Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az összes dolgozót kirúgták a Tungsramnál

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt hetek során a még a cégnél maradt közel ezer dolgozótól is megvált a Tungsram – tudta meg a Népszava.

„A nagy többség közös megegyezéssel tudott távozni, így még karácsony előtt hozzájutottak-hozzájutnak végkielégítésükhöz” – mondta el a lapnak Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A most elbocsátott munkavállalók felmondási ideje január közepéig tart.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyarországi cég november elején került felszámolás alá, miután hosszú hónapok után nem tudtak megegyezni a hitelezőikkel a csődeljárás során.

Sallai Gábor szakszervezeti elnök akkor lapunknak azt mondta, nagyon bíztak abban, hogy megállapodás születik, gyakorlatilag sokkolta őket ez az eredmény. A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott, ekkora alig ezren maradtak a cégnél. A felszámolás elindítását követően jelentették be 750 ember csoportos elbocsátását.

Ekkor a vállalat még azt hangsúlyozta, hogy a bejelentés „szükségszerű lépés, de egy szándéknyilatkozat csupán”, amelyet a jogszabály megkövetel. „Nem végleges a döntés, a végrehajtása nem kötelező.”

Közleményükben azt írták, amíg tudnak, tovább üzemelnek, és az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram „egészséges üzletágai életben maradhassanak”.

A cég hajdúböszörményi üzemében például a Magyar Hang cikke szerint január 13-ig folytatódik termelés nagyjából 90 munkavállalóval. A dolgozók még mindig reménykednek benne, hogy folytatódik majd a termelés az üzemben. A lapnak Elek Zoltán szakszervezeti vezető elmondta: „a huzalgyártásban máig folyamatos a gyártás, és érkeznek megrendelések. Ha valaki ebben a tevékenységben üzletileg fantáziát látna, hosszútávon is alapozhatna a dolgozókra.”

A fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram februárban egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés három, a csoportos végkielégítéssel kapcsolatos pontját is, amely a most kirúgott dolgozókat is kiemelten érinti, akiknek így nem az eredeti megállapodás szerint, hanem a Munka Törvénykönyve alapján jár a végkielégítés. Ezért akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kaptak, de azok is kéthavit vesztettek, akik tíz évet dolgoztak a gyárban.

Címlapkép: Budapest, 2019. január 7. Dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport. MTI/Bruzák Noémi