Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár Jánoson áll vagy bukhat a Volán-dolgozók sztrájkja

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet vasárnap jelentette be, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezettel (KKSZ) együtt hétfőn tartja meg Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsát (CSÉT) ahol a Volánbusz vezetésével tárgyalnak a szakszervezetek követeléseiről. Ha nem sikerül dűlőre jutniuk, Lázár János  építési és beruházási miniszteren fog múlni, hogy a dolgozók januárban egy napos figyelmeztető sztrájkba kezdenek-e.

Steininger Zsolt, a Volán vezrigazgató-helyettese korábban már jelezte a szakszervezetnek, hogy a munkáltató önerőből a követelések teljesítését nem tudja bevállalni, de a hétfői egyeztetések teret nyithatnak a Volánbusznál is az év végi kifizetésekre és a jövő évi bérfejlesztésről szóló tárgyalások megnyitására. A vezérigazgató-helyettes hozzátette,  Lázár János is találkozni szeretne a szakszervezetek képviselőivel. Az még kérdéses, hogy a miniszterrel folytatott megbeszélésnek pontosan mi is lesz a kimenetele, de a SZAKSZ bizakodóan áll a tárgyaláshoz.

„Ha a miniszter bejelentene olyan intézkedéseket, ami fedezetet nyújtana a SZAKSZ sztrájkköveteléseinek teljesítésére, akkor elkerülhetővé válik, hogy a Volánbusznál a kilátásba helyezett sztrájk megtartásra kerüljön.”

„Viszont akkor, ha a CSÉT ülésen és a miniszteri találkozón sem kapunk garanciát arra, hogy a Volánbusz dolgozóinak bér és jövedelmi viszonyai, munkakörülményei javuljanak, akkor […] nagy valószínűséggel 2023. januárban a Volánbusznál, minden állománycsoportra kiterjedő egy napos sztrájk megtartásra kerül”

– olvasható a közleményben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 10-én a Volánbusz dolgozói több százan tüntettek Budapesten a megélhetésükért. Az aznapi tüntetésen elhangzottak szerint a Volánbusz az idei évre 10, a következő évre pedig csupán 5 százalékos béremelési javaslatot tett, ami még a 20 százalékos inflációt sem fedezi. A közlekedési társaság dolgozói október 25-re hirdettek meg kétórás figyelmeztető sztrájkot, akkor Dobi István a SZAKSZ elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy noha a figyelmeztető sztrájk jogszerű, és a szakszervezet valamint a munkáltató közötti tárgyalások részét képezi a sztrájktörvény alapján, a Volán megfélemlítéssel és kérdéses jogszerűségű eszközökkel igyekezett befolyásolni a munkavállalókat.

A szakszervezet október végén ismét bértárgyalásokba kezdett a munkáltatóval és ezzel egyidőben megkezdte a sztrájkhajlandóság felmérését is. Közölték azt is, akkor jelentenek be újabb sztrájkot, ha az egyeztetések sikertelenül zárulnak és a 18 ezer munkavállaló harmada, legaláb 6 ezer fő aláírja a támogatói ívet. November 30-ig végül 6 318 Volánbusz dolgozó írta alá a támogatói melletti ívet, így ha nem sikerül megállapodni a mostani tárgyalások alkalmával, több ezer dolgozó léphet sztrájkba januárban.

Mint a szakszervezet októberi közleményéből kiderül, 18 ezer volános munkavállaló helyzetének javításáért küzdenek, valamint azt is megjegyezték, hogy a cég más úton is igyekszik puhítani a munkavállalókat.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) október 10-i petíciója:

 1. Követeljük a bérkorrekció azonnali végrehajtását! A VOLÁNBUSZ Zrt. munkavállalóit a fogyasztói árak emelkedésének hatásai elsősorban az élelmiszerárakon, a szolgáltatások díjain, és jellemzően a nem tartós fogyasztási cikkek áremelkedésén keresztül érik. Az idei évben további 10 %-os alapbéremelésre; a 2023. évben a tervezett és elfogadhatatlan 5 %-os bérfejlesztésen túl, további 15 %-os alapbéremelésre tartanak a munkavállalók igényt!
 2. Követeljük, hogy az autóbuszvezetők által a munkahelyen eltöltött teljes jelenléti időt a Volánbusz Zrt. munkaidőként ismerje el! Elég volt a menetrendszerinti autóbusz-közlekedésben a rendelkezésre állási idő alkalmazásából! Felszólítjuk a jogalkotót is, hogy tekintse át az ezzel kapcsolatos törvényi szabályozást és az egyeztetésbe érdemben vonja be a szakszervezeteket!
 3. Követeljük a GKI képzések átalakításáról történő azonnali szakértői egyeztetések elkezdését az illetékes szaktárcával!
  Követeljük a jogalkotótól, hogy az a szakszervezet (vagy szakszervezeti szövetség), amely a kollektív szerződés megkötését követően felel meg a 10%-os szervezettségi feltételnek, a kollektív szerződéshez félként csatlakozhasson! Abszurd az a helyzet, hogy hiába teljesíti egy szakszervezet a törvényi követelményt, a tárgyalóasztalnál a jog pusztán javaslattétteli lehetőséget ad számára!
 4. Követeljük a munkáltatótól, hogy érdemi munkaügyi kapcsolatokat és érdekegyeztetést működtessen! A jelenlegi látszattárgyalások elfogadhatatlanok! A VOLÁNBUSZ Zrt. az immár jogerős bírósági döntések következményeit érdemben vonja le!
 5. Követeljük, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. kollektív szerződése tartalmazza azt, amit a Munka Törvénykönyve minimumként előír: azaz a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább 96 órával korábban módosíthatja! Elég a 12 és a 18 órás berendelési szabályokból! Tisztességes pótlékot!
 6. Követeljük, hogy a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a törvény szerinti száz százalék bérpótlék járjon, míg a bérpótlék mértéke legyen legalább ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít!
 7. Követeljük az üzemanyag-megtakarítás elszámolási rendszerén belül, társasági szinten az egységes üzemanyagnorma meghatározását!
  Követeljük a járatfelvétel során a saját személygépkocsi használattal kapcsolatban felmerült valós költségek megtérítését!
 8. Követeljük a forgalmi kompenzációs pótlék alapbéresítését! Munkakörönként a minimum besorolási bérek meghatározását, bértarifatáblázatban való rögzítését!
Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba