Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakók értesítése nélkül robbantotta fel a város melletti hegycsúcsot egy bányacég Szerbiában

Ez a cikk több mint 1 éves.

A lakosság bármifajta értesítése nélkül végzett robbantásokat a Szerbia keleti felén, a román határhoz közel található Majdanpek város melletti hegycsúcson a kínai Ziđin Copper bányászati vállalat – írja a Mašina.

A szerbiai baloldali portálnak – amely egyébként a Mérce partnere a Kelet-Európai Baloldali Együttműködésben (ELMO) – Danijela Nestorović parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy a kínai cég és a helyi rézércbányászatot ellenző aktivisták között épp egy tárgyalás zajlott, amit a robbantások hangja szakított félbe.

Az ELMO arra szerveződött, hogy a régió egyenlőségpárti, rendszerkritikus, nemzetközi szolidaritás iránt elkötelezett platformjai segítsék a rendszerszintű változás szempontjából nélkülözhetetlen információk régióbeli áramlását és a régiós perspektívát alkalmazó elemzések születését.

Az aktivisták szerint sem most, sem korábban nem figyelmeztette a lakosságot a robbantásokról.

A szeptember végén emiatt kitört tüntetések során számos tüntetőt erőszakkal távolítottak el a helyszínről a rendőrök, és többen közülük azóta is őrizetben vannak. Az aktivisták szerint a rendőrök megverték és megfenyegették több társukat is.

A hegycsúcs természetes válaszfalként helyezkedik el a bánya és a város között. A cég azt állítja, hogy a bontás a nyersanyag kitermelése miatt szükséges, és minden szükséges engedéllyel rendelkeznek ehhez, az aktivisták szerint azonban a Ziđin illegálisan végzi a tevékenységet állami területen, és súlyosan veszélyezteti a környezetet ezzel.

„Mindenekelőtt követeljük, hogy azonnal állítsák le a munkálatokat, készítsenek környezetvédelmi tanulmányt, és vizsgálják ki az aktivisták letartóztatásának és megverésének körülményeit. Nyilvánvaló, hogy nem akarják leállítani a munkálatokat, és nem akarnak kommunikálni az ott élő emberekkel” – mondta Nestorović a lapnak.