Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kifizették a dolgozókat, elbocsátották a kétes hátterű vezetőket, és januárig részlegesen folytatódik a gyártás a Dunaferrnél

Ez a cikk több mint 1 éves.

Leváltotta a Dunaferr vezetését is kifizette a dolgozókat a munkáltatói jogokat is gyakorló ideiglenes vagyonfelügyelő. A kormányközeli Mediaworks által kiadott Dunaújvárosi Hírlap számolt be róla először (akkor még meg nem erősített forrásokra hivatkozva), hogy Jevgenyij Tankiljevics legfőbb általános vezérigazgató-helyettest, valamint dr. Sevcsik Mónika RMS és HR igazgatót eltávolította a pozíciójukból és egyúttal Cseh Ferencet, a nagyolvasztó gyárvezetőjét bízta meg ideiglenesen a cég vezetésével, egyúttal a Dunaferr Kokszoló Kft. ügyvezetői feladatainak ellátásával is dr. Fazekas Attila felszámoló.

A lap arról is értesült, hogy januárban megteremtődnek a termelési folyamat újra indításának feltételei is.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Molnár Lászlót, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki elmondta, hogy a december 10-én esedékes novemberi bérből a munkavállalók első körben december 9-én 200 ezer forintot kaptak kézhez. A tegnapi napon azonban, vagyonfelügyelő intézkedése nyomán a dolgozók megkapták az e felett járó összegeket is.

Az újraindulással kapcsolatban Molnár szerint egyelőre az látszik, hogy az eddig neuralgikus pontnak látszó kokszolóban január első hetéig biztosított a szénellátás, ott a termelés addig biztosan folytatódik. Ezzel szemben a nyersvas gyártáshoz egyelőre nincs alapanyag utánpótlás, nem érkezett még vasérc a kohók újraindításához. Bár úgy látja, hogy vagyonfelügyelő és a munkáját segítő stáb is azon dolgozik, hogy ezek is minél előbb újrainduljanak, de „karácsony környékén nem könnyű olyan partnert találni, aki a szükséges alapanyag utánpótlást biztosítani tudná”.

Kiemelte, hogy a kormány Dunaferr felszámolásáról szóló (a cég megnevezése nélkül) történt döntése egyfajta mentőövet jelentett a vállalat számára.

„Ha nem jött volna közbe ez az eljárás, akkor a Dunaferrnek ma minden egyes területe állna és csend lenne mint a temetőben”

-jegyezte meg lapunknak Molnár, aki az esetleges befektetőkről felröppenő hírekkel kapcsolatban elmondta, a vagyonkezelővel történő megbeszéléseken elhangzott, hogy több érdeklődő is van a gyár iránt. Azt ugyan nem tudták meg, hogy milyen konstrukcióban vennék át a működtetést, de a felszámolási eljárás során várhatóan kiderül, hogy ki lesz az a szakmai befektető, aki tulajdonképpen majd tovább üzemeltetheti a Dunaferrt.

Amint arról többször is beszámoltunk a Mércén, ezidáig a Dunaferr tulajdonosi háttere tisztázatlan, bizonytalan volt, de lapunknak Molnár elmondta, a törvény értelmében az eddigi tulajdonosok szerepe megszűnt attól a pillanattól kezdve, hogy vagyonfelügyelőt vagy felszámolóbiztost neveztek ki a vállalat élére.

„Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen majd az eljárás után, vagy akár közben is egy szakmai befektető itt megjelenhet aki biztosítja az alapanyagokat, a munkabéreket stb.”

– mondta el Molnár, hozzátéve a vagyonfelügyelő volt, aki menesztette az előző cégvezetőt és annak segítőjét és ő volt az, aki a szakmailag „odavaló” munkavállalót kinevezte a cég élére. A korábbi vezetők munkáját értékelve elmondta,

„azt lehet tudni, hogy az elmúlt egy-két év az acél piacon egy akkora boom volt, hogy ilyet még nem láttunk. Az árakat tekintve, a keresletet tekintve, mindenféleképpen jó két év volt. Ez alatt a Dunaferr tulajdonképpen az összeomlás szélére került. Azt kell mondjam, hogy ez nem a munkavállalókon múlt.”

A gyárban jelenleg uralkodó munkavállalói hangulatról úgy nyilatkozott, hogy a korábbi vezetés által is már többször ígért szakmai befektetők érkezésének elmaradása miatt bizalmatlanság alakult ki:

„Addig amíg nem kezd el pöfögni a gyár, amíg kézzelfoghatóvá nem válik az, hogy itt tényleg megindul termelés, addig az ígérgetésekkel teli van a padlás.”

De ezzel együtt valamelyest nagyobb a bizalom a mostani vezetés irányába, mint a korábbi irányítókkal szemben – jegyezte meg. Komoly problémának látja azonban azt, hogy az elmúlt időszakban sokan hagyták ott a gyárat és velük együtt „ment el a szakma is”.

„Ami nagy probléma, hogy jöhetnek szakmai befektetők, hozhatnak pénzt, lehet itt érc, koksz, alapanyag, ha nem lesz itt a szakma. Ha nem lesz kivel feldolgozni az alapanyagokat, akkor nagy baj lesz.”

A Molnár által elmondottokkal egybecseng a Dr. Fazekas Attila, ideiglenes vagyonfelügyelő által a dolgozóknak küldött levél is, amiben a fenti változtatások mellett kitér arra is, hogy

a Vasas Szakszervezetre vonatkozó minden korábbi tiltást törölt, és a Vasas szakszervezet működéséhez szükséges tárgyi feltételeket, elhelyezésüket biztosítja.

Amint arról beszámoltunk, a gyárban már tavaly év végén is kényszerleállásra kényszerültek, az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt. A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia.

A kormány a következőképpen módosította a felszámolásról és csődeljárásról szóló törvényt – a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását, ha:

  • több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

Mind a két feltétel illik a Dunaferre, mert a cég több mint 400 napja (egészen pontosan 524 napja) nem tett közzé ilyen beszámolót és az árbevétele is jócskán a 10 milliárd forintos határ fölött van (2019-ben 288 milliárd volt).

A rendelet értelmében vagyonfelügyelő is érkezett a dunai vasműhöz.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI