Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteget veszthettek a tanárok azzal, hogy kilenc évig nem fizették meg a túlóráikat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) másodfokon is pert nyert a bíróságon a tanárok fizetetlen túlóráztatásának ügyében. Ez azt jelentheti, hogy a közoktatásban megszűnhet a túlórákkal való visszaélések jelentős része – írja a www.nedolgozzingyen.hu oldal, amelyet évekkel ezelőtt éppen amiatt hoztak létre, hogy a kormányzatot rábírják az összes túlmunka kifizetésére: beleértve a helyettesítéseket, a kirándulásokat, és minden, intézményen kívüli programban való részvételt is.

Frissítés:

Röviddel a hírünk megjelenése után Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár úgy nyilatkozott a Blikknek, hogy: „Van egy meghatározott órakerete a pedagógusoknak és ami azon túli óra, amit vállalnak, természetes, hogy azt mindenki számára ki kell fizetni.”

Rétvári továbbá arról is szólt, hogy „nagyon fontos, egyik elsődleges feladata a kormánynak a pedagógusok béremelése”.

A tankerületi központok 2013. szeptember 1-je, azaz az új előmeneteli rendszer bevezetése óta meghatározott keretek közt fizetetlen túlórát rendelhettek el a tanárok heti 32 órás kötött munkaidejének – amelyen belül 22-26 óra a tanítással lekötött munkaidő – terhére.

A Fővárosi Ítélőtábla most ezzel szemben azt mondta ki, hogy minden túlmunkát ki kell fizetni lett légyen szó a helyettesítésekről, tanulmányi kirándulásról és más iskolán kívüli programokról; beleértve az ügyeleti és készenléti díjakat is.

„Most már bírósági ítéletünk is van arról, hogy a kormányzat kilenc éve veszi ki jogellenesen a pénzt a zsebünkből” – nyilatkozta a minap a bírósági jogerős ítélet megszületése után Nagy Erzsébet a Népszavának.

„A pedagógusoknál az eseti helyettesítéseknél is be kell tartani a Munka törvénykönyve munkaidő-beosztásra és nyilvántartásra vonatkozó részeit, vagyis az eseti helyettesítéseket is egy héttel előre kell közölni a munkavállalóval, máskülönben rendkívüli munkaidőnek minősül, amit ki kell fizetni”, magyarázta a PDSZ ügyvivője, aki a nedolgozzingyen oldalon lévő bejegyzést jegyzi.

A bíróság egyben azt is kimondta, hogy a napi 8 órát meghaladó munkavégzés esetében is túlórapénz jár a pedagógusoknak is.

Nagy Erzsébet emlékeztetett arra, hogy az ítélet elsősorban csak a felperesekre vonatkozik, amiatt arra buzdítja minden érintett kollégáját, hogy az ítéletet hivatkozási alapul véve pereljenek a jogtalanul ki nem fizetett pénzért. Ehhez az szükséges, hogy három évre visszamenőleg gyűjtsék össze a helyettesítésekről, többletmunkák elrendeléséről szóló bizonyítékokat.

Az idestova egy éve tartó tiltakozó akciókhoz csatlakozó pedagógusok egyik legfőbb követelése éppen a túlmunka kifizetésére vonatkozik. A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a tankerületek fizessék ki az ingyen és törvényellenesen elvégzett munkákért járó díjakat.

Legutóbb a múlt szombaton volt jelentősebb tiltakozás. Ekkor ötezren tüntettek a Klebelsberg Központnál amiatt mert a fenntartó három gimnázium nyolc tanárát bocsátotta el a polgári engedetlenségben való részvételük miatt. A diákság, a szülők és a pedagógusok küzdelme holnap is folytatódik. Számos iskolában ülősztrájkot tartanak, pénteken pedig újabb tüntetésre fog sor kerülni.

(Népszava, PDSZ-közlemény)
Címlapkép: A belügyminisztérium elé vonultak a tanárokat ért kirúgások ellen tiltakozó pedagógusok és diákok Fotó: Alföldi Dániel István