Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkáslázadás tört ki a koronavírus miatt lezárt kínai iPhone-gyárban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nagyszabású tiltakozásba kezdtek a munkakörülményeikkel elégedetlen munkások világ a legnagyobb iPhone-gyárában a közép-kínai Csengcsou városában – erről tanúskodnak kínai a Weibo közösségi oldalon  és a Twitteren keringő felvételek a Reuters hírügynökség szerint. A mintegy 200 ezer embert foglalkoztató üzemben legkésőbb október óta jelen van a koronavírus-fertőzés, ám az üzemeltető, a tajvani székhelyű Foxconn nevű cég akkori kommunikációja szerint a termelés feltételei továbbra is „biztosítottak”.

A csengcsoui gyárban a Covid-helyzet miatt úgynevezett „zárt hurok”-rendszerű működés folyik, azaz az alkalmazottak a külvilágtól szigorúan elzárva folytatják a termelést. Október vége óta sok, nem helyben élő dolgozó menekült haza a gyárból, miután egyre nőtt a feszültség az üzemben  az alkalmazottakkal való bánásmód és a Covid miatti intézkedések bevezetése miatt, amely egyes beszámolók szerint azt is magában foglalta, hogy a dolgozók nem jutottak elég élelemhez. A termelés visszaállítása érdekében a gyártó megpróbálta meggyőzni a dolgozókat a maradásról, illetve új munkaerő toborzásába kezdett, magasabb órabéreket és prémiumokat ígérve.

A most szerdán kikerült videókon több száz munkás látható, akik napközben vonulnak egy úton, és néhányan rohamrendőrökkel és vírusbiztos szkfanderekbe bújt emberekkel csapnak össze. Egyes videókon a dolgozók nekik adott élelmiszer miatt panaszkodtak, míg másoktól azt hallani, hogy nem kapták meg a megígért bónuszt. Az AFP hírügynökség szerint.


Egy élő közvetítésből kivágott videóban több tucat dolgozó látható éjszaka, akik azt kiabálták: „Védjük meg a jogainkat! Védjük meg a jogainkat!”, miközben egy sor rendőrrel és egy villogó lámpás rendőrjárművel álltak szemben.


Egy másik videón a tüntetők azt skandálják: „Haza akarunk menni!”


Az AFP szerint beszámolók arra is utalnak, hogy tömegoszlatás történhetett, mert egy munkás fémlapokból húzott fel barikádot az egyik videón, miközben a felvételt készítő hangja is behallatszik, aki azt mondja: „Bejönnek! Füstbombák! Könnygáz!” Az egyik napközben készült fotón egy kapu elszenesedett maradványai láthatók, amely valószínűleg az éjszaka folyamán leégett.

A Reuters megjegyzi, egyelőre nem tudta száz százalékosan ellenőrizni a videók hitelességét, a Foxconn pedig egyelőre nem kommentálta a felvételeken látható eseményeket.

A The Guardian szerint a Weibo felületén a  „Foxconn Riots” („Foxconn-lázadások”)  hashtaget gyorsan cenzúrázták a kínai hatóságok, miközben néhány, a Foxconn gyárában zajló tiltakozásra utaló szöveges bejegyzés továbbra is elérhető maradt.

Mint ismert, Kína az ún. „zéró tolerancia” elvét alkalmazza a Covid megfékezésére. Ugyanakkor az idei évben már az látszott, hogy Kína lakossága roppant nehezen fogadja el az újabb és újabb korlátozásokat. Tavasszal a lezárt Sanghajban éhséglázadás tört ki, az emberek pedig elsősorban már nem is a járványtól tartottak, hanem a karanténközpontoktól (fangcang), amelyek a legalapvetőbb tisztasági előírásoknak sem felelnek meg.

(Reuters, The Guardian)