelentést a Nemzetgyűlésnek.  A jogvédők szerint ezzel teljesen „átpolitizálttá” válik a rendőrség.

A megakadályozott szennyező lítiumbánya és az új rendőrségi törvény is rámutat, hogy a nem-fosszilis energiákra építő nagyipar, avagy a „zöld kapitalizmus” se nem zöld, se nem igazságos. Hazánkban is nagy környezeti terheléssel járnak az egyre szaporodó akkumulátorgyárak, amik országszerte kiváltják a lakosság ellenállását és haragját.